Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:50 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu deputatul PNL de la Constanţa, Mihai Lupu s-a terminat Tema a fost - „Tranşeele referendumului-pentru ce se poartă lupta? Riscă PNL o criză internă dacă Băsescu se întoarce la Cotroceni?"

ro

11 Jul, 2012 17:09 2818 Marime text

mihai_lupu_1.jpgLumea politică este în fierbere şi deocamdată nimeni nu poate da garanţii în privinţa regulilor finale ale referendumului. Premierul Victor Ponta a declarat, în şedinţa de Guvern, că a trimis preşedintilor celor două camere ale Parlamentului o scrisoare prin care propune convocarea unei sesiuni extraordinare „pentru a pune în acord toate textele de legi privind referendumul cu decizia Curţii Constituţionale". CCR a stabilit în şedinţa de marţi că „Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente". Preşedintele interimar Crin Antonescu a spus marţi seara într-o conferinţă de presă, referitor la legea referendumului avizată de Curtea Constituţională că „Legea vine la promulgare, imediat ce voi avea întreaga documentaţie - şi sper ca lucrul acesta să se întâmple cât mai repede - şi mă voi pronunţa în această chestiune". Articolul 77 din Constituţie arată că promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea deciziei CCR. Dacă va intra în vigoare, legea verificată de CCR, intrând în vigoare după OUG, ea va constitui forma actuală a legii aplicabile ca act ulterior ordonanţei. Guvernul intenţionează însă să organizeze referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu în baza OUG care prevede că preşedintele poate fi demis cu majoritatea celor prezenţi, nu cu majoritatea alegătorilor de pe liste, care presupune o prezenţă de peste 9 milioane de cetăţeni la vot.

Cele două părţi, PDL şi USL, au fiecare votanţii proprii, deja convinşi că sunt singurii deţinători ai adevărului absolut în privinţa demiterii lui Traina Băsescu la referendum. Imensa majoritate a lor fiind mai degrabă în „modul emoţional" de evaluare, nu mai pot fi convinşi altcumva decât poate prin vreo imensă eroare a părţii pe care o susţin.
Nişa subţire de indecişi, însă, are de procesat o imensă cantitate de gunoi informaţional pentru a culege puţinele pepite de informaţie utilă. Pentru ei, alegerea se decide în funcţie de modul în care privesc referendumul şi alegerea, în alb-şi-negru, pe care o au de făcut:
Abordarea cu ţintă unică: merită Traian Băsescu demis, sau nu? Pentru ce se poartă lupta? Riscă PNL o criză internă dacă Băsescu se întoarce la Cotroceni?

Deputatul liberal Mihai Lupu, răspunde la aceste întrebări, joi de la ora 10.00 la Interviu Online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro

Realizator: Lavinia SICLITARU

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

mihai_lupu_2.jpg

Intrebările redacţiei:

1. Conform informatiilor din presa, cele mai multe decizii pe chestiuni controversate s-au luat la Curtea Constitutionala exact pe linii politice - cei propusi de Putere au votat de partea Puterii, cei propusi de Opozitie au votat de partea Opozitiei. Cum comentati asta, mai sunt fideli judecatorii partidelor care i-au propus?

Mihai Lupu: Atat timp cat CCR este formata din persoane propuse de partide politice nu va obiectivitatea si impartialitatea de care trebuie sa dea dovada in judecarea hotararilor si legilor supuse spre dezbatere privind constitutionalitatea lor. Din punctul meu de vedere ar trebui sa fie un organism independent la fel ca si CSM, format din judecatori cu mare experienta si sa judece cu celeritate fara sa aiba de a face cu nicio influenta politica. 

2. Probabil cea mai solicitanta perioada pentru Curtea Constitutionala a fost cea din perioada taierii de pensii si de salarii, acum cu ocazia modificarii legii Curtii Constitutionale, a legii Referendumului si a suspendarii preserdintelui, In calitatea dvs de politician ati simtit sau intrezarit presiuni de vreun fel?

Mihai Lupu: Parafrazandu-l pe Parvulescu de la Pro Democratia, CCR va sustine puterea. Din ce am vazut si din ce am participat in Parlament, nimeni , absolut nimeni nu a avut nici macar informatii despre ce va decide CCR. Luni la CNIX al PNL, s-a luat in calcul rezerva de a fi presedinte interimar urmare a deciziei CCR. Daca ar fi transpirat informatii de la CCR situatia poate ar fi fost cu totul altfel. In privinta asa ziselor presiuni asupra judecatorilor CCR, doamna judecator Cojocaru nu a oferit nici pana astai informatii suplimentare, motiv pentru care totul ramane la nivel de speculatie.

3. Aproape orice act normativ cat de cat important a fost si continua sa fie contestat la Curtea Constitutionala - premierul Ponta spunea chiar ca a devenit a treia camera a Parlamentului. De ce se intampla asta, e Constitutia neclara, incompleta, sau avem parte de o avalansa de gesturi politice pur simbolice, fara sanse?

Mihai Lupu:  Orice lege care priveste orice segment al societatii trebuie supus dezbaterii publice. Fiecare segment vizat de aceasta lege treebuie sa se implice in dezbatere. Dupa ce priveste aviz pozitiv, trebuie sa ajunga in parlament si nu va mai fi nevoie de CCR. Din pacate, majoritatea legilor adoptate in ultimii ani, au fost adoptate prin asumarea raspunderii si s-a impus interventia CCR. In privinta Constitutiei, ma raliez celor care sustin ralierea ei la normele europene, cu privire la separatia puterilor in stat, cu privire la tot ce inseamna imunitatile, cine beneficiaza, pana unde merg, trebuie sa respecte drepturile minoritatilor, asa nu ar mai fi santaj si razboaie politice. Cred ca intradevar Constitutia trebuie readaptata la cerintele de astazi.

4. Pana la urma, cum definiti rolul CCR in cei 20 de ani de activitate?Care ar trebui sa fie rolul CCR si daca sunteti multumit cu rolul consultativ primit recent prin votul dvs al parlamentarilor?

Mihai Lupu: Siguri ca pe unii ia multumit, pe altii ia nemultumit, dar rolul este esential si a demonstrat ca are un rol esential in echilibrul actelor politice si al legislatiei. CCR nu poate avea un rol hotarator in privinta legilor date de parlament. Sigur le poate trimite inapoi pentru revizuire, ceea ce s-a si intamplat.

5. CCR a stabilit că „Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente". Din punctul dvs de vedere ca cetatean al Romaniei cum dupa ce reguli ar trebui sa se desfasoare referendumul privind suspendarea sefului statului: conform deciziei CCR sau in conformitate cu OUG guvernului Ponta?

Mihai Lupu: Din punct de vedere al cetateanului roman, sigur ca in toata lumea, un presedinte sau un primar poate fi demis cu numarul voturilor cu care a fost ales. Legea referendumului, din punctul meu de vedere trebuie sa fie in concordanta cu legea alegerilor, adica majoritatea voturilor sa te si demita, indiferent de numarul celor care participa. Trebuie sa existe o simetrie, consider ca presedintele trebuie demis cu jumatate plus unu din numarul celor care vin la urne, dar sa existe o legimitate in privinta participarii la vot, altfel nu putem arunca o astfel de chestiune in derizoriu. 

6. Care considerati ca au fost lacunele legii adoptata in 2010 care dadea noi puteri Curtii Constitutionale, acordandu-i atributii in verificarea constitutionalitatii hotararilor Parlamentului, in conditiiile in care votul pentru suspendarea presedintelui ramanea un act al Parlamentului?

Mihai Lupu: Asa cum am spus, majoritatea incearca sa-si conserve puterea, introducand anumite legi. Si culmea, in 2010, amendamentul a fost introdus de senatorul Sova, parlamentar in opozitie. O lege trebuie sa vina in spiritul si in folosul celor pe care ii deserveste, actionat si santionand pe cei care nu actioneaza in interesul legii. 

7. Care este miza referendumului? Pentru ce se poarta aceeasta lupta?

Mihai Lupu: Incerc sa fiu foarte obiectiv: in primul rand,astazi se clameaza foarte mult spiritul dreptatii. Poporul poate sa hotarasca daca toate masurile luate in ultimii ani - taieri pensii, saracire, imbogatirea altora, daca au fost bune pentru poporul meu. Parerea mea este ca ar fi trebuit sa se faca referendum pentru fiecare masura luata in parte de Guvern. De asemenea, eu vreau sa traiesc intr-o tara normala in care sa beneficiez de sprijinul legii. Eu am trait in 89, in spiritul ca esti ascultat, urmarit, vreau sa dispara aceasta temere, vreau protectie pentru cei care nu au posibilitati, sprijin pentru investitiori si pentru asta mergem la referendum. Oamenii trebuie sa beneficieze de prezumtia de nevinovatie, legea trebuie sa apere cetateanul si sa-l sanctioneze atunci cand o incalca. 

8. Un eventual esec al referendumului, va conduce la o criza in interiorul USL care va duce la dezbinare, dar in interiorul PNL?

Mihai Lupu: Nu va exista un esec al USL la referendum. Nemultumirile oamenilor sunt foarte mari indiferent daca au simpatii sau antipatii pentru USL. S-a vazut si la alegerile locale, oamenii nu au votat neaparat pro USL ci impotriva unui sistem care le-a inselat asteptarile.

9. Lumea politică este în fierbere şi deocamdată nimeni nu poate da garanţii în privinţa regulilor finale ale referendumului. Premierul Victor Ponta a declarat, în şedinţa de Guvern, că a trimis preşedintilor celor două camere ale Parlamentului o scrisoare prin care propune convocarea unei sesiuni extraordinare „pentru a pune în acord toate textele de legi privind referendumul cu decizia Curţii Constituţionale". Credeti ca se impune o sesiune extraordinara in acest moment?

Mihai Lupu: Sigur daca CCR ne cere ca noi parlamentarii sa punem in acord aceasta lege, suntem obligati s-o facem.

10. Pe 29 iulie vom avea un vot emotional, un vot taliban sau un vot negativ?

Mihai Lupu: Nu vom avea niciun vot taliban, nici emotional, va fi un vot impotriva lui Traian Basescu, va fi un vot negativ, indiferent de prezenta la vot. 

11. Si totusi sunt multi nemulţumiţi atat in PNL cat si in PSD in raport cu ultimele mutari facute de USL, doar ca nu au curaj să spună ce gandesc. Cum credeti ca se vor pozitiona pe de o parte militantii celor doua partide si pe de alta parte electoratul USL in ziua referendumului?

Mihai Lupu: Eu nu cred ca sunt astfel de oameni. Eu ma duc si votez impotriva lui Basescu, asa cum in 2004 am votat impotriva demiterii si cred ca am facut bine.

12. Ce spune deputatl PNL, Mihai Lupu despre doctoratul plagiat al lui Ponta? Credeti ca plagiatul va conta la alegeri decat asocierea cu fostul presedinte Iliescu?

Mihai Lupu: Nu sunt in masura eu sa ma pronunt. Eu cred ca n-are nimic de-a face plagiatul la referendum. Oamenii au alte probleme, va fi un vot negativ impotriva lui Basescu. 

13. Ce sfat i-ati da presedintelui interimar, Crin Antonescu, ce ar trebui sa nu faca in niciun caz?

Mihai Lupu: Sa fie echilibrat in decizii, legile promulgate sa fie in interesul cetatenilor si nu a intereselor politice si de grup. Antonescu este singurul presedinte care a pus partidul in ordine, eu nu am idoli in PNL. Rigurozitatea lui s-a vazut in rezultatele alegerilor locale.

14. Pe plan local, PNL a reusit o figura frumoasa in alegerile locale. Ati castigat mai multe primarii decat in 2008 totusi in administratia judeteana si in cea de la nivelul municipiului Constanta ati ramas aproape nereprezentati. Aveti doar consilieri. Considerati ca s-a incalcat protocolul USL? Se mai poate schimba ceva?

Mihai Lupu: In protocolul nostru s-au luat de baza rezultatele anterioare. Incapatanarea PSD ne enerveaza. Infatuarea cu care ne-a privit s-a vazut in rezultatul alegerilor. Eu cred ca pot fi rezolvate pretentiile noastre atat in CJC cat si in CL. Nu trebuie sa fie o competitie, ci o coabitare. USL trebuie sa aiba obiectiv comun- guvernare eficienta. Eu cred ca lucrurile pot fi schimbate dupa alegerile generale. Rezultatele noastre astfel este cu totul si cu totul alta. Oamenii ne-au dat dat voturi. Domnul Eduard Hellvig are mandatul sa reia negocierile, vorbim de asezarea unor lucruri. Si PSD si PNL vor avea nevoie de oameni pentru parlamentare si atunci lucrurile se vor reaseza.

15. Vor urma alegerile parlamentare. Veti candida pentru un nou mandat?

Mihai Lupu: Sigur ca voi candida, pe acelasi Colegiu. Cunoscandu-i pe primari si pe oameni, stiu deja ce probleme au si din postura de parlamentar aflat la guvernare ii voi putera sprijini mai mult.

16. Criza politica din Romania va lua sfarsit o data cu 30 iulie? Cat de usor va reusi sa recupere Romania din imaginea sifonata in plan extern dupa inlocuirile rapide pe care USL le-a facut in doar cateva zile la nivelul celor mai importante institutii ale statului?

Mihai Lupu: Criza politica va lua sfarsit la 30 iulie, o data cu demiterea lui Traian Basescu.
Aici e de discutat, nimeni nu are voie sa se joace cu imaginea tarii, daca isi iubeste tara. Din pacate ce s-a intamplat in aceste zile , va afecta intr-adevar imaginea tarii. Oamenii platiti si alesi de romani s-au dus in exterior si au denigrat imaginea Romaniei. Este o batalie politica extinsa de la Bucuresti catre Bruxelles. 

17. Daca Traian Basescu va reusi sa scape si de acest referendum credeti ca presedintele Antonescu se va tine de cuvant si se va retrage din politica?

Mihai Lupu: Traian Basescu nu va reusi sa scape, pentru ca lumea nu voteaza pentru un alt presedinte ci pentru sau impotriva lui. Din cate il stiu eu pe Antonescu, este foarte hotarat si nu cred ca nu se va tine de cuvant.

18. Considerati viabila si cu efecte contralabile suspendarea presedintelui?

Mihai Lupu: Da, este necesara si atata vreme cat oricine abilit de institutiile democratice ale tarii sa-si desfasoare mandatul conform prerogativelor constitutiei, nu este nicio problema. 

19. Credeti ca urmatorul presedinte il va gratia pe Adrian Nastase?

Mihai Lupu: Nu cred ca fostul premier nu va fi gratiat, dar conform legii poate beneficia de efectuarea pedepsei cu termen redus. 


Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii