Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:06 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

65 de ani de la înfiinţarea instituţiei A sunat clopoţelul şi pentru absolvenţii Şcolii Pedagogice Mixte Tătare din Constanţa (galerie foto)

ro

15 Sep, 2014 00:00 1992 Marime text


Începerea unui nou an de învăţământ s-a constituit într-un prilej de bucurie şi emoţie nu numai pentru cei care, în aceste zile, revin pe băncile şcolii, dar şi pentru cei care, în urmă cu mai mult sau mai puţin de jumătate de veac, au absolvit Şcoala Pedagogică Mixtă Tătară din Constanţa. Aproximativ 50 de foşti elevi ai şcolii şi-au dat întâlnire sâmbătă, în prag de 15 septembrie, pentru a retrăi emoţia primei zile de şcoală şi pentru a marca într-un cadru festiv împlinirea a 65 de ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ.

Cinci foşti elevi ai Şcolii Pedagogice Mixte Tătare au avut iniţiativa aceste acţiuni. Uteu Kîyasedin, Sevim Mustafa, Umeiran Brăslaşu, Mamurie Mustafa şi Nilufer Petisleam şi-au propus ca la acest început de an şcolar să-i reunească pe toţi cei care le-au fost colegi odinioară. Au răspuns „prezent“ la strigarea catalogului aproximativ 50 de foşti elevi ai Şcolii Pedagogice Mixte Tătare din Constanţa. „Este un moment emoţionant pentru noi. Ne privim unii pe alţii şi rememorăm toate momentele frumoase pe care le-am petrecut în timpul şcolii. Au fost situaţii când ne-am întrebat reciproc «dar tu cine eşti?» şi ne-am îmbrăţişat când am descoperit în cel din faţa noastră colegul de odinioară cu care împărţeam şi bune şi rele din viaţa de elev“, a declarat Umeiran Brăslaşu.



Alături de materiile de bază, la Şcoala Pedagogică Mixtă Tătară se studia şi limba tătară şi, mai apoi, limba turcă. „Cei mai mulţi dintre noi, cei de aici, am prins acea perioadă când am studiat după manuale aduse din Kazan“, îşi aminteşte şi Nedret Abduraman, care, asemenea celor mai mulţi dintre cei prezenţi la întâlnire, a urmat cariera didactică.
Prezent la întâlnirea de sâmbătă în calitate de invitat, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalışkan, a declarat: „Este un moment emoţionant. După atâţia ani, absolvenţi ai unei şcoli se întâlnesc şi îşi aduc aminte de vechile prietenii. Mă simt onorat să fiu astăzi aici, în mijlocul dumneavoastră, şi să vă cunosc, fapt pentru care vă mulţumesc că aţi făcut posibilă această întâlnire. Sper ca şi pe viitor să am posibilitatea să particip la astfel de evenimente“.

După cum se ştie, la Şcoala Pedagogică Mixtă Tătară erau pregătite viitoarele cadre didactice care urmau să predea în şcolile din comunităţile tătară şi turcă din România. După cum arată şi datele de la Direcţia Judeţeană Constanţa a Arhivelor Naţionale, şcoala a funcţionat sub această titulatură în perioada 1949 - 1959.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii