Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:45 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele Erdogan insistă pentru pedeapsa cu moartea

ro

26 Nov, 2016 10:38 1801 Marime text
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reafirmat ieri că va promulga reinstaurarea pedepsei capitale, dacă Parlamentul va vota în acest sens, în pofida avertismentelor UE, relatează AFP, citată de News.ro.
 
„Ceea ce cereţi voi îi deranjează pe aceşti domni (liderii UE – n.r.). Ce am spus eu? Că voi valida această decizie, dacă va trece de Parlament”, a declarat şeful statul la un miting organizat la Istanbul, la care mulţimea scanda „Vrem pedeapsa cu moartea”.
 
AKP a pus deja la punct un pachet de propuneri pentru modificarea Constituţiei şi pentru crearea unei preşedinţii executive, ceea ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan încearcă să obţină de mult timp. Nu este clar dacă în acest pachet este inclusă şi o propunere privind pedeapsa capitală.
 
Formaţiunea aflată la guvernare va avea nevoie şi de susţinerea opoziţiei naţionaliste pentru a putea modifica legea fundamentală a ţării.
 
Orice schimbare a Constituţiei trebuie aprobată de cel puţin 367 din totalul de 550 de deputaţi, pentru a fi adoptată direct, sau de cel puţin 330 de deputaţi, pentru a fi supusă unui referendum.
 
AKP are 317 mandate, iar Partidul Mişcarea Naţionalistă (MHP), cel mai mic dintre cele patru formaţiuni parlamentare, are 40.
 
Uniunea Europeană şi Consiliul Europei au avertizat Turcia în legătură cu reintroducerea pedepsei cu moartea, amintind că aceasta nu este compatibilă cu apartenenţa la organizaţiile paneuropene.
 
Zeci de mii de persoane au fost arestate în Turcia după tentativa de puci eşuată, potrivit Guvernului.
 
Amploarea acestor măsuri de retorsiune a generat consternare în rândul ONG-urilor şi în Occident, care se tem că starea de urgenţă instaurată de Guvern va fi folosită ca pretext pentru a zdrobi opoziţia.
 
Pe de altă parte, autorităţile afirmă că aceste măsuri excepţionale sunt necesare pentru a elimina ameninţările persistente la adresa statului şi amintesc că 241 de persoane au fost ucise în timpul tentativei de puci.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii