Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:59 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Paul Cononov, director ABADL – „Ar trebui înființată o Poliție a Mediului”! (VIDEO)

ro

08 Dec, 2021 00:00 2693 Marime text
  • Directorul Direcției Apelor Române Dobrogea Litoral, Paul Cononov a vorbit la ZIUA LIVE despre stadiul lucrărilor de reducere a eroziunii costiere de pe litoralul românesc, despre proiectul de consolidare a falezei Cazinoului dar și despre ce soluții se caută pentru exploatarea noilor suprafețe de plajă în sezonul estival 2022
  • Paul Cononov a spus la ZIUA LIVE că noile suprafețe vor putea fi exploatate începând de anul viitor, licitațiile urmând să se finalizeze până la debutul sezonului, astfel încât plajele să fie predate la timp operatorilor
  • Directorul ABADL a explicat că deocamdată etapa de consolidare a falezei Cazinoului care nu presupune înnisipare este blocată de Comisia din cadrul Ministerului Culturii – STAI, care nu a avizat proiectul
  • Fost guvernator al Administraţiei Rezervaţia Biosferei Delta Dunării ,Cononov a spus că este nevoie de modificarea legislației privind Delta Dunării și că ar trebui înființată o Poliție a Mediului, după modelul Poliției Animalelor

 
Directorul Direcției Apelor Române Dobrogea Litoral, Paul Cononov a vorbit la ZIUA LIVE despre stadiul lucrărilor de reducere a eroziunii costiere de pe litoralul românesc, despre proiectul de consolidare a falezei Cazinoului dar și despre ce soluții se caută pentru exploatarea noilor suprafețe de plajă în sezonul estival 2022.
 
Șeful Apelor Române a explicat detalii despre stadiul lucrărilor de reducere a eroziunii costiere de pe litoralul românesc. Lucrările se desfășoară în această perioadă în sudul litoralului, cele mai vizibile fiind cele din zona Eforie.
 
În perioada următoare va începe montarea conductei de transport a nisipului în acest perimetru.
 
Datorită lungimii acesteia de aproximativ 2 km este necesară o zonă de plajă extinsă și astfel montarea va avea loc pe plaja nouă din zona Mamaia urmând ca, odată asamblată, conducta să fie tranportată pe apă pe poziția de lucru în dreptul localității Eforie Sud.
 
Conducta vă fi umplută cu aer sub presiune, împinsă în apă și trasă cu ajutorul mai multor remorchere până la Eforie unde va fi scufundată pe prima poziție de lucru până la începerea lucrărilor de înnisipare.
 
Conform graficului de execuție, acestea vor debuta la finalul sezonului estival 2022.
 
Montajul conductei va fi finalizat în luna februarie 2022, iar la final, plaja din Mamaia pe care aceasta a fost montată vă fi eliberată, afânată, ecologizată și pregătită pentru sezonul estival 2022.
 
Paul Cononov a anunțat și finalizarea acțiunilor
de protejare a plajelor pentru iarnă.
 
Montarea gardurilor de stuf, în apropierea limitei cu promenada, împiedică în mare parte ca nisipul să mai fie dus de vânt în zonele limitrofe.
Activitățile fac parte din lucrările de conservare a plajei pentru sezonul rece. „Suntem în grafic cu plajele. Plaja este curată. Însă pentru prima data, o parte din gardul montat în Mamaia a fost furată. Ne-am adresat autorităților abilitate”.
 
Soluții pentru exploatarea noilor suprafețe de plajă în sezonul estival 2022

Direcția Apelor Române Dobrogea Litoral a finalizat procesul de intabulare a noilor suprafețe de plajă și următoarea etapă este realizarea unor PUZ-uri, procedeu de durată.
 
Paul Cononov a spus la ZIUA LIVE că noile suprafețe vor putea fi exploatate începând de anul viitor, licitațiile urmând să se finalizeze până la debutul sezonului, astfel încât plajele să fie predate la timp operatorilor.
 
Referitor la reclamațiile turiștilor care s-au plâns de calitatea nisipului de pe plajele înnisipate, șeful ABADL a spus că: „Aproape zilnic am fost pe plajă. Am stat de vorbă cu turiștii, cu cetățenii și erau mulțumiți. A apărut o seria întreagă de transformări. S-a modificat calitatea nisipului și se va mai modifica după furtunile din această iarnă.Lucrurile se întâmplă așa cum exaperții au prevăzut. Totul este în continuă mișcare. În ani, lucrurile se vor așeza”, a precizat Cononov.
 

Consolidarea falezei Cazinoului se împiedică de STAI
 
Directorul ABADL a explicat că deocamdată etapa de consolidare a falezei Cazinoului care nu presupune înnisipare este blocată.
 
Comisia din cadrul Ministerului Culturii – STAI – nu a avizat proiectul pentru consolidarea falezei Cazinoului din Constanța, chiar dacă proiectul a fost modificat.
 
Cononov a explicat că nu a discutat personal la Ministerul Culturii, dar spun el „avem și noi nevoie de o susținere. Noi ne facem datoria, prezentăm ce ni se cere. O să facem ce trebuie și la Constanța, vă garantez”.
 
În final, Paul Cononov a spus că este nevoie de modificarea legislației privind Delta Dunării, pentru că a crescut capacitatea de transport în zonă iar zona Deltei este într-o depopulare continuă.
 
Ar trebui înființată o Poliție a Mediului (n.r. după modelul Poliției Animalelor), a opiniat Paul Cononov, în calitate de fost guvernator al Administraţiei Rezervaţia Biosferei Delta Dunării în perioada 2005 – 2008.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

ZIUA LIVE. Stadiul lucrărilor în cadrul procesului de înnisipare a plajelor de pe litoralul românesc

Interviul integral poate fi urmărit aici:
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii