Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu directorul Serviciului Creşe Constanţa Alimente bio, mai multe locuri pentru copii şi reguli noi la înscriere

ro

26 Jul, 2018 00:00 7570 Marime text
Directorul Serviciului Administrare Creşe Constanţa, Georgiana Zainea, a explicat, în cadrul unui interviu online acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, care este motivul pentru care, anual, se formează o coadă imensă în faţa instituţiei, sute de părinţi aşteptând ore întregi să le vină rândul pentru a-şi putea depune dosarul în vederea ocupării unui loc.
 
Mai mult decât atât, directorul Serviciului Administrare Creşe Constanţa spune că, pe viitor, s-ar putea modifica procedura de înscriere, „în funcţie de mai multe criterii care să poată face departajarea mai eficient, în baza unui punctaj care să fie oferit fiecărui criteriu în parte (domiciliul, data de revenire în activitate a mamei/tatălui, data depunerii cererii, numărul de copii din familie, fraţi aflaţi în instituţie sau în instituţii învecinate-grădiniţe, şcoli)“.
 
 
Doamnă director, aş dori să vă rog, în primul rând, să ne explicaţi care este procedura prin care copiii sunt admişi la creşele de stat. Ştim că sunt multe cereri şi mult mai puţine locuri disponibile. Cum trebuie să procedeze un părinte care doreşte să îşi înscrie micuţul la o creşă de stat?
 
Copiii sunt admişi la creşele de stat în funcţie de data de depunere a cererii de înscriere. Acesta este criteriul principal de admitere. Ne gândim, ca pe viitor, să admitem copiii în creşă în funcţie de mai multe criterii care să poată face departajarea mai eficient, în baza unui punctaj care să fie oferit fiecărui criteriu în parte (domiciliul, data de revenire în activitate a mamei/tatălui, data depunerii cererii, numărul de copii din familie, fraţi aflaţi în instituţie sau în instituţii învecinate-grădiniţe, şcoli).
 
Este adevărat că cererea este cu mult mai mare decât oferta. Vă dau exemplul de anul acesta. Începând cu 2 mai au debutat înscrierile pentru anul şcolar 2018-2019, încă din prima parte a primei zile de înscrieri au fost ocupate cele 185 de locuri disponibile, până la data de 1 iulie fiind depuse 500 de cereri. Vestea bună este că se mişcă lucrurile în ceea ce priveşte crearea de noi locuri pentru reducerea deficitului. Părinţii care doresc să îşi înscrie copilul la o creşă de stat trebuie, în primul rând, să depună o cerere de înscriere, de preferat în primele zile de înscriere pentru că, aşa cum spuneam, cererea este mai mare decât oferta.
 
Mulţi părinţi pot fi oarecum nedumeriţi, aşa că vă rog să ne ajutaţi: dacă un părinte doreşte să îşi ducă micuţul la creşă începând cu luna ianuarie 2019, să spunem, când anume trebuia făcută înscrierea?
 
„Aşa cum am mai spus, pentru anul şcolar 2018-2019 cererile se depun începând cu ziua de 2 mai, aşadar un părinte care ar dori să aducă copilul în colectivitate începând cu luna ianuarie a anului 2019 trebuie să depună cererea începând cu 2 mai, specificând în cerere data de la care se doreşte intrarea în colectivitate.
 
Anul acesta, pe data de 2 mai, la ora 9.00 (în prima zi de înscriere), era o coadă interminabilă la Administraţia Creşelor. Aşa se întâmplă în fiecare an? Din ce motiv s-a format o astfel de coadă, dacă înscrierile durează pe tot parcursul lunii mai?
 
Este adevărat, pentru a fi siguri că vor putea ocupa un loc într-una din creşele de stat, părinţii preferă să vină de la primele ore ale dimineţii, având în vedere că momentan criteriul de admitere este data de depunere a cererii. În ultimii ani se repetă acest scenariu în ziua în care debutează înscrierile. Vreau să menţionez că înscrierile pentru anul şcolar următor încep mereu în prima zi lucrătoare a lunii mai. Cererile se pot depune pe tot parcursul anului şcolar, nu doar în luna mai, însă şansele de a ocupa un loc în această situaţie sunt mai mici.
 
Aş vrea să vă rog să ne spuneţi, pe scurt, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un copil pentru a fi admis la creşă, inclusiv cele legate de vârsta maximă sau minimă, dacă poate fi primit cu scutec ori dacă trebuie să se poată deplasa singur.
 
Pentru ca un copil să poată fi admis în creşă, este necesară îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: părinţii să fie încadraţi în câmpul muncii, făcând dovada prin adeverinţe de la angajator, analizele medicale ale copilului să fie în regulă, medicul de familie să elibereze avizul de intrare în colectivitate şi fişa de vaccinări, în cazul în care nu s-au efectuat vaccinările din schema naţională de vaccinări părintele trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere că îşi asumă toată responsabilitatea pentru intrarea în colectivitate a unui copil nevaccinat.
 
Legislaţia în vigoare precizează că vârsta antepreşcolară este de la 0 la 3 ani, aşadar beneficiarii direcţi ai serviciilor oferite de instituţia noastră sunt cei cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani. De când mama sau tatăl pot opta pentru a sta acasă doi ani cu copilul, vârsta medie la care copiii intră în creşă este de un an şi jumătate. Sunt şi cazuri, rare, ce-i drept, în care sunt aduşi în creşe şi copii sub un an, 1, maximum 2 pe fiecare an şcolar. Sigur că cei mici sunt primiţi chiar dacă încă folosesc scutec. Printr-un efort comun al familiei şi al personalului de îngrijire din creşe se renunţă uşor, uşor şi la scutece, copiii căpătând deprinderi diverse odată cu intrarea în colectivitate. Cum vârsta medie de intrare în creşă este un an şi jumătate, nu se mai pune problema deplasării de unul singur a copilului. În cazul copiilor care nu au învăţat încă a merge singuri, situaţia este mai delicată, în sensul că necesită o grijă specială, pentru evitarea de accidente, grupele fiind mixte, dată fiind cererea aproape inexistentă pentru grupele de sugari.
 
Care sunt condiţiile din creşe, doamnă director? Personalul este suficient? Care este numărul maxim de copii la o grupă?
 
Condiţiile din creşe sunt excelente. Baza materială a fost schimbată aproape în totalitate în ultimii doi ani: s-au achiziţionat mobilier, ustensile de bucătărie, materiale şi mijloace didactice, s-au făcut lucrări de reparaţii, s-au montat ansambluri de joacă de tipul celor din parcuri în curţile creşelor unde anterior s-a plantat covor de gazon şi s-a montat sistem automatizat de irigaţii. Ne descurcăm cu personalul pe care îl avem, evident că există loc de mai bine, în sensul că vom cere suplimentarea organigramei cu posturi noi. Conform normativelor în vigoare, numărul maxim de copii la o grupă este de 20, iar noi respectam acest lucru, mai cu seamă că suntem şi autorizaţi de DSP pentru un număr de 20 de copii la grupă.
 
Toate creşele au bucătărie proprie sau lucraţi şi cu vreo firmă de catering? Aţi avut vreodată probleme cu cei mici la acest capitol (dacă au fost cazuri de toxiinfecţii, de pildă)?
 
Toate creşele au bucătărie proprie, autorizată de DSP, în care lucrează personal calificat pentru acest domeniu, care este obligat să facă analize medicale specifice la fiecare şase luni. Va pot spune, ca noutate, legat de meniul copiilor, că începând cu luna iulie a acestui an, în meniul copiilor au fost introduse alimente bio (ouă, unt, lapte), smoothie-uri de fructe şi legume, ananas proaspăt, avocado, pentru că sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor au la bază o alimentaţie complexă. Nu au existat cazuri de toxiinfecţii alimentare la niciuna dintre creşe, noi  aprovizionăm creşele de trei ori pe săptămână, alimentele sunt proaspete, iar pentru a evita posibilitatea unor astfel de evenimente neplăcute eliminăm ,de exemplu, pe parcursul sezonului cald, alimente precum smântâna şi brânza proaspătă, alimente ce pot fermenta foarte uşor.
 
Există dispozitive de supraveghere audio-video în creşele de stat? Ori există posibilitatea legală de a se instala astfel de sisteme, în cazul în care părinţii sau sponsorii ar suporta cheltuielile? Dacă nu, cum pot afla părinţii ce fac micuţii la creşă peste zi, dacă s-au acomodat ori sunt năzdrăvani, să spunem?
 
Nu există dispozitive de supraveghere audio-video în creşe. Este un subiect delicat ce trebuie analizat în detaliu pentru a putea fi aplicat. La fiecare creşă există grupuri închise pe reţelele de socializare, pentru care părinţii îşi dau sau nu acordul atunci când intră în colectivitate, la care au acces numai părinţii copiilor, unde se postează zilnic activităţile desfăşurate în creşă. Părinţii sunt în legătură permanentă cu coordonatorul creşei, putând să afle oricând doresc informaţii legate de copil.
 
Urmeaza o întrebare care îi interesează pe mulţi părinţi: exista posibilitatea acomodării treptate a copiilor în creşele de stat, în cadrul căreia părintelui să îi fie permis accesul alături de cel mic în sălile de curs ori la diferite activităţi, timp de câteva zile/săptămâni până ce copilul nu mai plânge după părinte?
 
Integrarea în colectivitate se face în mod progresiv, în sensul că în prima săptămână copiii nu stau în creşă tot programul, ci treptat, de la 2-3 ore pe zi până la orarul prelungit. În toată această perioadă sunt părinţi care solicită să stea cu micuţii în creşă şi cărora li se permite acest lucru, însă aceste cazuri sunt puţine, părinţii lăsând astfel copiii în grija personalului nostru cu experienţa de ani şi ani în acest domeniu.
 
Ştiu că Administraţia Creşelor beneficiază de sprijinul unui psiholog dedicat celor mici, dar şi părinţilor. Aş vrea să vă rog să ne vorbiţi despre acest sprijin şi cum se concretizează el în relaţia cu fiecare copil sau cu fiecare familie în parte.
 
Este adevărat, instituţia noastră are angajat un psiholog, care, o zi pe săptămână este la fiecare creşă în parte. Evaluează copiii din punctul de vedere al dezvoltării socio-afective, al comportamentului, susţine părinţii şi copiii în vederea integrării în colectivitate cu succes, face diagnosticarea privind anumite probleme legate de dezvoltarea copilului şi propune părinţilor şedinţe de terapie în vederea diminuării sau chiar eliminării diverselor probleme ce pot să apară.
 
Doamnă director, existau discuţii la un moment dat că s-ar putea suplimenta numărul disponibil în creşe pentru copii, fie prin extinderea unora din cele existente deja. În ce stadiu sunt aceste discuţii?
 
Din fericire, suplimentarea de locuri în creşele constante nu a rămas doar pe hârtie, s-au semnat contractele de finanţare pentru reabilitarea, modernizarea şi mansardarea a trei dintre cele cinci creşe din subordine, urmează ca în luna august să fie publicate anunţurile de publicitate privind achiziţia serviciilor de proiectare faza PT la pachet cu execuţia lucrărilor, câte un lot distinct pentru ficare creşă în parte. Prin hotărâre de Consiliu Local ne-a fost transmisă în folosinţă clădirea fostei Creşe nr. 6, situată pe aleea Topolog nr. 6. A fost solicitat un certificat de urbanism pentru lucrări de reabilitare, modernizare şi mansardare, urmând a se publica un anunţ cu privire la achiziţia etapei de proiectare faza Dali pentru determinarea principalilor indicativi tehnico-economici.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Nica George 07 Aug, 2018 16:31 Dc dacă stau lângă creșe nu am loc să-mi duc copilul acolo.Trebuia să mă scol la 01:00 (noaptea)să stau la coadă și să mă trec pe o listă improvizată de o persoană oarecare.Eu chiar stau in zona acolo chiar lipit de creșea nr.1si nu î-mi pot duce copilul,în ce țară trăim???