Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:23 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu David Rizu, campion mondial la Ju Jitsu „În momentul în care câştigi un trofeu, uiți de toate greutățile întâmpinate“

ro

20 Nov, 2021 00:00 7980 Marime text

 
  • David Rizu a cucerit medalia de aur la întrecerea mondială care s-a desfășurat în Emiratele Arabe Unite.
  • Tânărul performer face Ju Jitsu de şapte ani, oprindu-se la acest sport după ce, anterior, încercase şi alte discipline, precum înot, tenis de câmp şi fotbal.
  • David Rizu se pregătește la CS Marina sub îndrumarea lui Marian Dan Ungureanu, Timur Gelal, Lucian Leontiev şi Marius Tataoană.


Tânărul luptător constănţean David Rizu, practicant de Ju Jitsu la CS Marina, şi-a împlinit visul pe care îl avea de mic, acela de a deveni campion mondial. Sportivul în vârstă de 14 ani a realizat această performanţă la Campionatul Mondial desfăşurat la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, fiind cel mai bun din lume la categoria Under-16, -50 kg.

David Rizu face Ju Jitsu de şapte ani, oprindu-se la acest sport după ce, anterior, încercase şi alte discipline, precum înot, tenis de câmp şi fotbal. Ju Jitsu este însă sportul care i-a plăcut cel mai mult, potrivindu-i-se ca o mănuşă. I se dedică zi de zi, pregătindu-se la CS Marina sub îndrumarea lui Marian Dan Ungureanu, Timur Gelal, Lucian Leontiev şi Marius Tataoană.


Seriozitatea din pregătire a tânărului performer, dublată de talent, i-a fost răsplătită până acum cu numeroase titluri şi medalii, David fiind, pe lângă campion mondial, şi campion european, dar şi multiplu campion naţional. Cât de greu este pentru un sportiv să devină campion mondial, cum transformă un sport precum Ju Jitsu un tânăr luptător şi ce planuri are David privitor la această pasiune a sa? Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu David Rizu, vineri, 19 noiembrie, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.

Întrebările redacţiei:

1. David, de ce ai ales Ju Jitsu în detrimentul altor sporturi cu care ai cochetat, precum înot, tenis de câmp sau fotbal?
Ju Jitsu a avut un impact foarte puternic asupra mea, faţă de celelalte sporturi. Am fost dus la Ju Jitsu de tatăl meu. Mi-a plăcut de la primul antrenament, a fost ceva nou.

2. Ce-ţi aduci aminte de la primul tău meci la Ju Jitsu pe care l-ai susţinut într-o competiţie?
A fost la Bucureşti, la Cupa Corysan. Eu eram în vârstă de opt ani. Am avut foarte multe emoţii şi îmi era şi frică. Eram mic şi mă gândeam doar la o medalie, astfel că am fost dezamăgit că nu am urcat pe podium. După competiţie, eram trist, dar antrenorul meu, Marian Dan Ungureanu, mi-a oferit emblema clubului, ceea ce m-a bucurat în mod deosebit.

3. Cum a fost pentru tine Campionatul Mondial, cât de dificile ţi s-au părut meciurile disputate şi cum ai trăit partida din finală, ştiind că te mai desparte numai un meci până la râvnitul trofeu?
Meciurile au fost foarte dificile, mai ales primul. Parcă aveam plumb în picioare, m-am şi panicat, dar, până la urmă, am trecut cu bine şi am debutat cu victorie în competiţie. Am susţinut trei meciuri. Adversarii (din Rusia şi din Grecia - doi) au fost foarte puternici şi bine pregătiţi. Înainte de finală, am avut foarte multe emoţii. Mă gândeam ce tehnici să aplic în meci. În ultimul act, am dominat ostilităţile. Finala a fost mult mai bună faţă de prima partidă.

4. Cui dedici această victorie a ta de la Abu Dhabi, care ţi-a adus medalia de aur la Mondiale?
Le-o dedic în primul rând antrenorilor mei, cu ajutorul cărora am efectuat antrenamente istovitoare, care m-au fortificat pentru această întrecere. În al doilea rând, acest succes al meu li-l dedic şi părinţilor mei, care m-au susţinut cât de mult au putut.

5. Să fii campion al lumii e o realizare deosebită, dar şi grea. Ce ai găsit tu pe lungul drum către marea performanţă, spre vârful piramidei, acolo unde ajung doar cei mai buni dintre cei buni?
De-a lungul acestui drum, am întâmpinat foarte multe obstacole şi greutăţi. Slăbirea şi deshidratarea sunt dificile. E şi durere, e şi oboseală, dar, în momentul în care câştigi un trofeu, toate acestea nu mai contează, uiţi de ele.

6. Care a fost cel mai important sfat pe care l-ai primit până acum de la antrenorii tăi?
Antrenorii mei îmi dau multe sfaturi, de fiecare dată îmi oferă unul nou, care mă motivează. La Campionatul Mondial, mi s-a spus să am evoluţia mea obişnuită, exersată la sală, şi să nu-mi fie teamă. Mi-au folosit aceste sfaturi şi am căpătat siguranţă, reuşind să câştig cele trei partide şi să devin campion mondial.

7. Cum crezi că influențează sportul în general şi Ju Jitsu în particular, sub toate aspectele, un tânăr aspirant la glorie?
Sportul îţi aduc disciplină şi respectul faţă de cei din jurul tău şi te dezvolţi ca om. Eu am descoperit aceasta practicând Ju Jitsu. De asemenea, ceea ce e foarte important, îţi aduce sănătate şi o stare de bine.

8. Cine este idolul tău în Ju Jitsu şi ce admiri cel mai mult la această persoană?
La momentul actual, nu am niciun idol în Ju Jitsu, dar când eram mai mic îi admiram şi îi idolatrizam pe cei mai mari, pe care îi vedeam la concursuri. Eram mic, practicam deja Ju Jitsu şi îmi doream să evoluez şi eu ca cei pe care îi vedeam, campionii, dar pe atunci nu prea îmi ieşea. Mă bucur că acum am ajuns şi eu la un nivel bun.

9. Ce hobby-uri ai în viața de zi cu zi? Pe lângă Ju Jitsu, ce alte sporturi îți mai plac şi le urmăreşti cu interes?
În timpul liber, ies cu prietenii sau cu colegii la baschet ori fotbal. În ce priveşte alte sporturi, nu le urmăresc în mod deosebit la televizor, îmi place să le practic, la nivel de distracţie.

10. Ce planuri de viitor ai în acest sport? Ai devenit deja campion mondial, ce îţi mai doreşti în continuare?
Îmi doresc să îi îndrum pe cei mici, să îi învăţ tot ce ştiu şi să îi ajut să realizeze ce am obţinut eu până acum în Ju Jitsu ori, de ce nu, să ajungă şi la performanţe mai mari.


Citește și:

CS Marina Constanţa
David Rizu - campion mondial la Ju Jitsu, Daria Kraus - vicecampioană a lumii


Tort special pentru Marius Tataoană
ACS Marina Constanța, evoluții deosebite la Cupa României de Pangration Athlima (galerie foto)


CS Marina Constanţa, peste 30 de medalii la Naţionalele de Ju-Jitsu şi locul trei pe echipe
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii