Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:01 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Când vor primi liceenii de a XI-a şi a XII-a manualele? Inspectoratul Şcolar Constanţa contrazice termenele Ministerului Educaţiei

ro

08 Oct, 2016 00:00 2740 Marime text
Cu toate că anul şcolar 2016-2017 a început deja de patru săptămâni, iar startul acestuia a venit cu veşti bune pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a, care au fost anunţaţi că, pentru prima dată, vor primi manuale gratuite, aceştia încă nu au pe bănci manuale pentru toate disciplinele.
 
Joi, Ministerul Educaţiei a transmis un comunicat în care anunţa că manualele şcolare pentru ciclul superior al liceului au avut ca termen ferm de livrare în depozitele de carte şcolară data de 5 octombrie, asta în urma negocierilor dintre minister şi edituri. „La finalul acestei săptămâni, respectiv începutul săptămânii viitoare, manualele comandate de inspectoratele şcolare vor fi transmise liceelor”, se preciza în comunicatul transmis joi, 6 octombrie.
 
Însă, la Constanţa, situaţia prezentată de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) este diferită, aşa că liceenii constănţeni mai au de aşteptat până vor primi toate manualele. Asta deoarece, potrivit reprezentanţilor instituţiei, doar aproximativ 33% dintre manualele şcolare au avut ca termen de livrare data de 5 octombrie, au şi ajuns în depozitele inspectoratului şi au fost livrate elevilor. „Restul manualelor ar trebui să ajungă până pe 15 octombrie, conform contractelor semnate cu editurile. Din câte am discutat cu colegii din depozit, vin maşini cu manuale în permanenţă, iar pe măsură ce avem manualele în depozit, le distribuim liceelor”, a explicat inspectorul şcolar Mădălina Ivănescu, responsabil cu evidenţa şi distribuţia manualelor şcolare din cadrul ISJ. Ea a precizat că, din momentul în care sosesc în depozitele inspectoratului, manualele ajung în două-trei zile şi pe băncile elevilor.
 
Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, a explicat că situaţia de la Constanţa este una punctuală. „Este o situaţie cu o singură editură, care a avut ca termen de livrare a manualelor data de 15 octombrie, pentru că a avut mai multe comenzi de editat şi nu se încadra în termenul de 5 octombrie. Probabil că judeţul Constanţa a avut cele mai multe comenzi de manuale de la această editură, în urma selecţiei cadrelor didactice, şi de aceea procentul manualelor care nu au sosit acolo este mai mare la Constanţa“, a explicat Amarandei.
 
Dacă facem calculul, ultimele manuale ar urma să ajungă pe băncile liceenilor din judeţul Constanţa în jurul datei de 20 octombrie, ţinând cont că 15 octombrie va pica într-o zi nelucrătoare - sâmbătă. Aşa se face că elevii care sunt în ultimul an şi se pregătesc pentru Bacalaureat vor învăţa mai bine de o lună fără manuale, în aceeaşi situaţie fiind şi colegii lor mai mici din clasele a XI-a. Trebuie menţionat că, în luna noiembrie, elevii vor începe să programeze deja tezele pentru semestrul I.
 
Dificultăţi sunt întâmpinate şi în ceea ce priveşte manualele pentru clasa a IV-a, unde erau probleme legate de licitaţiile organizate la câteva discipline. Potrivit aceluiaşi comunicat al Ministerului Educaţiei, a fost contractată achiziţia manualelor şcolare pentru disciplinele Matematică şi Limba modernă engleză.
 
„Ca urmare a soluţionării contestaţiilor aflate pe rolul instanţelor, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a contractat, prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), instituţie organizatoare a licitaţiei privind achiziţia manualelor şcolare de clasa a IV-a, noile manuale pentru disciplinele Matematică şi Limba modernă engleză. Termenul de livrare a acestor titluri în depozitele de carte şcolară este 4 noiembrie”, precizează reprezentanţii ministerului.
 
Pentru alte trei discipline (Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii şi Istorie), Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis, în data de 30 septembrie, respingerea tuturor contestaţiilor, drept urmare, au fost iniţiate procedurile de asigurare a manualelor în unităţile de învăţământ. Astfel, miercuri, 5 octombrie, au fost semnate precontractele, urmează obţinerea ISBN-ului şi editarea manualelor, respectiv selecţia lor de cadrele didactice. Ministerul estimează că manualele pentru disciplinele Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii şi Istorie vor ajunge în şcoli la sfârşitul lunii noiembrie. Versiunile digitale ale acestor noi manuale vor fi disponibile pe platforma manuale.edu.ro, imediat după aprobarea lor prin ordin de ministru.
 
„În ceea ce priveşte manualele de Geografie, decizia CNSC a fost atacată în instanţă şi se află în proces de soluţionare pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. După pronunţarea completului de judecată, CNSC va formula decizia finală”, anunţă Ministerul Educaţiei.
 
Reamintim că, în urma licitaţiei derulate de CNEE în luna februarie 2016, până la începutul anului şcolar 2016-2017, au fost asigurate manuale pentru elevii clasei a IV-a la şapte discipline: Limba şi literatura română (pentru clasele care studiază în limbile minorităţilor naţionale), Limba modernă franceză, Limba modernă germană, Religie - cultul ortodox, Educaţie civică, Arte vizuale şi abilităţi practice, Muzică şi mişcare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii