Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:31 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chişinău – Publika.md Moldova ar putea obţine în curând statutul de aliat al SUA

ro

12 Dec, 2014 12:46 1437 Marime text
Republica Moldova, Ucraina şi Georgia ar putea obţine în cel mai scurt timp statutul de aliat al SUA, fără a fi membru NATO. O lege care prevede acest lucru a fost aprobată de Senatul american.

Senatul american a adoptat în unanimitate proiectul de lege întitulat „Act de susţinere a Libertăţii Ucrainei 2014”. Documentul prevede acordarea Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei a statutului de aliat al Statelor Unite ale Americii fără a fi membru al NATO şi autorizează armata americană să intensifice colaborarea cu forţele armate din aceste ţări.

Proiectul de lege mai prevede acordarea a 350 de milioane de dolari guvernului de la Kiev, precum şi furnizarea de echipamente militare şi muniţie armatei ucrainene.  De asemenea, acesta permite Washingtonului să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza susţinerii pe care o oferă separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

Documentul urmează să fie votat şi în camera inferioară a Congresului american, iar apoi să fie adoptat de preşedintele Barack Obama. Proiectul legislativ a fost elaborat de senatorii Robert Menendez şi Bob Corker. În prezent, 15 ţări beneficiază de statutul de "aliaţi non-NATO" ai Statelor Unite.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii