Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:33 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Andreea Simion, artist tatuator „Tatuajul apare atunci când ceva se schimbă la noi“ (galerie foto)

ro

19 Mar, 2016 00:00 12685 Marime text
Tatuajul este un accesoriu. Un accesoriu cool, iar dacă nu e în exces, poate deveni interesant, stârnind curiozitatea. Alegerea locului unui viitor tatuaj este esenţială, la fel ca şi simbolul şi mărimea. Tatuaţii nu sunt un gen, chiar dacă „oamenii serioşi“ îi cataloghează imediat drept opusul lor. Tatuaţii au un soi de îndrăzneală nebunească pe care „omul serios“ n-o are.
 
Andreea Simion, din Constanţa, are 25 de ani şi de şase ani realizează tatuaje. Andreea vrea să fie, nu să pară. Andreea nu este produsul vreunei idei strălucite de marketing şi mă îndoiesc că va fi vreodată „o vedetă de ziar colorat“. Andreea are un start bun, talent, calm, răbdare şi energie. Andreea simte, munceşte şi este o bucurie.
 
De şase luni şi-a deschis, împreună cu logodnicul ei, propriul salon de tatuaje în municipiul Constanţa. Ea se ocupă de tatuajele mari, iar logodnicul ei se ocupă de cele mai mici şi de body piercing. Cu toate că majoritatea s-ar aştepta ca acest domeniu să aparţină în exclusivitate bărbaţilor, iată că fetele talentate îşi fac loc în această lume aparent a sexului tare.
 
Andreea munceşte cu dăruire, iar creaţiile sale sunt apreciate şi cuantificate în numărul clienţilor care calcă pragul salonului său. A reuşit să se facă remarcată prin talentul ei, dedicarea şi ambiţia de a-şi urma sufletul, altfel spus, pasiunea ei pentru acest domeniu.
 
Cu vise măreţe, Andreea Simion a venit în redacţia ZIUA de Constanţa pentru a ne spune şi nouă puţin din tot ce reprezintă pentru ea actul tatuării şi schiţele fiecărui desen, dar şi ce înseamnă tatuajele în lumea constănţenilor.

Întrebările redacţiei

În ce context te-ai apucat de tatuat? A existat vreun eveniment care te-a făcut să descoperi această pasiune?

Pot spune că nu eu am ales această meserie, mai degrabă ea m-a ales pe mine. Am moştenit talentul pentru artă de la tatăl meu, am fost crescută şi înconjurată de această lume a culorilor şi a pensulelor. Am terminat Liceul de Artă, iar de la un suport fix, cum ar fi pânza, la piele a fost pentru mine pasul următor ca dificultate şi, bineînţeles, o provocare! Am început uşor-uşor să descopăr singură această meserie. Nu am avut pe nimeni să mă îndrume sau să mă înveţe şi poate acesta a fost motivul care m-a făcut să îmi doresc să mă perfecţionez.

Cum este persoana din spatele artistului tatuator?

Foarte mulţi se aşteaptă ca artistul tatuator să consume alcool, droguri şi să fie satanist. Mi se întâmplă foarte des ca oameni care ajung să mă cunoască să fie foarte surprinşi că nu sunt tatuată din cap până în picioare şi că nu port barbă. Sunt o fată normală, veselă şi faptul că tatuez nu înseamnă decât că îmi place arta indiferent de modul de exprimare a ei.

Ai urmat cursuri, e nevoie de aprobări sanitare pentru a efectua o astfel de activitate?

Deşi totul pare foarte simplu în această activitate, sunt cerute de lege mai multe hârtii decât talent, în afară de cursuri de prim-ajutor, cursuri de igienă, cursuri de specializare. Birocraţia din ţara noastră ne obligă să strângem grămezi de avize pentru deschiderea şi funcţionarea unui salon de tatuaje.

Cum decurge concepţia unui tatuaj, din momentul în care o persoană vine la tine până la realizarea efectivă a acestuia?

Se spune că, pentru a fi un bun tatuator, trebuie înainte să fii şi un bun psiholog. Este nevoie de timp şi răbdare pentru fiecare client în parte, trebuie să ascult povestea şi motivaţia tatuajului, trebuie să ajung să înţeleg viziunea lui asupra tatuajului pe care şi-l doreşte, de la poveste până la expunerea pe foaie este o cale lungă. Fiecare client îşi exprimă diferit dorinţele asupra tatuajului. Desenul începe după ce am ascultat îndeajuns de mult. Prefer să desenăm împreună, pentru că viziunile şi gusturile, când sunt venite din ambele părţi, pot crea imagini uimitoare în care clientul se regăseşte cu povestea şi eu cu stilul de lucru.

Ce admiri la un tatuaj şi ce îl face un tatuaj de calitate?

Admir ideile originale, îndrăzneţe şi nebuneşti. Un tatuaj de calitate nu reprezintă neapărat un tatuaj complex, un tatuaj bine realizat se cunoaşte chiar dacă este doar o linie.

Cum văd constănţenii arta tatuajului?

Din păcate, o mare parte dintre ei înţeleg tatuajul ca fiind un accesoriu cool de purtat vara pe plajă. Sunt puţini cei care înţeleg că acest accesoriu nu se poate da jos după ce a trecut vara.

Cine se tatuează mai mult în Constanţa, femeile sau bărbaţii? Din ce categorii sociale fac parte clienţii tăi?

Până nu demult, bărbaţii erau cei care îndrăzneau la tatuaje mai mari şi mai complexe, iar doamnele alegeau tatuaje micuţe în zone mai discrete, însă, în ultima perioadă, am constatat că, treptat, lucrurile se schimbă, categoriile sociale nu mai împiedică pe nimeni să obţină un tatuaj mai vizibil şi mai complex, iar limitele de vârstă încep să fie depăşite. Am clienţi de la 16 ani care vin însoţiţi de unul dintre părinţi până la clienţi de peste 60 de ani care vin însoţiţi de către copii şi nepoţi.

Ce tatuezi cel mai des?

Cel mai des lucrez la tatuaje black and grey realistice. Este stilul în care eu mă regăsesc şi în care te poţi juca la infinit cu imaginaţia.

Care este cea mai interesantă poveste pe care ai „spus-o“ până acum într-un tatuaj?

Fiecare poveste este unică şi diferită. Au fost poveşti care m-au emoţionat şi pe care nu le voi uita. Nu se pot compara. Sunt diferite! Este imposibil să aleg o poveste preferată. Zilnic ascult frânturi din vieţile oamenilor cu care interacţionez. Acesta este unul dintre sutele de motive pentru care această meserie este superbă, relaţia care se leagă între mine şi client este specială.

Există şi în arta tatuajului o modă în ceea ce priveşte modelele, culorile?

Din păcate, există şi în acest domeniu această nebunie legată de modă. Vedetele sunt cele care dau tonul noului trend de purtat, dar nu durează nicio modă o veşnicie, aşa că moda se duce şi tatuajul rămâne demodat, şi atunci intervine nevoia de cover. Încerc să explic de fiecare dată ce înseamnă un tatuaj permanent şi cât de important este să ne regăsim în alegerile noastre şi atunci când trec anii peste tatuajele noastre.

Ce înseamnă tatuajul perfect pentru tine?

Tatuajul perfect pentru mine este atunci când clientul pleacă fericit şi satisfăcut de tatuajul pe care l-am realizat pentru el.

Crezi că un tatuaj poate schimba viaţa cuiva? Efectuezi şi tatuaje speciale, de exemplu, pentru acoperit diverse imperfecţiuni ale corpului?

Fiecare tatuaj are rolul de a ne schimba viaţa. Indiferent cât de mult ne dăm seama, el apare atunci când ceva se schimbă la noi. Efectuez şi tatuaje speciale cum ar fi astuparea unor semne din naştere sau acoperirea urmelor rămase după operaţii vindecate foarte bine.

Care sunt cele mai comune motivaţii pentru a-ţi face un tatuaj întâlnite de tine până acum?

Cele mai comune motivaţii provin din dorinţa de a marca un eveniment major din viaţa cuiva, cum ar fi pierderea unei persoane dragi sau naşterea unui copil.

Câteva sfaturi pentru cei ce vor să-şi facă primul tatuaj?

Cel mai important lucru atunci când decidem că este momentul să ne facem un prim tatuaj este să căutăm un artist bun în domeniul şi stilul care ne-ar plăcea. Atât artiştii, cât şi condiţiile din salonul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea ar trebui să reprezinte un criteriu de alegere. Foarte important este să primim toate informaţiile privitoare la riscurile care pot apărea la un tatuaj, modul de vindecare, alegerea unei zone şi a unei dimensiuni potrivite pentru primul tatuaj, toate aceasta provenind de la un expert.
 
Chat interviu
 
anon4036: Bună ziua, Andreea, cine a fost prima persoană căreia i-ai făcut tatuaj???
 
invitatZIUA: Bună! Prima persoană pe care am tatuat-o a fost mama mea.
 
Maximilian: Bună ziua. Ce tatuaje sunt în trend anul acesta?
 
invitatZIUA: Bună ziua! Tatuajul nu ar trebui să fie considerat un trend, nu este un accesoriu pe care îl purtam doar un an, este un tatuaj permanent, pentru tot restul vieţii noastre!“
 
Dorel: Acceptaţi şi bonuri de masă?
 
invitatZIUA: Bună ziua, Dorel! Din păcate, tatuajul nu este un aliment, deci nu putem primi bonuri de masă pentru plata lui.
 
Mititica: Cât de greu se întreţine un tatuaj şi care sunt etapele?
 
invitatZIUA: Nu este foarte greu de întreţinut un tatuaj proaspăt, atât timp cât eşti conştient că depinde în mare parte de tine vindecarea lui. Cea mai importantă etapă în vindecarea tatuajului ar fi primele zece zile, care sunt critice pentru formarea şi păstrarea lui în viitor.
 
Mititica: Dacă vreau să combin un tatuaj cu un dermal în acelaşi timp se poate? Sau trebuie să aştept vindecarea tatuajului?
 
invitatZIUA: Se poate combina tatuajul cu dermalul, este o idee superbă, este diferită şi îndrăzneaţă, se pot executa lucrări foarte interesante, ideea este că trebuie făcut prima dată tatuajul şi după ce se vindecă acesta, adică o lună, putem introduce dermalul.
 
anon6987: Bună, Andreea. Dacă îţi faci un tatuaj, se mai poate şterge?
 
invitatZIUA: Buna ziua, Anon6987! Poţi să îţi ştergi tatuajul cu câteva şedinţe de laser, însă pielea nu va mai fi la fel ca înainte. O soluţie mai bună pentru un tatuaj vechi ar fi un cover, adică un alt tatuaj care să îl astupe pe cel vechi.
 
Gigel: Poţi să creezi un tatuaj după specificaţiile mele?
 
invitatZIUA: Sigur că da, Gigel! Este o provocare plăcută pentru mine să creez modele unice şi reprezentative pentru fiecare client în parte.
 
Mely: Ştii să tatuezi numele în arabă?
 
invitatZIUA: Bună, Mely! Nu am învăţat limba arabă, dar dacă mă ajuţi cu un translate, aş putea să tatuez şi un nume în arabă. :)
 
Cararita: Dacă doare foarte tare, cum putem continua tatuajul?
 
invitatZIUA: Bună ziua, Cararita! Bună întrebare, avem câteva soluţii ajutătoare, cum ar fi o pauză, împărţirea tatuajului în mai multe şedinţe sau un anestezic lichid sau spray.
 
Firefly: Oferi şi consultanţă dacă crezi că amplasamentul tatuajului nu este unul vizual plăcut?
 
invitatZIUA: Buna, Firefly! În asta constă o parte din munca artistului: trebuie să ajungem la o idee comună, pe care o completăm până devine unică şi reprezentativă.
 
anon0844: O întâmplare comică din timpul unei şedinţe de tatuat ne poţi povesti pe scurt?
 
invitatZIUA: O întâmplare comică... Am avut o cerinţă telefonică pentru un tatuaj cu personajul Pinocchio. Nu înţelegeam de ce clientul mi-a spus că are deja nasul personajului şi are nevoie doar de ochi şi de fes... până mi-am dat seama de aluzie, conversaţia se terminase.
 
Monaco: Ce ar trebui să fac înainte de a mă tatua?
 
invitatZIUA: Înainte de a veni la tatuat, trebuie să mănânci bine, îţi poţi lua un baton de ciocolată cu tine, nu trebuie să consumi prea multă cofeină, iar cu 24 de ore înainte de tatuat, trebuie să nu consumi alcool.
 
Otto: Îmi poţi spune mai multe despre produsele pe care le foloseşti? Sunt originale sau made in China, cum se găsesc în multe saloane?
 
invitatZIUA: Bună, Otto! Toate produsele pe care le folosesc sunt originale şi sunt avizate de Ministerul Sănătăţii. Pentru toate produsele folosite avem certificate de conformitate de la producător şi distribuitor. Nu ne putem permite să le oferim clienţilor noştri produse de proastă calitate atât timp cât încercăm să ne păstrăm clientela fericită.
 
Lacusta: Pot găsi la voi piercing pentru toate zonele corpului?
 
invitatZIUA: Bună, Lacusta! În principiu, găseşti toate tipurile de piercinguri la noi, o mare parte sunt cercei industriali care pot fi puşi în diverse zone. La noi în salon nu se execută piercinguri genitale.
 
anon1611: Ai avut clienţi la care tatuajul nu a ieşit aşa cum îşi doreau ei? Daca da, cum ai rezolvat situaţia?
 
invitatZIUA: Din fericire, nu am avut probleme cu tatuaje nereuşite. Încerc să conversez mai mult cu clientul, îi arăt imagini cu exemple asemănătoare cu ce îşi doresc ei. Dacă există dificultăţi în exprimare sau înţelegere, prefer să nu mă apuc de tatuat.
 
anon1118: Ai regrete vreodată că părinţii tăi te-au îndrumat în domeniul artei? Am înţeles că ai făcut o facultate. Puteai deveni director etc...
 
invitatZIUA: Nu am regretat îndrumarea lor către artă. Arta este pasiunea mea. Am ajuns să unesc arta cu ideea de a deveni director şi cred că am reuşit.
 
Zana: Ai schimba major actuala lege ce reglementează saloanele de tatuat şi piercing?
 
invitatZIUA: Nu aş schimba prea multe în legea actuală. Problema noastră sunt persoanele care aplică legea. Înţelegerea personală şi individuală a legii este eronată. Poate dacă ar fi mai precisă legea saloanelor de tatuaje şi body piercing, ar fi mai uşor de îndeplinit toate cerinţele din lege.
 
Lambada: Ai tatuat doar la noi în ţară sau ai încercat şi afară să vezi cum e? Dacă da, sunt diferenţe în mentalitate şi pregătire?
 
invitatZIUA: Am tatuat şi în afara ţării noastre. Am fost în Suedia, diferenţele sunt majore şi incomparabile. Legile din toate ţările străine sunt mult mai simple şi concrete, nu se pune accentul foarte mult pe birocraţie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Alexandra 13 Dec, 2018 19:35 Puteți să realizați un tatuaj prin mesaje? Nu ştiu cum să mă exprim..gen eu să îmi spun pe scurt viața iar dvs să îmi faceți o schiță? Aştept răspuns. 😘
  • Grigore Andreea 17 Jun, 2018 19:23 Buna seara as dori sa va intreb daca pot sa fac cursuri la dumneavoastra pentru diploma de tatuator . Va rog sa ma contactati pe Email : grigoreandreea2001@gmail.com . Multumesc !