Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai mulţi pescari, „norocoşi să supravieţuiască” după ce o bombă din Al Doilea Război Mondial a explodat sub barca lor

ro

21 Jan, 2022 21:55 1370 Marime text

Şapte pescari au necesitat spitalizare după ce ambarcaţiunea în care se aflau a explodat în largul coastelor comitatului britanic Norfolk din cauza unei bombe din Al Doilea Război Mondial, informează DPA/PA Media, care citează un raport publicat joi.



Pescarii de la bordul navei Galwad-Y-Mor trăgeau de pe fundul mării un şir de 100 de plase cu crabi când au observat "multă tensiune" pe linia principală, potrivit raportului realizat de Serviciul de Investigare a Accidentelor Maritime (MAIB) asupra incidentului care a avut loc pe 15 decembrie.



Comandantul a accelerat motorul în încercarea de a elibera linia, însă trei bubuituri puternice au răsunat pe puntea principală. Manevra a declanşat o bombă rămasă neexplodată cu o greutate de 250 de kilograme din timpul războiului, conform concluziilor anchetei.


 

"Deşi rănile fizice suferite au fost semnificative în cazul a cinci dintre cei şapte membri ai echipajului, ei au avut norocul să supravieţuiască", a indicat MAIB.





Potrivit raportului MAIB, a fost vorba despre un exploziv de fabricaţie germană, probabil o bombă SC250, utilizată pe scară largă şi de temut în timpul Blitz-ului - atacul aerian german susţinut împotriva Regatului Unit.



În urma exploziei, ambarcaţiunea a suferit o pană de curent, apa a început să inunde puntea, timoneria a fost distrusă, carena a fost avariată, iar motorul, cutia de viteze şi tabloul de distribuţie au fost smulse din suporturile lor. Căpitanul a trimis un apel de urgenţă către Paza de Coastă.

 

Pescarii au fost urcaţi la bordul Esvagt Njord şi au primit ajutor, inclusiv de la un paramedic. Doi dintre ei au fost transportaţi pe calea aerului la spital, în timp ce restul au fost duşi la spital ulterior.




Potrivit raportului, bombele rămase neexplodate constituie un pericol chiar şi după ce au stat mulţi ani sub apă.


Sursa: Agerpres 


Sursa foto: Pexels 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii