Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:18 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rusia cere explicații din partea SUA după un presupus atac cibernetic

ro

05 Nov, 2016 15:38 1391 Marime text
Rusia a cerut azi explicații din partea Statelor Unite în legătură cu un presupus atac cibernetic asupra rețelelor sale strategice și pentru care îi acuză pe hackerii militari americani, informează EFE.
 
Printre rețelele atacate ar fi fost și sistemul de comandă al Kremlinului.
 
"Așteptăm o reacție din partea SUA, inclusiv din partea Casei Albe și Departamentului de Stat, și o evaluare legală a acestor informații", a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
 
Ea a mai subliniat că absența unei reacții oficiale din partea administrației americane ar însemna că "instituțiile americane suspin terorismul cibernetic". A adăugat că, dacă amenințările reproduse de presa americană devin realitate, Rusia va acuza direct SUA.
 
Zaharova a făcut declarațiile după apariția unor informații date publicității de canalul de televiziune NBC cu privire la hackerii militari ai SUA care au accesat rețele de alimentare cu energie electrică și rețele de telecomunicații și Rusia, inclusiv sistemul de comandă de la Kremlin.
 
Reportajul NBC citat surse din serviciile de informații americane care spuneau că un atac serios ar putea avea loc doar dacă administrația americană ar fi victima unui atac cibernetic care ar afecta alegerile prezidențiale.
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat azi că Rusia a adoptat mijloace de protecție cibernetică în contextul amenințărilor venite din partea "unor state".
 
În octombrie, vicepreședintele SUA Joe Biden a declarat că Washington va elabora un răspuns la încercarea Rusiei de a influența alegerile prezidențiale prin atacuri cibernetice și că obiectivul era răspunsul să aibă un impact maxim.
 
Decizia de a lansa un atac cibernetic împotriva oricărui agresor este luată de multă vreme, a spus Biden, iar declanșarea unui răspuns depinde doar de președintele american Barack Obama.
 
Viceministrul de externe rus, Serghei Riabkov, a declarat săptămâna trecută că Rusia are destule mijloace de a se apăra împotriva unui atac cibernetic.
 
"Dacă acești pași vor fi făcuți, ar însemna, evident, o răsturnare gravă a relațiilor dintre Moscova și Washington," a avertizat oficialul.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii