Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:31 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monseniorul Ieronim Iacob „Motto-ul acestei vizite este „Să mergem împreună”. Sper ca venirea Papei Francisc să fie un moment de speranţă"!

ro

28 Mar, 2019 00:00 7369 Marime text
La invitaţia preşedintelui României, a autorităţilor statului şi a Bisericii Catolice din România, Sanctitatea Sa Papa Francisc va întreprinde o Vizită Apostolică în România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Papa Francisc va merge în Bucureşti, Iaşi, Blaj şi la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc. 
La interviu Live, Monseniorul Ieronim Iacob, parohul Bazilicii „Sfântul Anton“, Constanța a vorbit despre ce valenţe va îmbrăca vizita Papei Francisc în ţara noastră.  Interviul în format video poate fi urmărit aici:

 
Vă reamintim, pe 7 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea ajungea la Bucureşti. Momentul a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la Marea Schismă din 1054 când un papă a vizitat o ţară preponderent ortodoxă. „Vin pe pământul vostru ca pelerin al păcii, al fraternităţii şi al înţelegerii în sânul naţiunilor, între popoare şi între discipolii lui Cristos. Pe parcursul diferitelor etape ale vizitei mele, voi întâlni diversele comunităţi ecleziale, ca şi poporul român. Mulţumesc din inimă Beatitudinii Sale Teoctist Patriarhul României, pentru cuvintele de bun venit. Întâlnirea noastră şi momentele de rugăciune pe care le vom împărtăşi sunt dovezi elocvente de fraternitate evanghelică. Pe linia ultimului Conciliu şi în perspectiva marelui Jubileu, gesturile sunt cele care marchează în mod semnificativ drumul unităţii creştinilor. Doresc ca păstorii şi credincioşii să facă, la rândul lor, gesturi concrete de dialog şi de primire reciprocă, ce vor demonstra că iubirea fraternă în Cristos nu e o vorbă în zadar ci o componentă a vieţii creştine şi a Bisericii”, a spus Papa Ioan Paul al II-lea într-un discurs susţinut la Palatul Cotroceni.
 
După 20 de ani...
L-am întrebat pe Monseniorul Ieronim Iacob, dacă vizita Papei din această vară ar putea avea o semnificaţie istorică, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu 20 de ani..
„Nicio vizită nu seamănă una cu alta. Au trecut chiar 20 de ani. Protagoniştii sunt alţii. România de astăzi este diferită de România din 1999, atunci când Sfântul Ioan Paul al II-lea punea piciorul în grădina Maicii Domnului.
Dacă Papa Ioan Paul era un bun comunicator, Papa Francisc are o charismă specială. Trecând peste protocol, suprinde prin spontaneitate şi prin gesturi cu adevărat evanghelice. Se apropie direct de om, îl abordează, îl ia aşa cum este el. Cu siguranţă va avea un mesaj special, este informat, cunoaşte situaţia din ţara noastră.
Motto-ul acestei vizite este „Să mergem împreună”, acest împreună arată dorinţa Papei de a reface unitatea de la început, biserica lui Cristos. Vizita va avea cu siguranţă această perspectivă ecumenică, pe lângă cea pastorală şi dincolo de momentele oficiale care nu vor putea lipsi, pentru că Sfântul Părinte este şef de stat.
Fiind liderul religios al catolicilor, Papa ţine să se întâlnească cu toţi liderii religioşi, cu atât mai mult cu cât aceştia sunt creştini, România fiind o ţară eminamente ortodoxă. Apoi se va îndrepta către episcopiile catolice. Avem o veste foarte bună, de ultimă oră, Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti. Apoi va merge la Iaşi, la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc şi la Blaj, unde, în premieră, Suveranul Pontif va prezida această ceremonie de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici, martiri ai comunismului”.

Cum putem participa la evenimentele prilejuite de vizita Papei Francisc?
Orice persoană poate să participe, se fac liste de înscrieri, este bine ca fiecare credincios, indiferent de cult, să vină cu o recomandare de la preotul din parohia sa sau de la un preot care te cunoaşte. Această vizită este amănunţit pregătită, este vorba şi de măsuri de securitate, tocmai de aceea, ar fi de bun augur o recomandare pentru a putea participa la aceste ceremonii. Totuşi, vreau să se reţină că accesul nu este îndrădit, pentru că Papa este doritor să se întâlnească cu oamenii.

Cum se poziţionează cele două biserici surori după 20 de ani..
 Vizita în 1999 a vicarului lui Cristos, Papa Ioan Paul al II-lea în România a generat un efect monumental pentru ecumenism şi pentru contextul social şi politic în care se regăsea, România. O vizită istorică care a deschis un drum important, care între timp s-a mai îngustat între cele două biserici, Biserica Ortodoxă şi Biserica Greco-Catolică.
„A fost un prim moment în care a crescut, după care a urmat un alt moment, de regres. A fost un entuziasm enorm, oamenii au înţeles că nu este niciun păcat să te rogi împreună. Din păcate, în biserica soră, unele persoane, importante, s-au temut de această situaţie. Este senzaţia mea. Se întâmplă această reţinere şi în rândul oamenilor, pentru că nu e bine..nu mergeţi..evitaţi! Nu înţeleg de ce, dar cred că se întâmplă în discuţiile particulare, nu în biserică. În anii 2000 a fost o deschidere mare, după vizita Papei, preoţii ortodoxi şi catolici se rugau împreună, acum nu se mai întâmplă acest lucru, din păcate” – a explicat, Monseniorul Ieronim Iacob.

Povestea papamobilului..
Ei bine ce este de fapt, papamobilul, ce Papă l-a folosit pentru prima oară şi care este povestea lui?
„În timpul Papei Ioan Paul al II-lea a fost folosit papamobilul. Până atunci, papii erau purtaţi pe acele scaune, la fel ca şi monarhii, inclusiv din lumea asiatică. La început era o maşină decapotabilă, pentru ca Papa să poate fi văzut, să salute copiii, să salute lumea, până la atentat.
După atentat (n.r.), papamobilul a fost securizat, pentru protecţia suveranului. Nu există altă poveste, de altfel, toţi şefii de state au maşini ultrablindate”,ne-a relatat Monseniorul Ieronim Iacob.

Va vorbi Papa Francisc şi în limba română ...
„Nu ştiu, aşteptăm. M-aş bucura să încerce câteva expresii. Ştiu că Papa Ioan Paul al II-lea a avut un profesor, la Vatican. Îl cunosc şi pe actualul redactor, dar nu am apucat să-l întreb: „Aţi început lecţiile cu Papa?”. În spiritul său latin, Papa se înţelege şi prin semne. Limbajul lui este simplu, discursurile sale sunt scurte şi la obiect. Gesturile lui, dincolo de cuvinte, le aşteptăm cu toţii, a mărturisit Monseniorul Ieronim Iacob.

Cu ce gânduri să îl aşteptăm pe Papa Francisc?
„Să facem nu pas cu toţii spre credinţă, asta este important, indiferent de cultul din care facem parte. Să facem un pas spre adevăr şi dreptate, spre Cristos, să ne regăsim ca popor. Sper ca această vizită să fie un moment de speranţă, speranţa noastră să fie atinsă din nou”!, a spus vicarul episcopal de Dobrogea.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii