Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:14 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zoia Apostolescu a fost condamnată

ro

22 Jan, 2015 00:00 2543 Marime text

Trimisă în judecată în două dosare penale alături de Gheorghe Amza, fostul decan al Facultăţii de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice din Universitatea Politehnică Bucureşti, Zoia Apostolescu a fost condamnată.

Ieri, Tribunalul Constanţa i-a aplicat femeii un an de închisoare pentru mărturie mincinoasă şi un an pentru favorizarea făptuitorului. Mai mult decât atât, Zoia Apostolescu a mai luat un an de închisoare pentru influenţarea declaraţiilor. Ulterior, Tribunalul a contopit pedepsele aplicate, urmând ca inculpata să execute pedeapsa cea mai grea, de un an şi opt luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de doi ani. Pe durata acestui termen, Zoia Apostolescu trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bucureşti, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Tribunalul Constanţa i-a impus condamnatei să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii comunitare. De asemenea, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Administraţiei Domeniului Public Sector 6 Bucureşti sau în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Sector 5, pe o perioadă de 90 de zile, afară de cazul în care starea de sănătate nu îi va permite îndeplinirea acesteia. Instanţa a dispus punerea de îndată în libertate a femeii. Decizia Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

 „Şpagă la BAC - 2013“

Zoia Apostolescu este acuzată că, „la data de 3 septembrie 2014, în contextul cercetării judecătoreşti efectuate într-un dosar penal al DNA (comunicat nr. 747/VIII/3 din 21 august 2013) - cauza denumită generic „Şpagă la BAC - 2013“.-, inculpata Apostolescu Zoia a luat legătura cu o persoană judecată în aceeaşi cauză şi i-a cerut acesteia să formuleze, în faţa instanţei de judecată, declaraţii necorespunzătoare adevărului, din care să rezulte nevinovăţia lui Amza Gheorghe în dosarul aflat în curs de judecare“.

 „Declaraţii necorespunzătoare adevărului“

 „Prin această abordare, se urmărea împiedicarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Amza Gheorghe pentru infracţiunile de care este acuzat. La aceeaşi dată, inculpata Apostolescu Zoia, fiind audiată în calitate de martor în dosarul menţionat, aflat pe rolul Tribunalului Constanţa, a făcut afirmaţii mincinoase în faţa instanţei de judecată, în sensul dovedirii nevinovăţiei inculpatului Amza Gheorghe. La data de 14 octombrie 2014, cu prilejul unei alte întâlniri, inculpata Apostolescu Zoia i-a cerut din nou persoanei abordate să facă declaraţii necorespunzătoare adevărului, în faţa instanţei de judecată. Mai mult, inculpata Apostolescu Zoia a încercat să o înveţe pe aceasta cum să răspundă la întrebările ce urmează să-i fie adresate în cursul procesului, la termenul programat pentru data de 15 octombrie 2014, punându-i totodată la dispoziţie şi înscrisuri privind declaraţiile pe care ar fi trebuit să le dea în cadrul cercetării judecătoreşti“, potrivit DNA. Procurorii Anticorupţie mai spun că, tot cu prilejul aceleiaşi întâlniri, „pentru a o determina pe aceasta să adopte o poziţie favorabilă inculpatului Amza Gheorghe, Zoia Apostolescu i-a oferit persoane respective, în schimbul acestei conduite, suma de 5.000 de lei“.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii