Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:32 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziţie multietnică cu păpuşi simbolice cu marcă identitară la Muzeul de Artă Populară Constanţa (fotoreportaj)

ro

12 Oct, 2018 17:27 2483 Marime text
În aceste momente, se  desfăşoară expoziţia la Muzeul de Artă Populară Constanţa, la parterul instituţiei. 

Printre invitaţi se află reprezentanţi locali ai etniilor dobrogene.

La expoziţie sunt reprezentate 14 păpuşi care au costume inspirate de spaţiul multietnic dobrogean fiind alcătuit din români, aromâni, armeni, turci, tătări, ruși-lipoveni, greci, ucraineni, bulgari, italieni, germani, maghiari, evrei, romi.

Autoarea, Elena Orbocea pentru realizarea costumelor păpuşilor a parcurs trei etape şi anume documentare, concepţie artistică şi realizarea propriu-zisă, a păpuşilor modelate din polimer şi din papier-mache.

Artista a reinterpretat într-un concept artistic propriu, astfel încât, după cum mărturisește Elena Orbocea, „apar croieli originale, însă acestea nu se abat foarte mult de la forma inițială”.

Directorul de la Muzeul de Artă Populară, Maria Magiru, spune că este onorată că această manifestare are loc aici. Și mulțumește pentru prezența Ambasadorul Armeniei la București.

 Directorul muzeului spune despre autoarea care a făcut costumele, că  a făcut  o documentare amănuntită, pentru a le putea realiza.

 Concepția artistică proprie este prezentă.  

Ambasadorul vorbește despre faptul că este onorat că acest eveniment reprezintă cultura armenească, riturile, tradițiile, dar și despre importanța apropierii dintre etnii, care se poate face și prin aceste păpusi. 
 
 "Păpușile ne învață iubire și dragoste între oameni și între popoare ", spune ambasadorul.  

Timpul de realizare al celor 14 păpusi a fost de 3 ani. 

"Păpusile sunt realizate cu multă dragoste. Am lucrat la ele dându-le suflet". Păpusile mele luminează în întuneric, din pricina dragostei , spune Elena Orbocea, creatoarea păpușilor.
 

 În cadrul expoziției, sunt prezentate și câteva acte artistice. Mai multe reprezentanțe ale etniilor vor avea câte un act artistic. 

Se cântă tradițional armenește și sunt și reprezentanțe bulgăresti.

Fiecare etnie are un mic recital muzical.

  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii