Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:14 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Geamia Hunchiar, consolidată, restaurată şi pusă în valoare de Muftiatul Cultului Musulman

ro

28 Jun, 2019 00:00 2667 Marime text

Muftiatul Cultului Musulman va consolida, restaura şi pune în valoare Geamia Hunchiar, situată pe bulevardul  Tomis nr. 41 din municipiul Constanţa. Geamia Hunchiar este monument istoric, datat din 1862, inclus în Situl arheologic „Oraşul antic Tomis”.

În acest sens, Muftiatul Cultului Musulman a solicitat de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Consolidare, restaurare şi punere în valoare geamia Hunchiar, extindere, reabilitare, recompartimentare şi schimbare funcţiune în sală de mese anexa C3 - clădire administrativă”, propus a fi realizat în municipiul Constanţa, bulevardul Tomis, nr.41.

Ulterior, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de analiză tehnică din data de 21.05.2019, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a decis că proiectul nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele: proiectul se încadrează în prevederile Legii nr. 292/2018; proiectul nu intră sub incidenţa art. 28 din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare; proiectul propus nu intră sub incidenţa prevederilor art. 48 şi 54 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul propus constă în consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a geamiei ce reprezintă un monument istoric de importanţă naţională, precum şi pentru extinderea, reabilitarea, recompartimentarea şi schimbarea funcţiunii în sala de mese a anexei. Suprafaţa totală a terenului aferent monumentului istoric este de 1.094 mp, iar suprafaţa construită de 472,59 mp.

Terenul are ca vecinătăţi: la nord-vest -bulevardul Tomis NC228603, la nord-est - NC229235, la sud-est - strada Doinei NC242279; la sud-vest - NC201931 şi NC 213315. Amprenta la sol a geamiei este de circa 192 mp, iar regimul de înălţime - parter înalt cu supantă parţială, la care se adaugă minaretul cu o înălţime de 22 m la vârful alem-ului (înălţimea maximă). Corpul geamiei are înălţimea la coamă maxim 11 m, iar la streaşină - 8,30 m. Anexa se desfăşoară pe parter, are înălţimea la coamă de 4,3m, iar la streaşină de 2,75 m.

Geamia şi anexa acesteia sunt racordate la reţeaua de energie electrică, apă, canalizare şi energie termică. Prin proiect se renunţă la racordul la energie termică şi la radiatoarele existente din geamia Hunchiar. În locul acestui sistem de încălzire se propune un sistem de încălzire prin pardoseala combinat cu ventilo-convectoare încastrate în pardoseală, sistem adecvat calităţii de monument istoric a geamiei.

Pentru asigurarea agentului termic se propune montarea unei centrale termice murale în anexa clădirii şi branşarea acesteia la reţeaua de gaze naturale existentă în zonă. Racordurile la apă, canalizare şi electricitate se vor păstra.

Organizarea de şantier pentru lucrările solicitate se va asigura în incintă, fără a afecta proprietăţile vecine şi reţelele edilitare existente. Organizarea de şantier şi managementul lucrărilor au în vedere afectarea suprafeţei de teren numai în limitele arealului construit. Respectarea normelor de întreţinere şi reglare a parametrilor tehnici de funcţionare a echipamentelor utilizate limitează impactul acestora asupra mediului. Se va asigura depozitarea materialelor, utilajelor şi a echipamentelor in condiţiile impuse de furnizori, luându-se măsuri de pază şi protecţie a acestora.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii