Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teodor Niță, procurorul care are „benzină” să lupte cu contrabandiștii gunoaielor

ro

12 Jun, 2021 00:00 2794 Marime text

 
  • Deși ar fi putut ieși la pensie pentru a duce o viață liniștită și a-și vedea de marea sa pasiune, artele marțiale, procurorul Teodor Niță nu are de gând să renunțe prea curând la munca sa de investigator. Invitat la „Ziua-n amiaza mare”, procurorul Niță a avertizat că, dacă legile de mediu, și nu numai acestea, nu vor fi reparate, România va cunoaște o explozie a importurilor de deșeuri. Vor crește in progresie geometrică.
 

Aparițiile procurorului Teodor Niță în spațiul public, declarațiile dure despre fenomenul gunoaielor, din mijlocul containerelor pline cu deșeuri, aduse la noi din toată lumea, au atras atenția autorităților. Dar nu este suficient, spune Niță. Dă de înțeles că România nu este pregătită să gestioneze situația deșeurilor. Poate chiar intenționat este nepregătită. Are temeri că, destul de curând, țara noastră se va transforma în groapa de gunoi a Europei. De fapt, din 2016, când China a închis porțile pentru deșeuri, România a început să devină un El Dorado al gunoaielor De ce la noi? „Pentru că se poate”, spune procurorul. .

Teodor Niță vorbește și în somn  despre legislația de mediu.
A fost expert pe probleme de mediu la Consiliul Europei ș, în 2018 a participat la misiunea de evaluare a României . Recomandările CE nu au fost implementate nici azi la noi, România riscă, acum, infrigementul. În ultimii ani, nu a fost ministru al Mediului cu care procurorul Teodor Niță să nu fi discutat despre subțirimea legilor noastre, despre cât de permisive sunt acestea, deschizând astfel, larg, porțile pentru primirea tuturor gunoaiele din lume. Responsabilii politici de la Mediu îi dau dreptate, chiar îl laudă pe „procurorul de la Constanța” și dau asigurări că legislativul se va apuca de treabă în sesiunea din toamnă. Dar, în condițiile în care însuși comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, și-a arătat dezamăgirea după ce „am văzut eu cum se fac legile in parlament”, e puțin probabil să se schimbe ceva, prea curând.

Așa că, se va merge, probabil, în continuare, pe „descurcați-vă cum puteți și cu ce aveți”.  Procurorul din Constanța împreună cu puținii comisari de la Garda de Mediu și polițiștii de frontieră ai Gărzii de Coastă vor „vâna” transporturile de gunoaie și vor încerca să oprească intrarea lor în țară. Cum  au făcut de fiecare dată. Măcar, în ultima perioadă, intervențiile lor lor sunt mediatizate, nu se mai fac pe ascuns. Doar, doar s-or speria contrabandiștii gunoaielor. Iar Teodor Niță, la 56 de ani, deși putea ieși la pensie, nu vrea să renunțe, are dreptul, spune el, să muncească până la 65 de ani. ”Încă sunt activ, încă am benzină”, a declarat, el, la „Ziua-n amiaza mare”.  
   
Citește și:

ZIUA-n amiaza mareProcurorul Teodor Niţă - „Ca cetățean mi-aș dori să am siguranța că pot trăi într-un mediu curat”
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii