Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avansare în gradele didactice Profesorii află azi rezultatele examenului de definitivat 2019

ro

31 Jul, 2019 00:00 2900 Marime text
Profesorii vor afla azi primele rezultate ale examenului de definitivat. Până la 1 august, ei pot depune contestaţii, iar pe 5 august vor fi comunicate notele finale. Reamintim că, pe data de 24 iulie 2019, la Liceul Teoretic „Traian” din Constanţa a avut loc proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ, la care s-au înscris 201 candidaţi. La proba scrisă, din cei 201 candidaţi, 15 au absentat, 10 s-au retras din examen, iar un candidat a fost eliminat din examen pentru fraudă (avea fiţuici). Nota minimă de promovare a examenului este 8.
 
Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Prin definitivat, cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, profesorul depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învăţământ preuniversitar şi de a participa ulterior la susţinerea examenelor pentru obţinerea gradelor didactice.
 
Stagiul minim de practică obligatoriu pentru obţinerea definitivării în învăţământ are o durată de un an şcolar (sau ore de predare echivalente normei de un an), fiind un stagiu efectiv de predare la catedră, în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite, potrivit metodologiei de examen. Candidaţii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult trei ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea, la unitatea de învăţământ desemnată centru de examen, a unei taxe în cuantum de 300 de lei.
 
Între 6 şi 9 august, ISJ va transmite la Ministerul Educaţiei Naţionale tabelele nominale cu candidaţii admişi, iar între 9 şi 14 august este programată validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
 
Rezultatele se afişează la sediul centrului de examen şi se publică pe site-ul www.definitivat.edu.ro.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii