Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:51 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Condiţia - copilul să nu lipsească nemotivat „Ovidiu Ro“ ajută părinţii nevoiaşi din Constanţa cu tichete sociale (galerie foto)

ro

28 Jan, 2016 00:00 1699 Marime text


Organizaţia neguvernamentală „Ovidiu Ro“ a lansat în anul 2010, la Constanţa, proiectul „Fiecare copil în grădiniţă“, care încurajează şcolarizarea copiilor săraci încă de la grădiniţă, pentru a evita, în şcoala primară, un decalaj faţă de copiii din mediile mai favorizate, decalaj ce conduce adesea la abandonul şcolar.
 
Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ a găzduit, ieri, şedinţa de instruire a directorilor din Constanţa. Discuţiile s-au axat asupra normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate şi a procedurii de acordare a tichetelor pentru grădiniţă.
 
Prin programul „Fiecare copil în grădiniţă“, familiile în dificultate primesc tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună pentru a cumpăra haine sau hrană, condiţia fiind ca beneficiarul acestui ajutor să aibă o prezenţă zilnică la grădiniţă. „Proiectul «Fiecare copil în grădiniţă» a fost înfiinţat de Asociaţia «Ovidiu Ro», în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Programul a fost demarat în localitatea Castelu şi, momentan, operează în 43 de localităţi din ţară, cu peste 2.400 de beneficiari. Suntem aici pentru a prezenta legea care stă la baza proiectului, adică Legea 248/2015. Această lege preia mecanismul central, respectiv tichetul central, condiţionat de prezenţa copilului la grădiniţă. Părinţii foarte săraci, dacă îşi duc copilul zi de zi la grădiniţă, primesc un tichet social de 50 de lei pe lună pentru un copil. Limita de venit pe membru de familie este de 284 de lei, iar limita de vârstă este de 3-6 ani.
 
La nivelul judeţului Constanţa, de acest program vor beneficia 2.000 de copii, iar la nivel de ţară, 111.000. Prin intermediul acestui tichet se pot cumpăra rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte şi hrană. Copilul are voie să lipsească doar cu scutire medicală“, a declarat Oana Stănescu, reprezentantul Asociaţiei „Ovidiu Ro“. Pentru acest program, Ministerul Muncii a alocat, pe 2016, suma de 12,3 milioane de euro.
 
Legea privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis, prin Decretul 782/28 octombrie 2015. Legea preia, la nivel de metodologie, mecanismul programului Fiecare Copil în Grădiniţă (FCG), pilotat în ultimii cinci ani de Asociaţia „Ovidiu Ro“ în 43 de comunităţi din România. Astfel, conform unei evaluări iniţiale a Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, 111.000 de copii din familii defavorizate vor putea beneficia de tichete sociale, condiţionate de prezenţa la grădiniţă. Prin intermediul acestei legi, familiile defavorizate primesc tichete sociale (în valoare de 50 de lei pe lună pentru fiecare copil de vârstă preşcolară), condiţionate de prezenţa zilnică la grădiniţă a celor mici. Stimulentul educaţional încurajează comportamentele pro-educaţie şi motivează familiile defavorizate să îşi înscrie şi să îşi aducă zilnic copiii la grădiniţă. Prin facilitarea accesului la educaţie timpurie, cei mai săraci copii au acum şanse mai mari să se înscrie la şcoală la momentul potrivit, să aibă rezultate bune şi să nu abandoneze timpuriu cursurile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii