Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:00 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chișinău-Jurnal.md CC a avizat iniţiativa privind alegerea şefului statului cu votul a 51 de deputaţi

ro

24 Jul, 2015 13:27 1059 Marime text
Curtea Constituţională a pronunţat astăzi avizul asupra iniţiativei de revizuire a articolului 78 din Legea Supremă. CC a decis că aceasta este conformă prevederilor art.141 alin.(1) lit.b) din Constituţie. La originea cauzei se află sesizarea depusă pe 23 iulie de către un grup de 46 de deputaţi din cadrul fracţiunilor parlamentare ale Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat şi Partidului Liberal.
 
Prin proiectul de lege constituţională prezentat se propune modificarea modalităţii alegerii Preşedintelui Republicii Moldova în partea ce ţine de numărul necesar de voturi. Astfel, potrivit redacţiei proiectului de modificare a articolului 78 alineatul (3) din Constituţie, preşedintele Republicii Moldova urmează a fi ales cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.
 
Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei este expusă în următoarea redacţie: „Articol unic – La articolul 78 alineatul (3) din Constituţia Republicii Moldova, adoptată la 29 iulie 1994 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1994, nr. 1), cu modificările ulterioare, textul „a trei cincimi din numărul” se înlocuieşte cu textul „majorităţii”, se menţionează în comunicatul CC.

Potrivit CC, proiectul de lege constituţională privind revizuirea art.78 alin. (3) din Constituţie nu depăşeşte limitele de revizuire a Constituţiei impuse de dispoziţiile constituţionale ale art. 142 alin.(2) şi poate fi înaintat spre examinare Parlamentului.
 
Avizul Curţii Constituţionale este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii