Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:08 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un prim pas în reabilitarea Vilei Elena din municipiul Constanţa. Act emis pentru Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Dobrogea (galerie foto)

ro

12 Jun, 2019 00:00 2975 Marime text
Vila Elena, situată pe bulevardul Ferdinand nr. 57, deţinută de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Teritorială Dobrogea, va fi reabilitată. Pe data pe 11 iunie, Primăria Constanţa a emis autorizaţia de construire nr. 906 pentru              Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Dobrogea. Actul presupune „Executare de lucrări de investiţie în primă urgenţă, sprijiniri ale elementelor structurale şi nestructurale avariate, demolări parţiale şi consolidări la structura de rezistenţă, îngrădire teren şi organizare de şantier“. În prezent, clădirea ridicată în 1922 - sau ce a mai rămas din ea - reprezintă un real pericol pentru constănţenii care locuiesc în zonă, dar nu numai.
 
„Este un prim pas, făcut de Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Dobrogea. Pentru început, vom igieniza imobilul. O parte din acoperiş lipseşte, de aceea trebuie adunate toate elementele care atârnă. Tencuiala care cade trebuie adunată şi ea. Deci este un prim pas pe care îl facem în vederea reamenajării imobilului“, a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa arhitectul Radu Cornescu.
 
Procesul de reabilitare a imobilului de pe bd. Ferdinand nr. 75 va fi unul amplu, de lungă durată, ce se va desfăşura pe mai multe etape. „Totul depinde de banii pe care vom reuşi să-i strângem“, a mai spus Radu Cornescu.
 
Vila Elena este o casă la stradă, placată cu piatră cioplită, care şi-a pierdut din prestanţa de odinioară după ce, ani la rând, a trecut printr-un lung proces de revendicare şi reîmproprietărire. După o istorie lungă şi controversată, imobilul a fost achiziţionat în anul 2012 de Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Dobrogea (cu ajutor material şi de la OAR central).
 

Istoricul clădirii de pe bulevardul Ferdinand nr. 75

 
Imobilul cu un teren de 633 mp şi două corpuri de clădire a avut ca prim proprietar, în perioada interbelică, pe Tache Manicatide, cel care i-a dat numele casei de Vila Elena. Pe frontispiciu sunt înscrise „Vila Elena“ şi anul construcţiei - 1923. Cu privire la imobil, corpul din faţă, cu o faţadă având un frumos placaj din piatră, îl putem cataloga având un stil eclectic, dar cel din spate are o volumetrie simplă şi a suferit în timp modificări.
 
În anul 1896, Tache Manicatide îşi construieşte o primă casă pe strada Nicolae Titulescu (la nr. 34) în anul 1899, avându-l autor pe arh. H.N. Mangoianu. În anul 1942, Tache Manicatide a vândut Vila Elena familiei Şteflea, care a locuit aici opt ani, în anul 1950 imobilul fiind naţionalizat. După 1990, moştenitorii familiei Şteflea au făcut cerere pentru recuperarea imobilului, reuşind, în primă fază, să-l recupereze parţial şi apoi să-l recupereze integral. În anul 2012, organizaţia arhitecţilor din Dobrogea a cumpărat imobilul, plătind pentru el peste 200.000 de euro.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii