Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE2 Alertă. A început războiul. Donald Trump a anunțat că a ordonat ”lovituri de precizie”. Se aud explozii la Damasc (galerie foto)

ro

14 Apr, 2018 04:41 12104 Marime text
Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri seara (ora locală) într-un discurs de la Casa Albă, o operaţiune militară în curs contra Siriei, împreună cu Franţa şi Regatul Unit, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad pe care îl acuză de atac cu armă chimică contra civililor, transmite AFP.

"Cu puţin timp în urmă, am ordonat Forţelor Armate ale Statelor Unite să lanseze lovituri de precizie asupra obiectivelor asociate cu capacităţile de arme chimice ale dictatorului sirian Bashar al-Assad", a spus Trump, citat de Reuters.

Potrivit AFP, Trump a denunţat atacurile chimice "monstruoase" ale regimului de la Damasc şi a promis că operaţiunea va dura "atât timp cât va trebui".

De la Londra, şefa guvernului britanic a afirmat că "nu există alternativă la folosirea forţei".

Chiar în momentul când preşedintele american îşi rostea mesajul, explozii s-au făcut auzite la Damasc, conform unui corespondent AFP.

Donald Trump a transmis un mesaj şi Iranului şi Rusiei, principalii aliaţi ai guvernului sirian.

"Ce fel de naţiune vrea să fie asociată cu uciderea în masă a unor bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi?, a întrebat Trump, citat de dpa.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat în noaptea de vineri spre sâmbătă că ţara sa participă la operaţiunea în curs alături de SUA şi Regatul Unit, precizând că loviturile sunt "circumscrise capacităţilor regimului sirian ce permit producerea şi folosirea de arme chimice".

"Nu putem tolera banalizarea utilizării armelor chimce", a explicat preşedintele francez, într-un comunicat preluat de AFP. 

UPDATE1  ora 06.15: 

Loviturile efectuate de SUA, Franţa şi Regatul Unit împotriva programului de arme chimice al Siriei s-au încheiat, a indicat, la Washington, vineri seara (ora locală, sâmbătă dimineaţa - ora României), generalul Joe Dunford, şeful Statului Major american, citat de AFP.
 

Generalul, care l-a avut alături la Pentagon pe ministrul Apărării, Jim Mattis, a indicat că nicio altă operaţiune nu era prevăzută pentru moment.

El a precizat că aliaţii au avut grijă să evite să atingă forţele ruse, prezente masiv în Siria, dar că Moscova nu a fost avertizată înainte de intervenţie.


Regimul de la Damasc a denunţat sâmbătă operaţiunea militară a SUA, Franţei şi Marii Britanii.

"Agresiunea tripartită asupra Siriei este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional (...) şi va fi sortită eşecului", a informat agenţia oficială siriană SANA, citată de AFP.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri seara (ora locală) într-un discurs de la Casa Albă, o operaţiune militară contra Siriei, împreună cu Franţa şi Regatul Unit, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad pe care îl acuză de atac cu armă chimică contra civililor.

El a precizat că a ordonat lovituri de precizie asupra obiectivelor asociate cu capacităţile de arme chimice ale regimului de la Damasc. 

UPDATE 2. Reacția Rusiei ora 07.40:
 
Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie sunt interesate doar să înlăture Administraţia legitimă din Siria şi să izoleze Rusia, afirmă Vasili Nebenzia, ambasadorul rus la Naţiunile Unite, avertizând că observă "pregătiri militare periculoase" pentru o agresiune ilegală asupra unui stat suveran.
 
Rusia acuză Statele Unite, Franţa, Marea Britanie că pregătesc o acţiune MILITARĂ "periculoasă" cu intenţia înlăturării lui Bashar al-Assad
"Continuăm să observăm pregătiri militare periculoase pentru un act ilegal de forţă asupra unui stat suveran, în ceea ce ar constitui o încălcare a legislaţiei internaţionale", a declarat Vasili Nebenzia, îndemnându-i pe liderii Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei să îşi reanalizeze "imediat" planurile.
 
"Singurul lucru de care sunt interesate aceste ţări este înlăturarea Administraţiei din Siria şi izolarea Rusiei", a subliniat ambasadorul rus.

Sursa foto: Facebook/​Syria News - capturi + Facebook/TASS
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii