Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:23 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului României acţiuni concrete pentru garantarea transportului gratuit

ro

07 Apr, 2020 22:19 1851 Marime text


În lipsa unor acţiuni concrete asumate de Guvernul României, Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, în cursul zilei de astăzi, propunerile pentru garantarea transportului gratuit pentru elevi. Reprezentanţii elevilor au înaintat guvernanţilor paşii pe care trebuie să îi implementeze pentru obţinerea transportului gratuit pentru beneficiarii direcţi ai educaţiei - elevii pe care noi îi reprezentăm.

Solicităm Guvernului României să îşi asume cât mai repede aceşti paşi pentru garantarea transportului gratuit pentru elevi. În lipsa unor acţiuni concrete şi rapide, elevii din România vor continua să fie condamnaţi la abandon şcolar. Vrem să vedem asumare reală din partea guvernanţilor, elevii merită mai mult decât promisiuni, a declarat Antonia-Laura Pup


„Stimaţi membri ai Guvernului, Consiliul Naţional al Elevilor, structura de reprezentare a tuturor elevilor din România, consideră că, pentru a preveni abandonul şcolar şi pentru a proteja cei 380.000 de copii aflaţi în excluziune socială, aflaţi în imposibilitatea de a fi şcolarizaţi din cauza procedurii defectuoase a decontului navetei, procedură care a fost permanent afectată de lipsa unui cadru legislativ care să permită decontarea integrală a navetei, de interesul exclusiv al operatorilor de transport de a face profit, dar şi de iresponsabilitatea autorităţilor publice.În acest sens, prin prezenta adresă, vă adresăm următoarele nevoi: 

1) Abrogarea Hotărârii de Guvern numărul 309/1996, care prevede, la articolul 5, alineatul (2):
(2) Reducerea de tarif cu 50% a abonamentelor lunare eliberate elevilor şi studenţilor, precum şi gratuităţile de transport acordate elevilor şi studenţilor orfani sau proveniţi din casele de copii, pentru transportul local, în comun, de suprafaţă, se asigură din bugetul Ministerului Învăţământului prin serviciile publice descentralizate ale acestuia.
Respectiv, la articolul 6, alineatul (2):
(2) Pentru biletele şi abonamentele elevilor şi studenţilor pentru transportul naval şi auto între localităţi, elevii şi studenţii vor achită integral costul călătoriei şi se vor prezenta la unităţile de învăţământ, pentru decontare.
Această Hotărâre de Guvern nu mai reflectă nevoile elevilor navetişti în momentul de faţă şi blochează posibilitatea ca elevii reprezentanţi să solicite consiliilor judeţene acordarea reducerii de 50% pentru elevi, în cadrul transportului judeţean - aşa cum prevede Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Menţionăm că, atâta timp cât această Hotărâre de Guvern este în vigoare, consiliile judeţene nu vor mai avea nicio obligaţie de a include în obligaţiile contractuale tarife subvenţionate pentru elevii navetişti.
Astfel, având în vedere dorinţa noastră comună de a garanta condiţii echitabile de şcolarizare pentru elevii din România, vă rog să luaţi act de această solicitare şi să întreprindeţi demersurile pentru ca HG nr. 309/1996 să fie abrogată.
2) Abrogarea Hotărârii de Guvern nr. 863/2016 pentru aprobarea Metodologiei de calcul şi stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport prevăzut la alin. (3) al art. 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 - Această metodologie nu prevede tarife maximale impuse operatorilor de transport, ci decontul maximal (plafonarea navetei), care reprezintă principalul motiv pentru care elevii din România nu primesc decont integral prin unităţile de învăţământ preuniversitar. Această HG trebuie abrogată şi nu trebuie impuse alte tarife maximale, întrucât Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuie să realizeze decontul integral, protejând astfel dreptul la educaţie.


În fapt, elevul este dezavantajat de această procedură, întrucât nu beneficiază de tarif redus atunci când îşi achiziţionează tariful de călătorie (facilităţile acestea trebuie prevăzute într-un contract de serviciu public), dar nici de decont integral, din cauza HG 863/2016 care prevede decont maximal.
3) Aplicarea Regulamentului (CE) 1370/2007 şi realizarea, de către consiliile judeţene, a contractelor de serviciu public în regim de urgenţă.
Astfel, aplicând aceste soluţii propuse, vom obţine următorul efect:
- Abrogând HG 309/1996 şi aplicând Regulamentul (CE) 1370/2007, consiliile judeţene vor fi obligate să acorde reducere de minimum 50% pentru elevi, în conformitate cu Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, art. 84, alineatul (1): (1) Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic;
- Abrogând HG 863/2016, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va avea baza legislativă pentru a realiza decontul integral al navetei (50% din cheltuielile aferente transportului elevilor navetişti vor fi suportate de la bugetul de stat şi nu se va mai impune decont maximal care să dezavantajeze elevul). Elevul trebuie să îşi poată achiziţiona titlul de călătorie gratis, urmând ca decontul să se realizeze între instituţiile statului şi operatorii de transport.
Suntem de părere că Guvernul României are toate instrumentele necesare pentru a implementa aceste soluţii, care vor avea ca efect direct garantarea dreptului la educaţie prin simplificarea procedurilor existente“, a semnat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Antonia-Laura Pup.


 

 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii