Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Undă verde pentru Catedrala Eroilor „Sfânta Treime“ din parcul de la Casa de Cultură din Constanţa (galerie foto)

ro

09 Feb, 2019 00:00 4441 Marime text
Primăria Constanţa a emis pe data de 8 februarie un act de urbanism pentru Arhiepiscopia Tomisului şi Parohia „Sfânta Treime“, situată în parcul de la Casa de Cultură din Constanţa.
 
Este vorba despre autorizaţia de construire nr. 2018, care constă în următoarele: „Construire Catedrala Eroilor «Sfânta Treime», paraclis şi amenajare exterioară a accesului. Continuare lucrări aprobate cu A.C. nr.1/03.01.2013“. Reamintim că, pe data de 3.01.2013, Arhiepiscopia Tomisului - Parohia „Sfânta Treime“ obţinuse autorizaţia de construire nr.1, care presupunea: „Continuare lucrări aprobate cu AC nr.2642/2001 «Construire Catedrala Eroilor Sfânta Treime, paraclis şi amenajare exterioară a acceasului» - construire catedrală şi amenajare acces“.
 
Parohia „Sfânta Treime“ este situată în centrul Municipiului Constanţa, în zona Casei de Cultură, fiind înfiinţată în data de 1 noiembrie 2001, prin hotărârea adoptată de Permanenţa Consiliului Eparhial în şedinţa de lucru din 29 octombrie 2001, proces-verbal nr. 3159/2001, preot paroh fiind Constantin Ungureanu. Tot atunci s-a decis ca, în cadrul parohiei, să se realizeze Catedrala Eroilor cu hramul „Înălţarea Domnului“ şi paraclisul cu hramul „Sfânta Treime“.
 
Arhiepiscopul Lucian, predecesorul Înaltpreasfinţitului Teodosie, a pus piatra de temelie a Catedralei încă din anul 1990, lăsând şi planurile de arhitectură pentru viitoarele construcţii. Terenul situat în parcul din zona Casei de Cultură, în suprafaţă de 6.000 mp, pentru edificarea acestor sfinte lăcaşuri, a fost transmis în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Tomisului în data de 22 iunie 2001 prin Decizia nr. 276 a Primăriei Constanţa. A fost gândită construirea unei catedrale a eroilor deoarece, în imediata vecinătate, în parc, se află Monumentul închinat Eroilor Neamului. Paraclisul „Sfânta Treime“ a fost construit între anii 2002-2004 sub parohiatul pr. Constantin Ungureanu, şi pictat între anii 2007-2009 de pictor Ovidiu Seredenciuc, sub parohiatul Pr. Florin Grigore Rusu. Acesta a fost sfinţit în data de 3 octombrie 2010 de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Mitropolitul Iacob de Mitilini - Grecia.
 
Paraclisul are o suprafaţă de aproximativ 200 mp (lungime 16.60 m, lăţime 9,80 m) şi este sub formă de navă. Catapeteasma este din lemn de stejar sculptat. În anul 2007, s-a început construcţia Catedralei Eroilor. Catedrala are forma unei cruci greceşti, cu o suprafaţă la sol de 1344 mp, având şi două balcoane interioare, primul la cota +5m, în suprafaţă de aproximativ 400 mp, şi al doilea la cota +10 m în suprafaţă de aproximativ 180 mp.
 
 
Citeşte şi:
 
Parcul de la Casa de Cultura, distrus degeaba nu sunt bani pentru biserica
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ioana 09 Feb, 2019 20:51 Slavă Domnului că se finalizează proiectul și că nu se face vreun bloc sau, și mai rău, vreun Mall! Că atât de îngrămâdiți suntem, încât am ajuns să ni se pară preferabili monștrii de beton! În acest oraș distrus dpdv arhitectural și urbanistic, bisericile sunt singurele clădiri cu o arhitectură frumoasă, deosebită. Doar uitându-ne la ele, ne mai odihnim sufletul obosit de atâta urât. Am auzit oameni care se plângeau că nu ar avea loc copiii să se joace în parc, din cauza bisericii...dar oare le va plăcea atunci când, odată crescuți mari, acești copii le vor spune părinților că nu mai e loc în casă pt. cei care le-au dat viață??