Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:31 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Robert Boroianu, copreşedintele Organizaţiei Municipale a PNL „Primăria Constanţa nu poate fi condusă de pe holurile DNA“

ro

23 May, 2015 00:00 6161 Marime text
Robert Boroianu, copreşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa, intenţionează să candideze, în contextul proximelor alegeri locale, pentru mandatul de primar al Constanţei. Susţine că nu este un candidat inventat şi, de asemenea, că nu a fost scos din pălărie de o „gaşcă politică“. Şi totuşi, ce anume îl determină pe mai puţin cunoscutul liberal să intre în cursa internă a PNL în speranţa ca va fi desemnat candidatul partidului la Primăria Constanţa? Cum intenţionează să contracareze puterea actualei administraţii publice locale şi a PSD Constanţa care, în ultimii 12 ani, şi-au fidelizat electoratul îndeosebi cu ajutorul a ceea ce numim pomeni electorale? Sunt alegerile locale din 2016 momentul oportun pentru ca PNL să câştige în sfârşit Primăria Constanţa? Cum crede Boroianu că va convinge constănţenii să iasă la vot, în condiţiile în care aceştia au demonstrat, în ultimii ani, că reacţia civică nu este tocmai punctul lor forte?
Am discutat despre aceste probleme cu Robert Boroianu, copreşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa, în cadrul unui interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa.
 

V-aţi anunţat, în primăvară, intenţia de a candida la Primăria Constanţa, dar deocamdată sunteţi încă în postura de potenţial aspirant, căci PNL nu a desemnat oficial candidatul. Cum intenţionaţi să vă convingeţi colegii să vă susţină?

În primul rând, este vorba despre intenţia mea de a participa la competiţia internă din partid, pentru a fi desemnat candidatul PNL în cursa pentru Primăria Constanţa. Îmi place să fac lucrurile cât se poate de bine, de aceea, eu şi echipa mea am lucrat şi continuăm să lucrăm la un proiect de dezvoltare a oraşului, cu date şi aspecte concrete legate de problemele constănţenilor. În acest sens, doresc o viziune coerentă, integrată, în legătură cu dezvoltarea Constanţei şi, de asemenea, doresc să constituim o agendă a constănţeanului, şi nu una a politicianului. Personal, sunt convins că prin acţiunile şi faptele mele trecute şi prezente îmi pot convinge nu doar colegii de partid, ci şi pe constănţeni.
 

Ce anume v-a determinat să vă doriţi să intraţi în cursa alegerilor locale din 2016?

Consider că a venit momentul să fac ceva pentru societatea în care trăiesc, pentru oraşul meu, pentru concetăţenii mei. Prea puţin s-a vorbit, în mediul politic, despre binele public. Lipseşte predictibilitatea în legătură cu viitorul constănţenilor. Cred că oamenii de afaceri vor să ştie unde şi de ce investesc. Cred că tinerii vor să-şi planifice cariera şi, de asemenea, cred că orice cetăţean vrea să ştie ce se întâmplă cu el în viitorul apropiat. Îmi doresc să îmi păstrez acasă familia unită şi consider că numai trăind într-un oraş prosper, dezvoltat, într-un oraş frumos, aceste dorinţe pot deveni realitate.

Dacă veţi fi desemnat candidat al PNL la Primăria Constanţa, pe ce mizaţi în lupta cu ceilalţi candidaţi?

Sunt un om învăţat să fac lucrurile la timp şi de fiecare dată mă asigur că totul funcţionează corect. Aceste atuuri m-au făcut să reuşesc pe drumul meu de până acum şi sunt sigur că mă vor ghida şi de acum încolo. Sunt un om curat, fără niciun fel de probleme şi consider că am experienţa necesară să fiu şi un bun manager şi pentru administraţia locală constănţeană.

Dar în relaţia cu electoratul constănţean? Cum credeţi că îi veţi convinge pe constănţeni să iasă la vot? E de notorietate faptul că, la ultimele scrutine, alegătorii din Constanţa nu s-au înghesuit la urne.

Aşa cum am mai spus, mizez pe acţiune şi pe faptele mele trecute şi prezente. Sunt omul care îşi doreşte o administraţie eficientă, transparentă şi în interesul constănţenilor. Sunt convins că un candidat care să le redea încrederea şi speranţa îi va determina pe constănţeni să iasă la vot. Până acum, constănţenii nu au avut o alternativă reală. În campaniile de până acum am remarcat o luptă contra persoanelor şi absenţa unor soluţii la problemele constănţenilor.

Sunteţi unul dintre tinerii liberali fără prea mare notorietate. Cine este omul politic Robert Boroianu? Ce aţi făcut până la momentul actual?

Sunt un liberal convins, iar PNL este singurul partid al cărui membru am fost vreodată. Sunt co-preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa. Îmi place să mă consider un apărător al libertăţii de alegere, un militant al responsabilităţii civice. Ca politician, sunt un om discret, un om al faptelor, nu al vorbelor, un om de echipă, obişnuit să construiască, sincer şi motivat în tot ceea ce fac.

În acest moment, lucrez la proiectul meu, „Primăria Constanţa 2016“, proiect pe care îl doresc supus unei dezbateri publice, context în care voi intra în contact direct cu foarte mulţi constănţeni, fapt pentru care sunt convins că notorietatea mea va creşte.

Am 45 de ani, sunt de profesie inginer şi mi-am întemeiat o familie frumoasă, cu patru copii. Am o afacere proprie de mulţi ani şi cred că a venit momentul să fac ceva şi pentru constănţeni.

Spuneţi despre dumneavoastră că nu sunteţi omul niciunul grup de interese, că nu sunteţi susţinut de ceea ce numiţi „o gaşcă politică“. Totuşi, cine vă susţine, cu cine faceţi echipă în perspectiva proximelor alegeri locale?

Vin cu o echipă nouă, cu oameni bine pregătiţi profesional, dar mai ales cu o nouă viziune asupra administraţiei publice locale. Ne propunem o abordare unitară la nivelul oraşului nostru, care să determine o schimbare reală a Constanţei. Peste noapte nu se pot inventa oameni politici. Se pot modifica acţiunea politică şi modul de abordare a problemelor. Suntem decişi să facem o schimbare şi pe primul plan este agenda cetăţeanului.

Care sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai grave probleme cu care se confruntă, în prezent, municipiul Constanţa?

În primul rând, Constanţa este un oraş închis pentru investitori. Îmi propun să aduc cât mai mulţi investitori şi, în acest mod, să cresc bugetul Constanţei. O abordare integrată înseamnă susţinerea investiţiilor publice şi a sectorului privat. Vreau să avem, în Constanţa, un mediu privat puternic, să putem investi în educaţie, sănătate, mediu, siguranţa cetăţeanului, în cultură şi în sport. Vreau să avem taxe şi impozite mici. Cunosc problemele Constanţei pentru că mă lovesc zilnic de ele, ca orice cetăţean al acestui oraş.

În opinia mea, poate cea mai gravă problemă rămâne aceea că avem o administraţie ineficientă, făcută de grupuri de interese, cu o infrastructură proastă, cu un buget prost administrat.

Constanţa are deci nevoie de o bună administrare. Avem cel mai mare port la Marea Neagră, avem litoralul, avem un trecut istoric şi consider că toate aceste lucruri trebuie valorificate la maximum. Trebuie să dezvoltăm turismul şi comerţul, Constanţa trebuie să devină un magnet pentru investitori.

Consider că suntem victimele unui sistem corupt şi blocat, trăind într-un oraş anost, murdar şi cu o administraţie fără perspective reale de a schimba ceva în bine. A venit momentul să facem o altfel de politică, o altfel de administraţie publică, a venit vremea unor schimbări reale. E timpul să le oferim copiilor noştri un viitor într-un oraş curat, dezvoltat şi civilizat.

Cine ar trebui să răspundă pentru aceste probleme?

Eu nu caut vinovaţi, ci soluţii şi resurse, dar cred că este evident că actuala administraţie locală trebuie să răspundă pentru toate aceste probleme.

Dar credeţi că se poate face administraţie locală ca până acum?

Categoric nu! Primăria Constanţa nu poate fi condusă în continuare de pe holurile DNA.

Ce reproşaţi administraţiei Mazăre?

Sunt foarte multe lucruri de reproşat, de la masacrarea spaţiilor verzi la lipsa parcărilor, de la mizerie la câini vagabonzi, taxe şi impozite locale printre cele mai mari din România, precum şi faptul că nu putem vorbi despre o reală siguranţă a cetăţeanului pe stradă. Constanţa este un oraş care şi-a pierdut identitatea, şi-a sabotat cultura, un oraş cu un sistem de educaţie şi de sănătate departe de nevoile şi de aşteptările constănţenilor. Cât despre corupţia din actuala administraţie publică locală, aceasta este de notorietate.

Dar aşa-numitei Opoziţii din Constanţa, din care şi dumneavoastră faceţi parte?

Cred că Opoziţia nu a fost până la acest moment foarte convingătoare, nu am ştiut să îi convingem pe constănţeni că în ziua votului se decide soarta lor, a oraşului în care trăiesc şi că depinde doar de ei viitorul lor şi al copiilor lor.

De ce credeţi că a reuşit actuala administraţie locală să-şi fidelizeze atâţia ani electoratul? Datorită pachetelor cu alimente distribuite pensionarilor cu venituri reduse? Din cauza faptului că partidele de opoziţie au fost anemice, invizibile? Din cauză că nu au existat contracandidaţi cu şanse reale?

Din păcate, cred că absenţa unui contracandidat cu potenţial real i-a determinat pe constănţeni să nu iasă la vot. Sunt de părere că este foarte important ca partidele politice să aducă în faţa alegătorilor soluţii la problemele lor şi oameni care să le redea încrederea şi speranţa că ei sunt cei mai potriviţi pentru funcţiile la care aspiră. Trăim într-o economie de piaţă socială în care este nevoie de solidaritate socială, în care avem datoria de a sprijini grupurile defavorizate, dar cred că acest lucru trebuie făcut într-un mod mai civilizat, mai decent.

Cum aţi defini PSD Constanţa în clipa de faţă? Fără Mazăre, organizaţia pare debusolată, cumva în disoluţie.

Echipa Mazăre-Făgădău este vârful organizaţiei. Cred că în continuare PSD va reprezenta un adversar redutabil. Susţin propunerea co-preşedintelui Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, potrivit căruia este nevoie de un candidat unic al dreptei pentru Primăria Constanţa.

Dar despre oamenii de cultură, despre intelectualii din Constanţa care au tăcut în ultimii 12 ani ce părere aveţi? Cum credeţi că i-aţi putea convinge pe aceştia din urmă, dar şi pe ceilalţi reprezentanţi ai societăţii civile să sprijine un liberal pentru Primăria Constanţa?

Oamenii de cultură nu au tăcut. În forme şi modalităţi diverse, şi-au susţinut viziunea privind prezentul şi viitorul Constanţei. Este datoria mea să-i încurajez şi să-i susţin să fie cât mai vizibili. Apărând libertatea de alegere, susţin acţiunile societăţii civile şi propun un parteneriat cu aceasta din urmă. Aşa cum am mai afirmat, mă refer la agenda cetăţeanului la care în mod evident trebuie să contribuie şi societatea civilă.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • InvitatZIUA 22 May, 2015 13:51 Raspuns pentru Alina: Decebal Făgădău, care cu siguranta va continua aceeasi politica administrativa consacrata de Mazare.
  • Alina 22 May, 2015 12:46 Care credeti ca va fi principalul dumneavoastra contracandidat? Batalia va fi intre PNL sau PSD?