Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:35 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul UE Anumite articolele din plastic de unică folosinţă vor fi interzise

ro

21 May, 2019 20:22 1349 Marime text
Comisia Europeană salută adoptarea finală de către Consiliul UE a noilor norme privind articolele din plastic de unică folosinţă, care vizează reducerea deşeurilor marine din plastic, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Noile norme vor introduce o interdicţie privind anumite articole de unică folosinţă fabricate din plastic, în cazul cărora există alternative pe piaţă: beţişoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, beţişoarele pentru baloane, precum şi paharele, recipientele pentru alimente şi băuturi fabricate din polistiren expandat şi toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile, precizează Comisia Europeană.

De asemenea, sunt adoptate măsuri de reducere a consumului de recipiente pentru alimente şi pahare pentru băuturi fabricate din plastic, precum şi aplicarea unei marcări şi etichetări specifice în cazul anumitor produse.

Noile norme vor introduce scheme de răspundere extinsă a producătorilor care să acopere costurile aferente eliminării deşeurilor, aplicate unor produse cum ar fi filtrele de tutun şi echipamentele de pescuit.

UE are ca obiectiv o colectare separată a sticlelor din plastic de 90% până în 2029 (77% până în 2025) şi introducerea unor cerinţe de proiectare pentru ataşarea capacelor la sticle, precum şi obiectivul de a include în proporţie de 25% plastic reciclat în sticlele PET începând cu 2025 şi de 30% în toate sticlele din plastic începând cu 2030.

Marţi, Consiliul UE a adoptat măsurile ambiţioase propuse de Comisie menite să reducă deşeurile marine provenite de la cele zece articole din plastic de unică folosinţă care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum şi echipamentele de pescuit abandonate şi materialele plastice oxodegradabile.

Normele privind articolele din plastic de unică folosinţă şi echipamentele de pescuit prevăd diferite măsuri care se aplică diferitelor produse şi plasează UE în prima linie a luptei mondiale împotriva deşeurilor marine. În cazurile în care există alternative la îndemână şi accesibile ca preţ, se va interzice introducerea pe piaţă a articolelor din plastic de unică folosinţă, cum ar fi tacâmurile, farfuriile şi paiele. În cazul altor produse, se pune accentul pe limitarea utilizării, prin reducerea consumului la nivel naţional, pe cerinţele de proiectare şi etichetare şi pe obligaţiile producătorilor în ceea ce priveşte gestionarea/eliminarea deşeurilor.

"Paiele sau tacâmurile din plastic sunt obiecte care, deşi sunt mici, pot provoca daune grave, pe termen lung. Legislaţia privind articolele din plastic de unică folosinţă va elimina 70% din deşeurile marine, evitând daune asupra mediului care, în caz contrar, s-ar ridica la 22 de miliarde de euro până în 2030. UE a acţionat în mod rapid şi eficace în privinţa propunerii prezentate de Comisie cu doar un an în urma. În concluzie, această directiva ilustrează în mod optim rolul legislaţiei europene: răspunde cererii cetăţenilor, aduce beneficii planetei şi dă tonul unor acţiuni la nivel mondial", a declarat comisarul pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella.

Sursă: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii