Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au încercat marea cu degetul Doi elevi din Constanţa, eliminaţi de la prima probă scrisă a Bacalaureatului 2015 (galerie foto)

ro

30 Jun, 2015 00:00 3406 Marime text
Doi candidaţi constănţeni au fost, ieri, eliminaţi de la prima probă scrisă a Bacalaureatului 2015, cea la Limba şi literatura română. Cei doi elevi eliminaţi provin de la Colegiul Agricol Poarta Albă (centrul Colegiul Tehnic „Tomis“) şi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga“ (centrul Liceul Teoretic „Lucian Blaga“). Alți 251 de candidați au absentat. Candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen“, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul. Ei au dreptul să se înscrie din nou la Bacalaureat, peste două sesiuni. Subiectele la disciplina Limba şi literatura română au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), au avut un nivel mediu, au fost formulate clar, precis şi în conformitate cu programele şcolare în vigoare şi cu programa de examen.

Candidaţii de la profilul Real au avut de caracterizat un personaj la alegere


Elevii de profilul Real, filiera Tehnologică şi filiera Vocaţională, au primit, la primul subiect, textul „Trei Generaţii“, de Lucia Demetrius, însoţit de o serie de cerinţe. Spre exemplu, candidaţii au trebuit să găsească sinonime pentru cuvintele „socoteală“ şi „deştept“, să explice rolul cratimei în secvenţa „n-ai venit“ şi să construiască un enunţ în care să folosească o locuţiune care conţine cuvântul „viaţă“. Al doilea subiect a constat în redactarea unui text argumentativ despre importanţa practicării unui sport la orice vârstă. La subiectul al treilea, elevii au avut de scris un eseu despre particularităţile de construcţie a unui personaj într-un text narativ studiat aparţinând lui Ion Creangă, George Călinescu sau Marin Preda.

Elevii de la Uman au abordat relaţia dintre două personaje dintr-un roman interbelic 

Candidaţii de la profilul Umanist, filiera Tehnologică şi profilul Pedagogic au primit, la subiectul I, textul „Ultima oră“, de Mihail Sebastian, însoţit de mai multe cerinţe. Aşadar, elevii au trebuit să numească sinonime pentru cuvintele „porneşte“ şi „trecută“, să explice rolul virgulei în secvenţa „mulţumesc, domnule secretar“, să construiască un enunţ în care să folosească sensul conotativ al substantivului „pagină“. La subiectul al doilea, candidaţii au avut de scris un text argumentativ despre rolul scriitorilor în societate. Cerinţa celui de-al treilea subiect a fost redactarea unui eseu în care să fie prezentată relaţia dintre două personaje dintr-un roman interbelic studiat.

Rezultatele înainte de contestaţii, afişate pe 7 iulie

Potrivit ISJ Constanţa, 5.817 candidaţi din Constanţa (5210 - serie curentă şi 607 - serie precedentă) participă la examenele de Bacalaureat 2015. Potrivit calendarului examenului de Bacalaureat, astăzi, absolvenţii de liceu susţin proba la limba şi literatura maternă, urmând ca pe 1 iulie să fie susţinută proba obligatorie a profilului, Matematică / Istorie. Examenul naţional de Bacalaureat se încheie vineri, 3 iulie, cu proba la alegere a profilului şi specializării (la alegere la materiile Geografie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Sociologie, Psihologie, Filosofie, Logică, Economie). Afişarea rezultatelor va avea loc pe 7 iulie, până la ora 12.00, iar depunerea contestaţiilor, în aceeaşi zi, între orele 12.00 - 16.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 10 iulie. Examenul de Bacalaureat 2015 se desfăşoară în conformitate cu Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat 2011, aprobată prin Ordinul ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 4799/2010 privind organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat 2011.

Citeşte şi

Ce trebuie să ştie candidaţii înainte de a intra în sală: Elevii din Constanţa susţin, azi, prima probă scrisă a Bacalaureatului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii