Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După ani de aşteptare, Hotel Intim din Constanţa va fi reabilitat. Primăria a eliberat certificatul de urbanism

ro

30 Aug, 2018 00:00 15129 Marime text

Monumentul istoric Hotel Intim este una dintre cele mai frumoase şi pline de poveşti clădiri de pe raza municipiului Constanţa, dar care a fost lăsată să fie lovită de urmele trecerii timpului. Imobilul s-a degradat de pe o zi pe alta de la căderea comunismului, iar clădirea, care are în spate mai bine de două secole, plânge printre ruinele centrului istoric.
 
Primăria Constanţa a eliberat la data de 29 august certificatul de urbanism necesar reabilitării. Ion Duşu este noul proprietar, iar prin firma sa a primit documentul de la Primărie.
 
Astfel, societatea DGN-Romag SRL a solicitat municipalităţii eliberarea certificatului de urbanism necesar lucrărilor. La data de 29 august a fost eliberat certificatul cu numărul 3.184 aferent adresei Nicolae Titulescu numărul 9, Constanţa, pentru „Reabilitare monument istoric Hotel Intim, amplasare firmă şi organizare execuţie lucrări”, act valabil 12 luni din momentul eliberării.

Eminescu şi Hotel Intim 

Se presupune că hotelul a fost construit prin anii 1880. Primele informaţii documentare legate de acest hotel datează din anul 1882, atunci când Mihai Eminescu, aflat în vizită pe malul Mării Negre, era găzduit într-o cămăruţă de la mansarda hotelului în cauză.
 
Eminescu a stat zece zile la Marea Neagră, iar între timp i-a scris trei scrisori iubitei sale, Veronica Micle. Iată un citat dintr-una dintre aceste epistole de la malul mării: „...Şed într-o mansardă şi privirea mi-e deschisă din două părţi asupra mării, pe care aş vrea să plutesc cu tine. Dar aceasta nefiind cu putinţă, te sărut cu dulce, draga mea Veronică, şi rămân al tău Eminescu”. Scrisoarea este datată Constanța, 16 iunie 1882. 

Istoria unui hotel care apune de la o zi la alta 

Hotel Intim a purtat, iniţial, numele de d'Angleterre. În locul Hotelului d'Angleterre a fost construit, la începutul secolului trecut, Hotelul Regina, ce a devenit în perioada interbelică unul dintre cele mai cunoscute locuri de cazare. În perioada comunismului numele i-a fost schimbat în Intim.
 
Hotelul a aparţinut fraţilor Toma şi Mihail Tîrpa, care l-au cumpărat în 1923, de la Gheorghe Eftimiu, bancher şi proprietar din Bucureşti. În 1928, în urma unei acţiuni de partaj, hotelul a revenit lui Toma Tîrpa. În vremea comunismului a ajuns în proprietatea statului. După 1990, hotelul a intrat în posesia a două societăţi. În 1998, moştenitorii au revendicat hotelul, iar după mai multe procese, în 2004, cele două moştenitoare, Angela şi Elisabeta Tîrpa, ambele stabilite în Bucureşti, au câştigat hotelul ce a aparţinut tatălui lor. Hotelul a rămas închis şi s-a degradat de la o zi la alta.
 
Imobilul are subsol, parter, două etaje şi mansardă, 21 de camere cu baie proprie. Clădirea are elemente decorative în stil Art Nouveau, aşa cum are şi Cazinoul. Astăzi, din hotelul de lux de altădată, au rămas doar amintirile. Mobilierul şi candelabrele nu mai există, unele geamuri au fost sparte, iar starea de degradare se accentuează pe zi ce trece.

Societatea DGN-Romag în Registrul Comerţului 

Firma DGN-Romag SRL a luat fiinţă în 2017, în vară, cu sediul social în Constanţa, fiind o societate cu capital privat autohton. Capitalul social este de 475.770 de lei, format din 47.577 de părţi sociale, valoarea fiecăreia fiind de 10 lei. Asociat unic şi administrator al societăţii este Ion Duşu, care a şi cumpărat hotelul. Domeniul de activitate principal al firmei - „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”. Firma a avut o pierdere de 5.363 de lei, potrivit situaţiei financiare din anul 2017, şi o cifră de afaceri de 27.685 de lei.
 

Citeşte şi:

 Ce găsesc turiştii pe litoral? Hotelul Intim, bântuit de fantomele lui Eminescu şi Veronica Micle

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii