Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:15 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviul online cu Vasile Delicoti, primarul localităţii Poarta Albă s-a terminat Tema a fost - „Alocarea banilor pe criterii politice, mit sau realitate? "

ro

19 Apr, 2012 00:00 4363 Marime text

img_2810_1.jpgAflat la final de mandat, primarul comunei Poarta Alba, Vasile Delicoti, ar putea intra în categoria edililor care spune lucrurilor pe nume. Nu o dată, primarul a s-a declarat dezamăgit atât de liderii de la centru cât şi de măsurile luate de Guvern asta pentru că de cele mai multe ori, liderii partidelor se axează pe problemele globale şi uită de teritoriu. Despre acestea, dar şi despre proiectele pe care le-a finalizat sau cele în curs de finalizare, planuri pentru cel de-al doilea mandat, despre familie, politică şi pasiuni, vorbeşte joi de la ora 10.00 la Interviu Online în direct pe www.ziuaconstanta.ro. Invitatul ediţiei primarul localităţii Poarta Albă, Vasile Delicoti.

Realizator: Lavinia Siclitaru

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebările redacţiei:

img_2803_2.jpg1. Cum a debutat începutul de mandat, va mai amintiti? Cu ce ganduri ati plecat atunci, cate dintre ele s-au implinit?

Vasile Delicoti: Aveam deja un plan vis a vis de necesitatile comunei, imi facusem structura dfe proiecte ce urmau a fi implementate, cu optiuni de finantari ce urmau a fi implementate anterior si am venit cu gandul de a transfera succesul din activitatea privata in cadrul primariei. In proportie de 99% dintre proiectele pe care le-am avut in gand au fost realizate prin obtinerea finantarilor, singurul proiect care nu a putut fi realizat este preluarea retelei de apa de la RAJA, din motive obiective, deoarece primaria este actionar la RAJA din perioada 1950-1953 de cand localitatea are apa potabila. Reteaua de apa nu a fost niciodata a localitatii.

2. Cand ati inceput sa faceti politica?

Vasile Delicoti: In 2007, datorita faptului ca am pierdut dialogul cu fostul primar care nu a mai facut nimic patru ani de zile si localitatea a batut pasul pe loc iar cel de la PNL, incepand din 1996  de cand este consilier a fost tot timpul Gigi contra si a votat tot timpul impotriva localitatii. Daca nu m-as fi implicat el ar fi ajuns primar si inchidea totul in comuna. PDL era singurul partid de dreapta si singurul fara candidat. Eu sunt un om de dreapta, daca ar fi s-o iau de la capat, tot intr-un partid de dreapta. Sunt din familie intreprinzator, nu pot avea o orientare de stanga.

3. A fost dificil sa invatati administratie publica? Multi primari nu au nici acum cunostinte administrative si sunt usor de manipulat...

Vasile Delicoti:  Nu pentru ca am un masterat in legislatie, obtinut inainte de a fi primar si eram obisnuit si cu administrarea pentru ca administram un grup de firme destul de mari la vremea respectiva si peste 100 de angajati in momentul in care am intrat in primarie. Iar 9 ani de zile am lucrat in flota, unde m-am pregatit si unde am avut ocazia sa interactionez cu oameni cu pregatire.

4. Care v-au fost prioritatile in acest mandat?

Vasile Delicoti: Partea de invatamant, deoarece consider ca investitia cea mai buna este in educatie. Cu cat ai o populatie mai educata cu atat ai venituri mai mari si probleme mai putine. PIB-ul unei tari este direct proportional cu nivelul de pregatire al populatiei. Infrastructura subterana - canalizarea si retelele de apa pentru care am obtinut fondurile necesare. Chiar ieri am avut licitatie pentur reteaua de apa, urmand ca in functie de rapsunsul primit de la ANRMAP sa primim acceptul pentru organizarea licitatiei si pentru canalizare.

5. Cum v-ati descurcat cu bugetul? Cu finantarile?

Vasile Delicoti: Am reusit sa facem fata, mai avem datorii catre anumiti furnizori dar ne inteleg si nu sunt probleme. Contractele s-au facut de asa natura, incat sa ne fie favorabile iar cei care au vrut sa lucreze au inteles ca isi vor primi banii esalonat. Am reusit sa atragem si de la Guvern, bani care ne-au fost de mare ajutor, suficienti cat sa putem functiona fara probleme.

6. Ca primar al Puterii ar fi trebuit sa aveti prioritate la fonduri, la bani, si, totusi, vorbiti de lipsa fondurilor pentru proiecte. S-a depus si o motiune de cenzura pe acest subiect al banilor impartiti pe criterii politice...

Vasile Delicoti: Nu s-au trimis cu sacosa pe criterii politice, deoarece s-a pastrat un principiu care exista si in celelalte state europene, la noi chiar procentul a fost mai mare pentru cei din opozitie. In strainatate se aloca 70% pentru putere si 30% pentru opozitie, la noi s-a alocat 57% pentru putere si 43% pentru primarii opozitiei. Ultimii bani primiti 500 de mii de lei pentru cofinantarile proiectele derulate.

7.Aveti un proiect care cuprinde acordarea de sprijin tinerilor pentru a-si construi o locuinta. Sunt proiecte de importanta majora si va intreb ce alte proiecte de acest fel veti dori sa implementati?

Vasile Delicoti: Avem deja in licitatie la ministerul dezvoltarii constructia unei crese cu 60 de locuri pentru copii intre 0 si 3 ani si gradinita cu orar prelungit a carei constructie va incepe in aceasta vara si care va avea 6 grupe si va fi dotata cu toate cele necesare.

8. Care este relatia dumneavoastra cu Consiliul Local? Dar cu Consiliul Judetean? Cu Prefectura judetului?

Vasile Delicoti: Relalia cu CL a fost buna, pentru ca am avut sansa sa am majoritate si le multumesc oamenilor ca mi-au votat si echipa si sper s-o faca si pe 10 iunie iar opozitia, desi a votat impotriva la proiectele care vizau dezvoltarea localitatii, nu le-au putut bloca. Eu am colaborat cu opozitia chiar daca ei au votat impreuna si le-am cerut tot timpul argumente pro sau contra din pacate de cele mai multe ori nu le-au avut si s-au abtinut sau au votat impotriva pur si simplu, probabil fiind o strategie de partid.
Relatia cu CJC a fost din punct de vedere al diaologului institutional normala, iar din punct de vedere al sprijinului in sustinerea cofinantarilor a fost un dezastru. Localitatea a primit 0 lei pentru proiectele pe care le-am implementat, explicatii nu exista dar din hotararile CJC vedem ca banii merg catre localitati care nu au proiecte cu cofinantare si se finanteaza efectiv proiecte, ceea ce foarte rau pentru judet, datorita faptului ca in momentul in care cofinantezi poti aduce de 10 ori mai multi bani in judet, deoarece media cofinantarilor pentru proiectele europene este in jurul a 10%, ceea ce inseamna  ca printr-o confinantare de 10 milioane de euro poti aduce 100 de milioane de euro. In cazul finantarii efective, 10 milioane raman tot 10 milioane ...De aceea as sugera CJC sa-si puna primarii la munca, sa castige proiecte si sa cofinanteze pentru a dezvolta judetul si sa nu-i mai finanteze invatandu-i pe primari niste puturosi.
Cu Prefectura am avut relatii normale, ne-am consultat atunci cand a fost cazul, operativitatea a fost destul de buna si nu am avut probleme legislative si administrative.

9. Care sunt cele mai importante proiecte realizate de Primarie cu bani europeni?

Vasile Delicoti: Finantarile obtinute pentru reabilitarea si extinderea scolii generale nr.1, Centrul de tineret, de fapt reabilitarea si extinderea actulalul camin cultural, gradinita cu orar prelungit si pe fonduri europene a fost implementat sistemul ISO 9001 - sistemul de management al calitatii in administratia publica locala care a fost finalizat. Am obtinut cu greu finantarile pe fonduri europene datorita faptului ca localitatea in urma recensamantului din 2001 apare in lista cu dragul de saracie sub 40%, ceea ce ne-a facut sa pierdem tot timpul la punctaj.

10. Cum veti aborda alegerile locale din acest an?

Vasilev Delicoti: Ca si in 2008, voi face o campanie curata, fara atac la persoana contracandidatilor mei, desi nu-i cunosc inca si voi merge cu un program de noi proiecte ce sunt necesare localitatii si le voi propune oamenilor si sper ca ei sa fie de acord deoarece sunt proiecte necesare localitatii si venite in urma solicitarilor lor.

11. Partidului, Guvernului, aveti a le reprosa ceva?

Vasile Delicoti: Relatia mea cu partidul a fost una normala si am  fost sprijinit atunci cand am avut nevoie.

12. La alegerile locale, primarii PDL vor fi avantajaţi de existenţa USL sau dimpotriva?

Vasile Delicoti: Datorita faptului ca partidul prin Guvern a fost nevoit sa ia masuri destul de dure, primarii PDL sunt dezavantajati dar sper ca cetatenii sa faca diferenta intre alegerile locale si cele generale, deoarece la locale se voteaza omul si nu culoarea politica si este pacat ca un gosdpodar sa piarda din cauza culorii politice. In judet se va candida sub culoarea verde, este o strategie de a uni mai multe forte de dreapta pentru a intari dreapta in vederea alegerilor generale.

13. Ce procent din actualii primari îşi vor păstra funcţia după 2012 şi cine sunt aceştia?

Vasile Delicoti: La prima evaluare peste 90% din actualii colegi vor ramane in functie, pot fi cateva surprize in rural si poate fi si migrarea un factor de rasturnare a situatiei.

14. Ce contracandidaţi aveţi şi cât de importanţi sunt aceştia?

Vasile Delicoti: Nu-i cunosc inca, se contureaza, sunt mai multe variante, din pacate niciuna nu este ceva serios si cu potential de a veni cu sprijin in momentul in care va intra in Consiliul Local in calitate de consilier. Mi-as fi dorit sa am contracandidati care pot aduce un plus pentru localitate si sa avem cu totii de castigat, in special cetatenii. 

15. Care ar fi soluţia ca tensiunile din PDL Constanţa să dispară?

Vasile Delicoti: Solutia ar fi sa avem un singur lider, nu mai multi. 

16. Dvs ca politician, ca primar aveti a anumite chestiuni a va reprosa?

Vasile Delicoti: Da, faptul ca m-am implicat foarte mult in obtinerea de finantari si nu am avut timp suficient sa stau mai mult printre oameni, dar sper ca in urmatorul mandat datorita faptului ca am obtinut banii pentru toate marile proiecte sa pot fi mai mult printre oameni, la ei acasa. La primarie oamenii au fost bine primiti si in acest mandat, dar vreau sa interactionez cu ei pe strada sau la ei acasa pentru ca asta isi doresc cetatenii.

17. Sunteti candidatul PDL pentru un nou mandat de primar al localitatii Poarta Alba, ce proiecte aveti pentru cel de-al doilea mandat, pentru care se pare ca nu veti avea mari probleme sa-l obtineti...

Vasile Delicoti: Reabilitarea DJ 228A Poarta Alba -Ovidiu, introducerea de transport in comun si pentru localitatea Nazarcea(Galesu), asfaltarea totala a localitatii, locuintele pentru tineri prin ANL si crearea cat mai multor locuri de munca pe raza localitatii. 

18. Un mesaj pentru cetateni?

Vasile Delicoti: “Batem palma pe inca 4 ani”!, asta le voi spune locuitorilor comunei Poarta Alba...

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • o cititoare 15 Jun, 2012 12:25 Atentie la cum scrieti din punct de vedere gramatical articolul. Nu se scrie "obtiuni" ci optiuni. Urat! Doar sunteti jurnalisti!