Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:38 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Radu Cristian, candidat independent la Primăria Mangalia s-a terminat Tema a fost - Radu Cristian - Un independent pentru o Mangalie europeană

ro

16 May, 2012 01:50 4867 Marime text

dscf4203_11.jpgFost comisar-şef al Gărzii Financiare, Radu Cristian a ales să se avânte în cursa electorală pentru primăria municipiului Mangalia ca independent, fără povara vreunui partid în spate. Cu o luptă grea înainte, cu mulţi contracandidaţi şi având în faţă un mandat deloc uşor, în care are ca misiune rezolvarea problemelor, deloc puţine, ale Mangaliei, Radu Cristian promite un oraş european, în acre căldura din case ar fi ultima problemă. Chiar dacă lupta electorală se vrea una corectă, candidatul independent s-a lovit de nenumărate ameninţări şi presiuni. Despre problemele municipiului Mangalia, dar şi despre presiunea campaniei electorale nu tocmai curate duse de contracandidaţii săi, ne va vorbi Radu Cristian, candidat independent la Primăria Mangalia.

Realizator: Corina SAMOILĂ

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebarile redactiei:

dscf4205_22.jpg1. Campania electorală a debutat de aproximativ o săptămână. Cum îi veţi convinge pe locuitorii municipiului Mangalia să vă voteze pe 10 iunie?

În primul rând, aş dori ca locuitorii oraşului Mangalia să voteze cu sufletul şi cu gândul că Mangalia poate deveni un oraş european prin implicarea fiecăruia dintre noi. Avem datoria morală ca o dată la 4 ani să ieşim la vot şi, în cazul în care lucrurile nu merg bine în localitatea noastră, îi putem sancţiona pe cei care nu şi-au făcut datoria. Având în vedere că există un singur tur de scrutin, aş dori ca toţi locuitorii oraşului Mangalia să iasă la vot, să se mobilizeze şi să nu irosească votul. Sunt 10 contracandidaţi, doi dintre ei au arătat ce şi cât pot şi este bine să urmărească programul tuturor candidaţilor şi acela care le prezintă un program viabil pentru ei să îi poată reprezenta şi să îi susţină. Aveţi de ales între fostul, actualul şi viitorul!

2. Vă confruntaţi cu atacuri, cu presiuni, cu ameninţări în această campanie. De unde vin? Cine vă provoacă şi de ce?

Da, au fost foarte multe ameninţări până acum şi de ce mă provoacă şi de unde vin? În primul rând vin de la apropiaţii actualului primar, şi când fac această afirmaţie avem dovezi pe care le prezentăm procurorilor. Şi tinerii din echipele de voluntari au fost ameninţaţi şi vor da declaraţii. Din păcate, toţi oamenii care ne susţin au fost ameninţaţi, inclusiv taximetriştii sau cetăţenii care îşi manifestă public susţinerea sunt intimidaţi. Cam aceasta este atmosfera în Mangalia în ultimii ani. Tot panotajul nostru stradal a fost distrus. Întâi au încercat să le dea jos printr-o decizie a primarului care încălca Legea Electorală, ea fiind atacată de Biroul Electoral Municipal. Apoi, dacă au văzut că nu ne pot distruge panotajul stradal ziua au încercat să îl distrugă noaptea. 

3. De ce sunteţi singurul candidat la Primăria Mangalia a cărui campanie este boicotată?

Pentru că le este teamă că va veni la primărie un independent care va da publicităţii modul în care a fost cheltuit banul public în Mangalia de ani buni şi contracte pe care le-au încheiat pe zeci de ani în defavoarea cetăţeanului şi în favoarea unor grupuri de interese. 

4. Aveţi informaţii despre un contract încheiat între Spitalul Mangalia şi o firmă din Galaţi, contract a cărui valoare ajunge la aproximativ 100.000 de euro? Oameni din Mangalia susţin că, pentru că nu ar fi fost de acord cu acest contract, directorul spitalului ar fi fost schimbat de actuala administraţie locală.

Ştiu că fostul manager al Spitalului Mangalia şi-a dat demisia pentru că printre altele a fost constrâns să semneze acest contract. Nu ştiu dacă acum a fost semnat sau nu, dar, din câte ştiu, aceşti bani se duceau către o firmă din Galaţi, iar plata trebuia făcută imediat. 

5. Aţi mai descoperit şi alte „bube" ale actualei administraţiei publice locale?

Cu această ocazie cerem public primarului să le arate cetăţenilor Mangaliei în 24 de ore contractul cu acea firmă din Galaţi, iar astfel să se confirme sau să se infirme zvonul. Maai cerem să prezinte în 24 de ore ultimele contracte încheiate cu furnizorul de steguleţe care “decorează“ oraşul de trei săptămâni, precum şi contractul cu furnizorul de accesorii pentru locul de grătare amenajat pe Insula Mangalia, contractele referitoare la terenurile concesionate în ultima perioadă în staţiunile arondate oraşului Mangalia, contractele cu firmele care izolează termic blocurile, contractele cu cei care montează bordurile şi stâlpii de iluminat în staţiuni şi să ne spună valoarea fondurilor europene accesate în mandatul său. 

6. Care credeţi că este rezolvarea problemei privind căldura furnizată în casele locuitorilor Mangaliei?

În primul rând, ca o prioritate stringentă, furnizarea agentului termic va fi asigurată de către Primăria Mangalia, pentru ca răspunzător să fie primarul şi acum, în perioada verii, întreaga cantitate de combustibil pentru perioada iernii să fie achiziţionată de la un producător cu istoric în domeniu, fără a mai avea surprize neplăcute. Şi, de aici, de la preţul de achiziţie care va fi mic, având în vedere că va fi achiziţionat vara, va veni şi diminuarea preţului gigacaloriei. Asta este soluţia imediată, iar în viitorul nu foarte îndepărtat, într-un an, maxim doi, odată cu finalizarea lucrărilor la reţeaua de gaze, să putem monta centrale de bloc (cu preţ de achiziţie între 15 şi 20 mii euro/ bloc, cost suportat de municipalitate), care vor fi amplasate în apropierea imobilelor, nu în interiorul lor şi vor fi alimentate cu energie fotovoltaică. De aici va rezulta un preţ al gigacaloriei sub 200 lei adăugând şi subvenţia pentru persoanele din categoriile defavorizate şi pensionari. În locul punctelor termice de cartier existente vom face parcări subterane cu loc de joacă pentru copii deasupra şi spaţiu verde. Subliniez, răspunzător de lipsa căldurii şi apei calde va fi primarul. 

7. Cu ce credeţi că a greşit actuala administraţie publică locală, ce anume le lipseşte cetăţenilor?

În primul rând faptul că a dezamăgit populaţia şi nu ne referim aici doar la actuala administraţie, dar la conducerea oraşului din ultimii 20 de ani, şi aici mă refer la lipsa locurilor de muncă, distrugerea sistematică a staţiunilor de pe litoral prin vânzarea spaţiilor verzi, lipsa unui transport în comun decent, lipsa locuinţelor, opacitate în atribuirea locuinţelor sociale şi ANL, promisiunile făcute în fiecare campanie electorală care nu au fost respectate şi eu spun că în astfel de oameni nu poţi avea încredere. 

8. Consideraţi că potenţialul turistic al Mangaliei a fost suficient valorificat de către cei care au condus până acum oraşul?

A fost exect cum am spus anterior, distrus sistematic prin acordarea de autorizaţii de construire pe spaţii verzi, clădiri începute şi abandonate, investitpori nesancţionaţi pentru abandonarea acestor clădiri. Iar, lucrările făcute până acum sunt lipsite de profesionalism. A se vedea şoseaua care leagă staţiunile Venus şi Saturn. Aici, prin asfaltzul trotuarelor a început să crească iarba. Sunt multe alte exemple. Câinii fără stăpâni, lipsa iluminatului public şi aşa mai departe. 

9. Staţiunile din apropierea Mangaliei şi-au pierdut farmecul, dar şi succesul de altă dată. Aveţi planuri legate de reîntinerirea acestora, de readucerea turiştilor?

În primul rând igienizarea staţiunilor, constrângerea operatorilor economici care au abandonat clădirile să le finalizeze, amenajarea spaţiilor verzi şi crearea de evenimente, ceea ce reprezintă aducerea de turişti şi dezvoltarea turismului balnear care ar lărgi capetele de sezon. 

10. Consideraţi că Mangalia poate fi numit „oraş european?

Sub nici o formă. la cum arată oraşul astăzi nici nu poate fi vorba despre un oraş european. Dar, îmi doresc ca în viitorul apropiat, Mangalia să ajungă un oraş cu adevărat european pentru că există potenţial. În primul rând prin gestionarea corespunzătoare a banului public. 

11. Cum credeţi că vă va ajuta experienţa dvs. ca şef al Gărzii Financiare în viitorul rol de primar al municipiului Mangalia?

Bineînţeles, am experienţa necesară, lucrând în administraţie de 12 ani şi având în vedere că banul public în Mangalia nu a fost cheltuit în favoarea cetăţeanului (Mangalia are un buget generos pe cap de locuitor) aceşti bani trebuie să se întoarcă într-o formă sau alta la cetăţean. Bugetul local este al cetăţeanului, nu al unor grupuri de interese ca până acum.

12. De ce aţi ales să duceţi această luptă electorală ca independent, fără susţinerea vreunui partid?

Nu am făcut politică. Am fost împins în această luptă de dezamăgirea profundă pe care am resimţit-o ca cetăţean al Mangaliei în ultimii 20 de ani şi Mangalia are resursele necesare pentru a ajunge acolo unde îi este locul în topul oraşelor turistice. Susţinerea îmi doresc să fie pentru programul făcut de noi, cetăţenii oraşului Mangalia, şi nu pentru candidatul independent Radu Cristian. După ce programul a fost lansat în dezbatere publică mai multe formaţiuni politice şi-au arătat susţinerea pentru program printre care: PNL, PC, Uniunea Democrată Turcilor din România, PNŢCD, Partidul Verde şi mai suntem în discuţii cu alte formaţiuni şi candidaţi independenţi care vor să susţină programul nostru. 

13. Cine ar trebui să se teamă când veţi intra în primărie, pe 11 iunie?

Toţi cei care ştiu că până acum au beneficiat ilegal sau imoral de banul public. Toţi cei care ştiu şi se ştie că au adus oraşul de aproape 20 de ani încoace în situaţia deplorabilă în care se află acum Mangalia. Toţi aceştia ar trebui să ia în calcul faptul că după 10 iunie opinia publică va afla în mod transparent despre activităţile derulate de primăria Mangaliei pe durata ultimilor ani. Îmi doresc ca oraşul Mangalia să fie un oraş liniştit, curat şi administrat de oameni gospodari, de oameni ai locului care pun şi suflet în ceea ce fac pentru că sunt legaţi de locul din care provin.

14. Veţi ajunge primar. Veţi comanda un audit sau îl veţi face cu aparatul propriu? Aveţi vreo bănuială că s-ar fi efectuat cheltuieli ilegale?

Cu siguranţă este necesar un audit şi banul public a fost cheltuit ilegal în mare măsură. Îl voi cere instituţiilor statului. 

15. Primarul Tusac a pus uşa primăriei în balcon, după instalare, şi a zis că va avea deschidere către tot cetăţeanul. Veţi face la fel cu uşa?

Cât am coordonat activitatea Gărzii Financiare uşa a fost deschisă în permanenţă. Eu nu am avut uşa închisă niciodată. Asta înseamnă deschidere către toţi cetăţenii care au nevoie de administraţia locală. Eu nu mă duc la primărie să fac circ, iar locul primarului nu este în birou, ci printre oameni, pe stradă, pentru a vedea dacă problemele lor sunt rezolvate în timp util. Sunt o persoană activă, dinamică, cei care mă cunosc ştiu că nu îmi place să stau în birou şi mă voi duce la primărie pentru a mă lupta pentru interesul public. 

16. Cum credeţi că vă veţi descurca, primar independent, cu un consiliu condus de Claudiu Tusac?

Consiliul nu va fi condus niciodată şi nu poate fi condus sau coordonat de actualul primar pentru că din declaraţiile apropiaţilor acestuia se pare că deja are bagajele făcute pentru a pleca din Mangalia şi din Consiliul Local după ce va pierde alegerile. Totuşi, aş sugera actualului primar, dar şi fostului primar (şi acesta regăsindu-se pe lista de consilieri) să nu plece pentru a le arăta cum se administrează un oraş. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Geo 17 May, 2012 06:52 Radu Cristian este singurul candidat din Mangalia care va avea susținerea consiliului municipal. Candidează independent tot datorită jocurilor politice ale lui Tusac si Iorguși. Alegătorii ar trebui să gindească și in perspectiva alegerilor parlamentare pentru ca primarul ales sa poată face ceva. Dacă vor alege primar de o anumită culoare politica, consilierii de altă culoare iar guvernul va fi de la opoziție, mangalioții vor face frigul până la celelalte alegeri locale.
  • c.neagoe 16 May, 2012 14:11 Votati Radu Cristian la primar Si la consilieri PNTCD , ochiul si domnul primar va avea un consiliu care va vota tot ce este bine pentru Mangalia si impotriva daca va gresi, lucru de care ma indoiesc.
  • c.neagoe 16 May, 2012 13:56 Domnule Radu Cristian , va felicit ca veti scapa Mangalia de Iorgus si Tusac , mult prea imbogatiti in mandatele de primari .Imbogatirea lor , apoi lupta dintre nasu si finul pe prada , a lasat Mangalia in frig . Cei hraniti de Iorgus si Tusac acum cu promisiuni , sper sa se trezeasca . Penetistii din Mangalia nu va vota cu nici unul dintre ei. O proba de mincinos a lui Iorgus , a fost rugamintea catre PNTCD ,sa-l sustina , promitand ca va trece pe lista consilierilor , locul3 , un penetist ,netinamdu-se de cuvant.Domnule primar Radu Cristian , PNCD, va sustine pe dumneavoastra, cerandu-va sa faceti un audit privat al mandatelor Iorgus si Tusac , acest lucru putand devenii egula pentru alte localitati . Cei doi independenti , economistul si doctorul uiti-va si scapati Mangalia de IOrgus si Tusac.