Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:27 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Ce cazuri se judecau la Mangalia în urmă cu mai bine de un secol

ro

28 Oct, 2021 00:00 2062 Marime text

 
  • Magistratul Adrian Ionescu, membru al Colegiului de Conducere a Judecătoriei Mangalia și, totodată, judecător delegat la Biroul de Informații și Relații Publice din cadrul instituției, a fost invitatul ZIUA LIVE de miercuri, 27 octombrie 2021, de la ora 14.00.
  • Judecătorul a vorbit în cadrul emisiunii despre istoria justiției din Dobrogea, dar și despre unele dintre primele cazuri judecate la Mangalia, în urmă cu mai bine de un secol.
 
Istoria Dobrogei, fascinantă și un model de înțelegere interetnică, nu poate fi separată de istoria justiției din Dobrogea!
 
În acest sens, invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 27 octombrie 2021, de la ora 14.00, a fost judecătorul Adrian Ionescu, membru al Colegiului de Conducere a Judecătoriei Mangalia și, totodată, judecător delegat la Biroul de Informații și Relații Publice din cadrul instituției.
 
Acesta ne-a vorbit pe larg, în timpul emisiunii, despre momentele importante din istoria justiției din Dobrogea și a sublinit faptul că, arc peste timp, această provincie reprezintă, atât la momentul de față, cât și în trecutul său, un model de coabitare și bună înțelegere între toți cetățenii ce locuiesc aici, indiferent de etnii.
 
„Ziua Dobrogei este probabil cea mai puțin cunoscută dintre momentele istorice în care s-a creat România modernă, în sensul în care știm Unirea Principatelor, știm Unirea din Transilvania, dar Dobrogea este cumva o cenușareasă a României, iar această poziție nu este una justificată, mai ales că este o regiune foarte importantă. Istoria geenrală este, cred eu, incompletă dacă nu vorbim și despre istoria justiției pentru că indiferent ce regim juridic sau regim național a fost, el s-a bazat pe legi, care trebuiau să fie aplicate pe întreg teritoriul“, a explicat judecătorul în cadrul emisiunii.
 
Magistratul a vorbit la ZIUA LIVE despre faptul că pe parcursul a câteva decenii în Dobrogea a existat o organizare dublă: tribunale românești și musulmane.  
 
Totodată, acesta a amintit de unele dintre primele cazuri aflate în atenția Tribunalului de ocol din Mangalia:
 
„Prin 1878, au fost înființate tribunalele de ocol, echivalente judecătoriei. Se ocupau cu litigii de familie, între vecini. Unul din cazuri privea o citație a unui proprietar de oi, care își lăsase oile în timpul războiului ruso-turc, pentru o fi păzite, în zona Mangaliei, de către un vecin. După ce războiul s-a finalizat, când a plecat omula plecat cu tot cu oi. Primul caz este acesta, unde un proprietar îl chema în instanță pe cel care plecase cu oile lui“.
 
Redăm, în continuare, textul unei citații pentru Tribunalului de Ocol Mangalia din anul 1879 la câteva luni după unirea Dobrogei cu România, astfel cum apare pe pagina oficială de Facebook a Judecătoriei Mangalia:
 
„D. Haracioglu Abazbeiu, fost cu domiciliul în orasul Mangalia, érä acum necunoscut, este chemat la acest tribunal, in ziua de 30 Iunie 1879, la orele 10 de diminétä spre a se judeca in procesul ce i s'a intentat de D. Dimitrie A. Alexandridi, pentru despägubirea sa de suma de 16,500 galbeni, valórea lucrurilor de gospodärie, producte si vite, ce se aflau pe mosia sa numitä Cumarova (Comorova n.m.) situatä in administratia Mangalia, judetul Kiustenge, si cari lucruri s'au ridicat de numitul Abaz-beiu, desi nu'i apartineau, la plecarea sa in vara anului 1877; avénd in vedere cä, de nu va fi urmätor, se va procede in lipsä, conform legei. No. 552. 1879, Maiu 1
Monitorul Oficial al României, 47, nr. 109, 16 mai 1879“.
 
„Vedem că problemele s-au menținut cam în aceeași notă sau existau litigiile acestea încă din acea vreme. Am găsit foarte multe spețe, chiar una în care se discuta despre o faptă de distrugere, prin faptul că, așa cum se întâmplă și acum, era vorba despre un incendiu al unei vegetații care a distrus și livada vecinilor, dar important este că inculpatul fiind militar, Tribunalul de Ocol Mangalia a dispus declinarea către Tribunalul din Constanța. Găsim frânturi de istorie foarte interesante și care de obicei sunt greu de găsit în manualele de istorie și care ne dau o imagine a societății, la acel moment, dar și al relațiilor interumane, de la acel moment“, a mai adăugat judecătorul Adrian Ionescu.
 
De asemenea, pe parcursul emisiunii, acesta a vorbit și despre pagina oficială de Facebook a Judecătoriei Mangalia, un instrument prin intermediul căruia instanța încearcă să crească gradul de transparentizare și să faciliteze accesul rapid al publicului la informațiile de interes public în legătură cu activitatea acesteia.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:

 
 

Citește și:
Atenție, constănțeni! Trei comune din județul Constanța nu mai sunt arondate Judecătoriei Mangalia!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii