Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vrea un imobil de nouă etaje, pe un teren cumpărat de la Borcea Milionarul Virgil Călina aşteaptă răspuns de la APM Constanţa

ro

16 Jun, 2016 00:00 6663 Marime text

 
Milionarul Virgil Călina a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa memoriul de prezentare a proiectului „Construire imobil P+9E apartamente şi funcţiuni conexe de agrement, loisir, alimentaţie publică, parcare, centru conferinţe“, în vederea obţinerii acordului de mediu. Clădirea va fi ridicată în staţiunea Mamaia, bulevardul Mamaia nr. 564, Lot 3/4. Terenul pe care urmează să fie realizată investiţia este deţinut de Virgil şi Meda de Silvania Călina.
 
„Prin prezentul proiect, se doreşte construirea unui imobil de apartamente (P+9E) şi a funcţiunilor conexe de agrement, loisir, alimentaţie publică, parcare, centru conferinţe. Clădirea va avea 56 de apartamente, care vor beneficia de recepţie, spaţii pentru SPA, fitness, wellnes, spaţii de relaxare, piscină privată, spaţii de alimentaţie publică/bar, parcare acoperită (56 de locuri), centru de conferinţe, restaurant şi două piscine. Construcţia va avea sistem constructiv realizat din beton armat, cu închideri exterioare din zidărie de cărămidă. Accesele carosabile şi pietonale se vor realiza din bulevardul Mamaia, respectiv din aleea Marathon, ce urmează a fi materializată“, se precizează în memoriul depus la APM Constanţa.
 
Conform PUZ-ului aprobat în zonă, terenul este destinat următoarelor funcţiuni: turism, alimentaţie publică, funcţiuni sportive, de loisir, amenajări ale spaţiilor publice/semipublice/private, dotări şi amenajări specifice funcţiunii de bază, cu regim de înălţime de maximum P+9E. Conform Certificatului de Urbanism nr. 4562/29.12.2015, amplasamentul se încadrează în reglementările documentaţiei de urbanism, faza PUZ, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 121/24.05.2013, regimul juridic al terenului fiind intravilan.

Povestea terenului din nordul staţiunii Mamaia

Călina cumpărase un teren de 16.559,58 de metri pătraţi, format din nouă loturi, 3 şi 4, de la Cristi Borcea. Tranzacţia a avut la bază contractul de vânzare-cumpărare 2770 din septembrie 2005. La acea dată, Cristian şi Mihaela Borcea, fosta sa soţie, prin mandatarul Gabriel Bălan, i-au vândut lui Virgil Călina, căsătorit cu Meda de Silvania Calina, „suprafaţa indiviză de 8.990,83 mp, corespunzătoare unei cote indivize de 12,37% din dreptul de proprietate asupra terenului situat în intravilanul municipiului Constanţa, nr. cadastral provizoriu 14986, având în întregul său o suprafaţă de 72.682,53 mp“.
 
Vânzătorii declarau că au dobândit „cota indiviză de 12,37% din dreptul de proprietate asupra terenului în timpul căsătoriei, după cum urmează: cota de 12,25% în baza Legii 10/2001, conform Dispoziţiei 796/19.03.2004 eliberate de Primăria Constanţa şi procesului-verbal de predare-primire 44542 din 30.03.2004, şi cota de 0,12%, în baza contractului de partaj autentificat cu nr. 1501, din 15.04.2004“. Preţul tranzacţiei a fost de 449.541 de euro, din care 134.861 de euro au fost daţi numerar în ziua vânzării. Restul a fost depus în termen de două zile bancare, în două conturi: 114.680 de euro, cont deschis la BRD - GSG - sucursala Dorobanţi, şi 200.000 de euro într-un altul, la ING Bank Constanţa, ambele avându-l ca titular pe mandatar.
 
De precizat este însă că Borcea împărţise terenul cu Georgică Giurgiucanu, Maria Mariuţa, SC Habitat şi Ambient SA şi Mihai Camboianu.
 
Cristian Borcea, fostul preşedinte executiv al Clubului de fotbal „Dinamo“, se numără şi el printre inculpaţii Dosarului Retrocedărilor din Constanţa, el fiind judecat, din 2008, alături de mai multe persoane, printre care se află Radu Mazăre, fostul primar al oraşului, şi Nicuşor Constantinescu, fostul preşedintele CJC. De menţionat că atât Camboianu, cât şi Giurgiucanu sunt judecaţi în dosarul mai sus precizat.

Cine este Virgil Călina

Virgil Călina şi soţia sa, Meda de Silvania, sunt proprietarii hotelului Ramada Nord din Bucureşti, de patru stele, structură turistică cu 232 de camere. Hotelul dispune şi de săli de conferinţe, un restaurant (Allegro), unde se organizează diverse evenimente, un bar şi o grădină de vară, foarte căutate în anotimpul cald. Familia Călina deţine în proprietate şi terenul de lângă hotelul situat în Sectorul 1. Virgil şi Meda de Silvania Călina au investiţii imobiliare în Constanţa şi în Bucureşti. Mai mult, dezvoltatorul imobiliar DeSilva a cumpărat vila RAPPPS în care a locuit Mircea Geoană.
 
Potrivit Registrului Comerţului, numele lui Virgil Călina apare în D & L Co. SRL, De Silva Exclusiv SRL, De Silva Intermed SRL, De Silva Resort SRL, Mamaia Av Resort SRL, MED. Telesystems SRL, Reims Beverage SRL, De Silva RTH SRL. Virgil Călina a fost inclus în ediţia din 2014 a Top 300 Capital, cu o avere estimată la 40 - 42 de milioane de euro.

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii