Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aur la o competiţie internaţională Mircistul Paul Haidu-Gerea - „Chimia nu e o povară, mă pregătesc din clasa a VII-a“ (galerie foto)

ro

03 Aug, 2016 00:00 5236 Marime text


Paul Haidu-Gerea, elevul mircist medaliat cu aur, s-a întors acasă de la Olimpiada Internaţională de Chimie, care a avut loc în perioada 23 iulie - 1 august, în Georgia, la Tibilisi.

Elevul constănţean este unul dintre cei patru tineri din echipa României la Olimpiada Internaţională de Chimie care au obținut rezultate excepţionale - trei medalii de aur și o medalie de argint. La concurs au participat 264 de competitori din 75 de ţări. În acest an, România a înregistrat cel mai bun rezultat din istoria ţării la această competiţie. Astfel, performanţele celor patru elevi plasează România pe locul întâi în Europa şi pe locul al doilea în lume în clasamentul neoficial al celor 75 de ţări participante.
 
Paul Haidu-Gerea, elev în clasa a XII-a la CNMB, este mândria liceului, după ce a reuşit să-şi treacă în palmares mai multe medalii la competiţii naţionale şi internaţionale. La 17 ani, a obţinut medalia de bronz la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene, o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie, o medalie de argint la Concursul Internaţional de Chimie „Mendeleev“ şi premiul întâi la Concursul Naţional de Chimie „C. D. Neniţescu“, ediţia a 23-a. În primăvara acestui an, Paul Haidu-Gerea s-a clasat pe locul patru la Concursul Internaţional de Chimie „Mendeleev“, desfăşurat în luna mai, în Rusia, la Moscova, şi a fost premiat cu o medalie de aur.

Chimia - o pasiune transformată într-un mod de a trăi

 

„Paul Haidu-Gerea este elevul nostru încă din clasa a V-a şi, din clasa a VII-a, s-a remarcat ca fiind un elev cu un spirit competitiv foarte ridicat. În timp, ghidat de profesoara Monica Mariana Dumitru, a dezvoltat o pasiune deosebită pentru chimie. Paul este un elev cu un nivel de pregătire ştiinţifică foarte ridicat, este un elev care s-a pregătit continuu, a făcut o pasiune pentru această disciplină, care ulterior s-a transformat într-un mod de a trăi, într-o existenţă care nu poate fi separată de laboratorul de chimie“, a declarat Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“.

 
Totodată, directorul instituţiei de învăţământ unde a crescut Paul Haidu-Gerea a remarcat tenacitatea cu care s-a pregătit liceanul ca să poată cuprinde întreaga activitate ştiinţifică a anilor de liceu, amintind, în acelaşi timp, că Paul a lucrat cu multă dăruire, zilnic, chiar şi în timpul vacanţelor.

Experienţa şi-a spus cuvântul

La rândul său, liceanul mircist a recunoscut că pentru el chimia nu e o povară, iar pregătirea pentru olimpiadă a început-o încă din clasa a VII-a, mărturisind, totodată, că participarea anterioară la diverse concursuri naţionale şi internaţionale l-a ajutat foarte mult să facă faţă probei teoretice.
 

„Cele două probe, teoretică şi practică, au fost de o dificultate moderată, chiar puţin mai simple decât cele de anul trecut. Proba practică a fost compusă din trei probleme: problemă de analiză calitativă organică, problemă de analiză calitativă anorganică şi o problemă de analiză cantitativă, iar proba teoretică a constat în opt probleme din mai multe domenii ale chimiei. La această probă am avut 50 de pagini de subiecte, plus foi de răspuns. E destul de greu să te încadrezi în timp fără experienţă anterioară“, a precizat liceanul de la CNMB. 


De la olimpic, la viitor cercetător

În ceea ce priveşte planurile sale, tânărul a dezvăluit că are un vis - să devină studentul unei universităţi de prestigiu din lume şi să facă cercetare. „Vreau să fac cercetare în acest domeniu, deoarece îmi place să-mi pun mintea la contribuţie, să gândesc probleme noi în fiecare zi şi să ajut omenirea cât de mult pot. Mi-aş dori să intru la o universitate de renume, care mi-ar permite să fac cercetarea pe care mi-o doresc. M-am gândit la universităţile din Anglia sau din SUA, pentru că sunt bune în cercetare“, a afirmat Paul Haidu-Gerea.
 
Cea mai apropiată competiţie, din punct de vedere calendaristic, la care urmează să participe liceanul este Concursul Naţional „C. D. Neniţescu“, însă, până atunci, tânărul se va bucura de o vacanţă de două zile în Bruxelles, drept recompensă pentru cel mai mare punctaj la Olimpiada Naţională de Chimie.
 
Elevul a spus că, la Olimpiada Internaţională de Chimie de anul viitor, şi-ar dori să se plaseze undeva mai sus în clasament şi să fie premiat tot cu o medalie de aur, întrucât aurul absolut e greu de atins.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii