Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:05 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Riposta iraniană. Baze americane, din Irak, lovite de rachete

ro

08 Jan, 2020 02:31 4444 Marime text

Cel puţin nouă rachete au lovit în cursul nopţii de marţi spre miercuri baza aeriană Ain al-Assad, din vestul deşertic al Irakului, unde sunt staţionaţi soldaţi americani, a făcut cunoscut o sursă din cadrul serviciilor de securitate, informează AFP, repluat de Agerpres.
 
Postul naţional de televiziune din Iran a anunţat că Teheranul a răspuns cu lovituri de rachete împotriva unei baze americane din Irak la asasinarea puternicului general Qassem Soleimani.
 
Preşedintele american, Donald Trump, a fost informat despre loviturile asupra bazei americane din Irak şi urmăreşte situaţia "îndeaproape", a informat Casa Albă, citată de AFP şi Reuters.
 
Un oficial american, citat de Reuters, a confirmat atacul cu rachete împotriva mai multor locaţii din Irak, inclusiv baza aeriană Ain al-Assad.

Iranul a lansat a doua rundă de atacuri împotriva unor baze militare din Irak unde staţionează trupe americane, a anunţat miercuri agenţia particulară de ştiri Tasnim, citată de Reuters, preluată de Agerpres.

Rachetele iraniene au lovit o bază americană din apropierea aeroportului Erbil din Kurdistanul iranian, a transmis agenţia FARS.
A doua rundă de atacuri a început la interval de o oră după primele lovituri, a informat Tasnim

Totodată, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat marţi seară că va face o declaraţie miercuri dimineaţă după loviturile iraniene asupra unor baze militare din Irak unde staţionează soldaţi americani, notează AFP.

"Evaluarea pagubelor şi victimelor este în curs. Până în prezent, totul este bine!", a scris Donald Trump într-un mesaj pe Twitter.

"Avem armata cea mai puternică şi mai bine echipată din lume", a adăugat el.

"Voi face o declaraţie mâine (miercuri) dimineaţă", a mai scris liderul de la Casa Albă.

Reamintim că MApN a decis întreruperea misiunile de instruire și consiliere efectuate de militarii români dislocați în Irak
Ca urmare a deciziei luate la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori de luni, 6 ianuarie, de a suspenda temporar misiunea de instruire a trupelor irakiene, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, Ministerul Apărării Naționale a întreprins măsurile necesare pentru întreruperea misiunilor de instruire și consiliere efectuate de militarii români dislocați în Irak.Astfel, pentru asigurarea siguranței personalului, cei 14 militari români care erau în misiune în Irak vor fi relocați temporar într-o altă bază a coaliției, transmite MApN.
Misiunile militarilor români se axau pe activități de pregătire și formare a instructorilor irakieni din sistemul militar, consilierea oficialilor din Ministerul irakian al Apărării și din alte instituții responsabile pentru reformarea sectorului de securitate și creșterea capacității operaționale a Forțelor Armate ale Republicii Irak.

Decizia României este în deplină concordanță cu poziția aliată exprimată în cadrul reuniunii de ieri, și, în funcție de evoluția situației din zonă, militarii români sunt pregătiți să își reia misiunile.

„România rămâne ferm angajată în lupta împotriva terorismului internațional, atât în format aliat, cât și alături de partenerii din cadrul Coaliției Globale anti-ISIS”, precizează MApN printr-un comunicat de presă.


Sursa foto (doar cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanta
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii