Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Există potenţial mare de colaborare între cele două țări” Consulul General al Chinei la Constanța vorbeşte despre relațiile cu România şi despre proiectele viitoare (galerie foto)

ro

24 Dec, 2014 00:00 2778 Marime text
De patru ani, îşi desfăşoară activitatea diplomatică la Constanța, alături de soția sa. Aceasta este a doua misiune diplomatică desfăşurată în oraşul de la malul Mării Negre pe parcursul celor 30 de ani petrecuți în România. Excelența Sa, Su Yanwen, şi soția sa, Zhen Shuqin, au vizitat redacția cotidianului ZIUA de Constanța şi au avut amabilitatea să vorbească, în cadrul unui interviu, despre relațiile actuale dintre China şi România, dar şi despre proiectele viitoare.
 

Anul acesta, s-au împlinit 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi China şi zece ani de la semnarea parteneriatului strategic. Ce reprezintă acest lucru pentru cele două ţări din punct de vedere politic şi economic?

 
Mă bucur foarte mult că am ocazia să acord un interviu ziarului ZIUA de Constanţa. Între China şi România există o prietenie tradițională. Acum 65 de ani, România a fost cea de a treia ţară din lume care a stabilit relaţii diplomatice cu Republica Populară Chineză. Pe parcursul celor 65 de ani, indiferent de schimbările care au intervenit la nivel internaţional şi la nivelul fiecăreia dintre cele două țări, prietenia chino-română a rămas neclintită şi chiar a devenit mai fermă odată cu trecerea timpului. Relaţiile datorate Parteneriatului Amplu de Prietenie şi Cooperare dintre China şi România pot fi apreciate drept un exemplu de relaţii inter-statale în perioada actuală.

Încrederea politică reciprocă se consolidează permanent. China şi România se tratează cu egalitate şi respect reciproc, acordându-şi sprijin ferm pentru interesele fundamentale. Cele două ţări respectă reciproc calea aleasă de fiecare parte.

Din punct de vedere economic, cooperarea şi schimburile economice se extind. Dacă acum zece ani, volumul comercial dintre cele două ţări a fost de 1,38 de miliarde de dolari, în anul 2013, acest volum a fost de 2,46 de miliarde de euro. În primele nouă luni ale anului 2014, acest volum a ajuns la 2,18 miliarde de euro, o creştere de 20,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Acum, cele două părţi au început discuţiile de cooperare din domeniile energie, infrastructură şi agricultură. Într-un cuvânt, există potenţial mare de colaborare între cele două țări.
 

În urma celor două vizite în China, premierul Victor Ponta a declarat că România şi-a stabilit ca direcţii strategice de dezvoltare internă energia şi infrastructura, companiile chineze fiind identificate atunci drept parteneri importanţi pentru România. Declaraţiile au fost făcute înaintea alegerilor prezidenţiale. Cum credeţi că va influenţa rezultatul ulterior al alegerilor aceste direcţii strategice de dezvoltare?

 
În Parlamentul României sunt şase partide şi am aflat că în Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Populară Chineză sunt 16 deputaţi şi senatori care au venit din diferite partide. Aceasta înseamnă că păstrarea relaţiilor bune de colaborare cu China este dorinţa comună a partidelor diferite, ce reprezintă dorinţa poporului român, iar relaţiile bune de cooperare chino-române sunt în folosul intereselor celor două ţări şi popoare.

România face parte din Uniunea Europeană. China şi UE au relaţii foarte bune de colaborare. În anul 1988, China şi UE au stabilit relaţii de parteneriat constructive pe o perioadă lungă şi stabilă, cu privire la secolul XXI. În anul 2001, cele două părţi au ridicat relaţiile până la parteneriatul multilateral, iar în 2003, China şi UE au atins faza derulării relațiilor în baza unui parteneriat multilateral strategic. Începând cu anul 1998, a intrat în funcţiune sistemul anual de convorbire dintre conducătorii chinezi şi cei ai Uniunii Europene, până acum având loc 16 întâlniri la nivel înalt. Din anul 2004, UE a devenit primul partener comercial al Chinei pe parcursul celor zece ani. În 2013, volumul comercial bilateral a fost de 559,1 miliarde de dolari. Până anul trecut, investiţiile cumulative directe din partea UE în China au ajuns la 90 de miliarde de dolari, iar investiţiile cumulative directe ale Chinei în UE au fost 35 de miliarde de dolari. Colaborările dintre China şi UE sunt bune şi în domeniile energetic, tehnico-ştiinţific, cultural, educaţional, turistic şi al schimbărilor climatice, al urbanizării etc.

În acelaşi timp, China acordă o atenţie mare dezvoltării relaţiilor cu Statele Europei Centrale şi de Est. Chiar în ziua de 16 decembrie a acestui an, la Belgrad, premierul Chinei, Li Keqiang, s-a întâlnit cu prim-ministrul Victor Ponta, la cea de-a treia întâlnire a liderilor China - Europa Centrală şi de Est. Premierii au subliniat încă o dată faptul că cele două țări vor întări colaborarea din domeniile energie nucleară, energie termică, calea ferată cu mare viteză, aviaţie, agricultură şi din sfera umanistică etc. Cu această ocazie, China şi cele 16 ţări ECE au dat publicităţii „Programul de cooperare China - ECE de la Belgrad”, în baza căruia s-au planificat colaborările din diferite domenii. În această ambianţă bună de cooperare dintre China şi UE, din care fac parte şi ţările Europei Centrale şi de Est, eu sunt convins că relaţiile chino-române se vor dezvolta în continuare şi vor fi şi mai strânse.

Ce reprezintă acordul recent semnat cu localitatea Cumpăna, precum şi cel cu oraşul Techirghiol, şi care este stadiul demersurilor investiţiilor anunţate de China în proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă?

 În ziua de 4 noiembrie, o delegaţie din districtul Fengxian al Municipiului Shanghai din China a efectuat o vizită în Comuna Cumpăna şi în oraşul Techirghiol. Delegaţia chineză şi comuna Cumpăna au semnat, cu acest prilej, „Acordul de înfrăţire între comuna Zhuang Hang din districtul Fengxian al municipiului Shanghai şi comuna Cumpăna”. În acelaşi timp, delegaţia chineză şi oraşul Techirghiol au semnat „Acordul de înfrăţire dintre districtul Fengxian al municipiului Shanghai şi oraşul Techirghiol”. Prin semnarea acordurilor amintite, guvernele locale vor depune eforturi pentru promovarea cooperării din domeniul economic, comercial, agricol, tehnico-ştiinţific, cultural, educaţional, sportiv, turistic şi sanitar. Acesta este începutul colaborării dintre cele două părţi. Sper ca această colaborare să fie frumoasă şi fructuoasă.

Cu privire la proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, am aflat că, în luna noiembrie 2013, China General Nuclear Power Group şi Societatea Naţională NuclearElectrica din România au semnat scrisoarea de intenţie cu privire la acest proiect. În iulie 2014, partea chineză a semnat un acord de colaborare cu privire la proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă cu Energia Cadu şi un memorandum de înţelegere şi colaborare cu Cameco Corporation din Canada. Pe 17 octombrie 2014, s-a semnat Scrisoarea Comună privind Intenţia de realizare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă dintre China General Nuclear Power Group şi Societatea Naţională NuclearElectrica. 

În decembrie 2014, cele două părţi ar urma să încheie negocierile asupra Memorandumului de Înţelegere şi ulterior urmând să demareze negocierile privind conţinutul actului constitutiv al nou-înfiinţatei societăţi de proiect.

După cum ştiu, China General Nuclear Power Group este cel mai mare producător de energie nucleară din China, având în prezent un număr de 11 unităţi în operare şi o capacitate instalată aferentă de 11.620 MW, la care se vor adăuga încă 15.500 MW proveniţi din punerea în funcţiune a celor 13 unităţi nucleare aflate în construcţie.
Vreau să urez ca această colaborare în cadrul proiectului de la Cernavodă să fie încununată cu succes.

 Din anul 2011, la Constanța funcţionează, în cadrul Universităţii „Ovidius”, clasa Confucius. Cum evoluează acest proiect? Cât de interesaţi sunt constănţenii să înveţe limba chineză?

 Odată cu dezvoltarea rapidă a economiei chineze, astăzi, economia Chinei fiind pe locul II în lume, sunt mulţi oameni care doresc să cunoască limba chineză. Clasa Confucius din cadrul Universităţii „Ovidius” oferă o fereastră spre China pentru constănţeni. În această clasă sunt elevi, studenţi, funcţionari, oameni de afaceri etc. Ei învaţă în clasă nu numai limba, ci şi cultura, istoria Chinei. În fiecare vară, mulţi cursanţi au avut ocazia să facă o vizită în China. Mulţi dintre ei sunt impresionaţi de civilizaţia veche a Chinei, de ospitalitatea poporului chinez şi de progresul mare realizat de China în ultimi ani. Clasa Confucius este o punte de prietenie între China şi România şi sper ca din ce în ce mai mulţi constănţeni să cunoască mai bine China prin acest proiect.

 După patru ani de activitate la Constanţa, cum găsiţi oraşul de la malul Mării Negre şi oamenii săi? Ce mesaj aveţi pentru ei?

 Am sentimente de dragoste faţă de Constanţa şi faţă de constănţeni. Aici am cunoscut mulţi oameni care mi-au devenit prieteni buni, cu care am colaborat foarte bine pentru promovarea relaţiilor dintre cele două ţări. Cu ocazia Anului Nou, îmi exprim speranţa ca această colaborare chino-română să fie mai fructuoasă, ca prietenia noastră să fie întărită, ca cele două ţări să fie mai prospere, ca popoarele noastre să fie fericite. La mulţi ani!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii