Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Liana Naum - „Dispar liderii autentici din partide. Lucian Lungoci (PSD) și Bogdan Bola (PNL) fac parte din generația care poate confirma politic”

ro

19 May, 2021 00:00 2629 Marime text
  • La ZIUA LIVE am discutat cu singura femeie președinte de partid politic de la Constanța, despre perioada romantică a politicii de la sfârșitul anilor ’90
  • Despre evoluția politicii românești de după anul 2000 și până în prezent, fostul lider și deputat PSD consideră că nu mai avem lideri autentici, în niciun partid
  • În același context, fostul lider PDSR/PSD a vorbit despre canibalizarea oamenilor politici
  • Din noua generație, fosta președintă de la PDSR i-a dat exemplu pe doi tineri deputați constănțeni, care au crescut o dată cu partidele pe care le reprezintă: Lucian Lungoci de la PSD și Bogdan Bola de la PNL.
  • În viziunea Lianei Naum, între cei doi ar trebui să se dea pe viitor „lupta” pentru Constanța în următorii ani

Liana Naum a fost președintele organizației județene a PDSR Constanța (n.r. actualul PSD) în perioada 1997-2000.
La ZIUA LIVE am discutat cu singura femeie președinte de partid politic de la Constanța, despre perioada romantică a politicii de la sfârșitul anilor ’90. În mandatul 2000-2004 a fost deputat al PSD.

A plecat definitiv din PSD în 2010. Timp de un deceniu a condus Cercul Militar de la Mangalia și concomitent s-a dedicat voluntariatului, în cadrul Comitetului Național Român pentru Drepturile Copilului, filiala Constanța, dar și cadrul altor ONG-uri cu profil militar.


Interviul integral, video poate fi urmărit aici:


Și tot la ZIUA LIVE am aflat cum era viața în PSD Constanța înainte de epoca Mazăre și ce aport au avut social-democrații de la acea vreme în aducerea acestuia în partid.
După decapitarea filialei PSD de la Constanța și instalarea lui Radu Mazăre în fruntea organizației, niciunul dintre foștii lideri nu şi-au mai găsit locul nici în echipa de conducere, acesta fiind și motivul pentru care unii au plecat spre alte zări politice iar alții au renunțat definitiv la viața politică.
Despre alegerea sa în 1997 în fruntea PDSR-ului local, Liana Naum spune că: „Dând timpul înapoi trebuie să recunosc că pentru acel moment am fost persoana potrivită. Am ajuns în partid după mai multe filtre. La vremea respectivă nu se intra oricum. Erau proceduri bine definite, reguli foarte clare care erau respectate la vremea respectivă. Am citit cu interes statutul partidului. Mi-a făcut plăcere să mă raportez la niște reguli și proceduri. Am fost propusă de Adrian Năstase. A fost vot deschis, am câștigat și țin minte că am spus - Știu vreau și pot să duc această funcție. A fost o experiență extraordinară pentru mine ”.

După 20 de ani de când a plecat din conducerea locală a PSD, pentru că i-a fost cerut acest lucru, Naum a povestit că :„Am și eu regretele mele că poate nu am fost întotdeauna la înălțime. Poate nu am reușit să fac tot ce am promis. Dacă aș fi fost astăzi președinte aș fi mers pe aceeași rigoare”.

Despre evoluția politicii românești de după anul 2000 și până în prezent, fostul lider și deputat PSD, consideră că :„Noi nu mai avem lideri autentici, în niciun partid. Sunt oameni buni și acum dar din păcate nu mai spun prea multe. Asta este dureros”, spune Liana Naum.

În același context, dostul lider PDSR/PSD a vorbit despre canibalizarea oamenilor politici :„Trebuie să vorbim și despre canibalizarea membrilor de partid. Oamenii trebuie respectați. Nu-i arunci ca pe gunoaie”.

Chiar dacă nu mai are niciun fel de activitate politică, Liana Naum ar accepta să consilieze noua generație de politicieni din PSD.
Din noua generație, fosta președintă de la PDSR i-a dat exemplu pe doi tineri deputați constănțeni, aflați la primul mandat și care au crescut o dată cu partidele pe care le reprezintă: Lucian Lungoci de la PSD și Bogdan Bola de la PNL.

În viziunea Lianei Naum, între cei doi ar trebui să se dea pe viitor „lupta” pentru Constanța în următorii ani.
Cât despre social-democrații de la Constanța, fostul om politic spune că aceștia mai au încă resurse să producă candidați serioși și să conducă din nou administrația locală cu condiția să-i respecte pe cei din jurul lor și să folosească modelele generației care vine din urmă.

 

Citește și:

ZIUA LIVE. După 20 de ani. Interviu cu singurul președinte - femeie al unei formațiuni politice de la Constanța

ZIUA LIVE Liana Naum - „Noi nu mai avem lideri autentici în niciun partid”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii