Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Republica Moldova Comisia Electorală Centrală a transmis Curții Constituționale raportul privind rezultatul alegerilor

ro

21 Nov, 2016 17:53 1723 Marime text
Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova a prezentat luni Curții Constituționale procesul-verbal privind totalizarea voturilor în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale și raportul Comisiei cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 30 octombrie 2016, în vederea confirmării rezultatelor alegerilor și validării mandatului de președinte al Republicii Moldova, informează Unimedia, citat de Agerpres.

Potrivit art. 111 din Codul electoral, Curtea Constituțională urmează să confirme sau să infirme, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova va putea să se pronunțe asupra confirmării rezultatelor din alegerile prezidențiale doar după epuizarea tuturor litigiilor în instanțele de drept comun. Toate contestațiile privind încălcările electorale urmează să fie soluționate exclusiv de către instanțele de judecată, pentru că acestea nu sunt de competența Curții Constituționale, informează marți IPN.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a atenționat marțea trecută alegătorii și concurenții electorali asupra competenței exclusive a instanțelor de drept comun în examinarea contestațiilor privind organizarea și desfășurarea alegerilor. Curtea Constituțională a precizat că, în conformitate cu prevederile Codului Electoral, rezultatele alegerilor sunt totalizate de către CEC a Republicii Moldova într-un proces-verbal.

De asemenea, în termen de zece zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Socialistul prorus Igor Dodon a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică din Republica Moldova, cu 52,18% din voturi, învingând-o pe contracandidata proeuropeană Maia Sandu, votată de peste 47,82% dintre cei prezenți la urne, după procesarea a 100% din procesele verbale.

Tot astăzi Ziarul de Gardă informa că 143 de cetățeni ai Republici Moldova cu domiciliul în străinătate vor ataca în instanță hotărârile CEC din 16 și 17 noiembrie cu privire la contestațiile privind votul în diaspora. Deși numărul cetățenilor moldoveni care au depus contestații pentru că nu le-a fost asigurat dreptul la vot este mult mai mare, doar 143 au reușit să semneze listele pentru mandatarea a trei avocați care să le reprezinte interesele în instanță.


Sursa foto: dcnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii