Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. Cum arată arborii paulownia plantați în Parcul Tăbăcărie anul trecut. Ce este paulownia. Cât crește într-un an. Câți s-au plantat

ro

07 Jul, 2017 03:42 14013 Marime text
Anul trecut, în luna aprilie, în cadrul unui proiect denumit Curățăm Constanța noastră, în municipiu au fost plantați vreo 300 de arbori Paulownia, din specia Paulownia tomentosa.

Dintre cei trei sute circa o sută au fost plantați în Parcul Tăbăcărie.

Atunci, în aprilie 2016, angajați ai Primăriei Constanța, ajutați de voluntari, au plantat puieții de Paulownia, cunoscuți și sub numele de copacul Printesei.

Despre paulowina se mai spune că este arborele cu cea mai rapida viteză de creștere din lume.

Ieri, am vrut să vedem cum mai arată cei o sută de arbori din Parcul Tăbăcărie, de unde vă prezentăm câteva imagini.

Noi nu spunem nici că așa trebuia să crească, nici că sunt bine dezvoltați, nici că nu sunt.

Noi doar vă prezentăm cum arată paulownia de la Constanța.

Ce mai știm este că, atunci Primăria Constanţa a atribuit, prin licitaţie deschisă, un contract privind achiziţia unor arbori pentru plantat.

„Se vor achiziţiona arbori pentru plantat pentru înfrumuseţarea spaţiilor verzi din Municipiul Constanţa şi staţiunea Mamaia. Se vor achiziţiona următoarele specii: 1. Paulownia tomentosa (circumferinţa 10-12 cm )-300 de bucăți; 2. Acer platanoides ‘Royal Red’ (circumferinţa 8-10 cm); 3. Albizzia julibrissin (circumferinţa 10-12 cm); 4. Populus deltoides ‘Purple Tower’ (circumferinţa 10-12 cm); 5. Tilia tomentosa (circumferinţa 10-12 cm); 6. Platanus x hybrida (circumferinţa 8-10 cm); 7. Acer saccharinum (circumferinţa 10-12 cm)”, scria în anunţul de atribuire.

 
Au fost primite şi admise trei oferte. Preţul cel mai scăzut a fost criteriul de atribuire, menţionăm că s-a organizat o licitaţie electronică.

Numele operatorului economic căruia i-a fost atribuit contractul este Rabbit Prod SRL.

Estimat iniţial la valoarea de 804400.00 RON, fără TVA, contractul a fost achiziţionat la valoarea de 720000.00 RON, fără TVA.

Despre arborele Paulownia

Potrivit site-ului Paulownia Europa, arborele foios Paulownia sau copacul prințesei, supranumit datorită rezistenței lui "aluminiul lemnului" este un arbore cu coroana largă, lujeri groși cu frunze mari și flori liliachii și parfumate.

Inflorescențele se formeaza din toamnă și înfloresc în lunile mai-iunie. Fructele sunt capsule de 3-4 cm brune, foarte decorative.

Acest arbore exotic se remarcă prin înflorirea sa abundenta de la începutul primăverii dinaintea înfrunzirii.

Arborii Paulownia sunt rezistenți la secetă, odată fixaţi rădăcinile lor intra adânc în pamânt, în căutarea apei, mai mult decât la suprafață.

Un arbore Paulownia sănătos poate rezista timp de 80 pâna la 100 de ani.

Paulownia este un arbore cu frunze căzătoare, având un ritm de creștere foarte ridicat în condiții favorabile și un ciclu de rotație scurt, unele surse spun că ar trebui să crească între doi și trei matri pe an, altele chiar mai mult. 

Sursa foto: ZIUA de Constanta
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mariana 09 Jan, 2018 20:05 Eu am plantat in 10 iulie 2017 la o temperatura de 35 grade, plante de Paulownia la ghivece. Din 300 plante au murit doar 3, rezultat foarte bun.Acesti arbori nu sunt bine ingrijiti.
  • Nicu 14 Jul, 2017 14:47 Jumate din pomi plantati anul trecut s-au uscat fiindca nu au fost udati la timp si in al doilea rand au fost plantati tarziu.As fi foarte curios cine plateste pomi uscati ,este mare pacat ca nu au udat la timp pomi,fiindca apa era la doi pasi de ei.