Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele Franței, Emmanuel Macron anunță măsuri pentru a încerca să domolească furia "vestelor galbene"

ro

10 Dec, 2018 22:31 1604 Marime text
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat luni seară noi măsuri pentru a încerca să domolească furia "vestelor galbene", despre care a spus că este justificată din multe puncte de vedere şi a făcut mea culpa pentru câteva afirmaţii polemice, relatează AFP citat de Agerpres.ro

Creşterea cu 100 de euro a salariului minim, scutirea de creştere a impozitelor pentru pensiile sub 2.000 de euro, defiscalizarea orelor suplimentare. Şeful statului francez a anunţat mai multe măsuri în contextul a ceea ce a numit o "stare de urgenţă economică şi socială", în cadrul unei alocuţiuni televizate marcate de gravitate.

"Am cerut guvernului şi parlamentului să facă tot ce este necesar pentru a putea trăi mai bine din salarii de la începutul anului viitor. Salariul minim va creşte cu 100 de euro pe lună din 2019, fără ca acest lucru să-l coste un euro în plus pe angajator", a afirmat el în "discursul către naţiune" televizat, fără a da mai multe amănunte privind această măsură.


Orele suplimentare vor fi plătite "fără impozite şi alte cheltuieli din 2019", cum s-a întâmplat şi în mandatul lui Nicolas Sarkozy. Preşedintele Republicii a mai cerut "tuturor angajatorilor care pot" să plătească "o primă de sfârşit de an angajaţilor", aceasta urmând să fie scutită de impozite şi alte obligaţii fiscale.

Şeful statului francez a făcut un gest şi în direcţia pensionarilor, "parte preţioasă a naţiunii noastre".

"Pentru cei care câştigă mai puţin de 2.000 de euro pe lună, vom anula în 2019 creşterea contribuţiei sociale generale pe care au suportat-o în acest an. Efortul care li s-a cerut a fost prea important şi nu a fost corect", a spus el. Până acum, numai pensionarii care câştigau mai puţin de 1.200 de euro erau scutiţi de majorare.


Emmanuel Macron a spus luni seară că simte că furia "vestelor galbene" a fost din multe puncte de vedere justificată şi că este conştient că "s-a întâmplat" să-i rănească pe unii prin afirmaţiile sale.

Evocând "40 de ani de probleme care ies la suprafaţă", şeful statului a declarat: "Ştiu că s-a întâmplat să rănesc pe unii dintre voi cu cuvintele mele".

Şeful statului a condamnat la începutul intervenţiei sale "violenţele inadmisibile" care au marcat mişcarea vestelor galbene, dând asigurări că "aceste violenţe nu vor beneficia de nicio indulgenţă".

Sursa: Agerpres.ro
Sursa foto: Google Maps
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cristea eugen 11 Dec, 2018 11:33 nu stie DOMNUL PRESEDINTE MACRON cum a sfirsit PRESEDINTELE CEAUSESCU care a dat si el o 100 in plus la salariu