Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:35 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alexandru Cucli, campion naţional la skandenberg - „Tinerii din şcoli şi licee ar trebui încurajaţi să practice acest sport“ (galerie foto + video)

ro

13 May, 2015 00:00 7206 Marime text
Majoritatea băieţilor şi bărbaţilor au încercat cel puţin o dată în viaţă să îşi măsoare forţa fizică la skandenberg. Iată că un constănţean a ales să depăşească nivelul amator şi a izbutit să devină campion naţional. Numele lui este Alexandru Cucli şi practică acest sport de aproape opt ani, timp în care şi-a îmbogăţit palmaresul cu o sumedenie de premii şi medalii.

Când a pătruns skandenbergul în România?

Oh... cred că în 2001-2002, atunci a fost primul concurs oficial din România, dacă nu mă înşel, chiar în Bucureşti. Dacă te referi la mediatizare, doar din 2008...

Ce te-a determinat să începi să practici acest sport?

După ce am făcut fotbal şi kaiac-canoe, mi-am dat seama că nu îmi plac sporturile de echipă. De altfel, am şi pierdut multe competiţii, din cauza unor colegi, e frustrant! Apoi a urmat o pauză de câţiva ani, timp în care am simţit permanent nevoia să practic un sport individual. După două luni (vorbim de anul 2007), avea să se desfăşoare un concurs de skandenberg chiar în Constanţa, îmi amintesc şi acum, s-a ţinut într-o parcare, m-am clasat printre ultimele locuri, dar asta e mai puţin important.

Cum se desfăşoară un antrenament de skandenberg şi ce grupe musculare necesită atenţie sporită?

Sunt foarte multe metode de a te antrena, poţi merge la o sală de forţă sau te poţi antrena specific cu un partener. Nu intru în detalii, pentru că asta ar însemna să nu mai ies la alergat noaptea... Majoritatea profesioniştilor zic că degetele, încheietura şi antebraţul sunt cele mai importante grupe care trebuie antrenate, dar eu sunt de altă părere. De exemplu, la ultimul concurs, am folosit o tehnică care necesită o anumită maturitate a oaselor şi a tendoanelor, în timpul meciului ele tensionându-se până la limita insuportabilului. Mai exact, prima parte a mişcării este umăr-triceps, iar a doua, cot-biceps. Trebuie comutat foarte repede astfel încât să pară o singură mişcare. Mi-a luat doi ani să o înţeleg!

Care sunt cele mai bune performanţe din cariera ta?

Teoretic, titlul de campion naţional... practic, nu! De ce? Pentru că nu am fost luat prin surprindere, ştiam că o să câştig. Pe lângă asta, sunt trei ani de când n-am mai pierdut (doar un singur loc doi la un concurs internaţional, din Bulgaria).

Ce părere ai despre favoritul publicului, multiplul campion european şi mondial Ion Oncescu?

Suntem prieteni şi uneori parteneri de antrenament. Practic, el a adus această disciplină în România şi e singurul care a implicat fizica în skandenberg... Rezultatele şi recordurile lui spun totul!

Există evenimente în Constanţa care promovează această ramură sportivă? Cum ai vedea tu o campanie de încurajare a tinerilor în sensul practicării, măcar la nivel amator, a sportului tău preferat?

Există, dar din cauza lipsei sponsorilor, acestea sunt rare. Cred că prin şcoli şi licee ar trebui derulată o astfel de campanie.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • nr1powerr 11 Mar, 2016 02:11 Daca sunt bun la skandenberg, ce pot face in sensul asta? este cineva care e dispus sa antreneze prin Constanta si sa fim mai multi parteneri de antrenamente? Sunt din Medgidia, si as vrea tare mult sa ma bag special pt skandenberg imi doresc mult sa fac skandenberg si nu ma plictisesc niciodata sa fac )0
  • Powerman 11 Mar, 2016 02:08 Salutare, unde se fac antrenamente de skandenberg mai exaxct in Constanta? am forta si cred ca as reusii sa fac ceva in skandenberg dar am nevoie de antrenamente cu cineva care cunoaste si se antreneaza special pentru skandenberg.