Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:06 27 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Jandarmeriei Române, marcată de IJJ Constanţa

ro

30 Mar, 2012 00:00 1106 Marime text

Jandarmeria Română aniversează, pe 3 aprilie, 162 de ani de la înfiinţare. Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi". Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare.

Aniversarea celor 162 de ani de existenţă a Jandarmeriei coincide şi cu împlinirea a 118 ani (1 aprilie 1894) de la înfiinţarea primei structuri a Jandarmeriei la Constanţa.

În perioada 12 martie - 04 aprilie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa organizează o serie de activităţi ocazionate de sărbătorirea Zilei Jandarmeriei Române.

 

Concursul sportiv „Cupa Jandarmeriei, 162 de ani" a angrenat peste 200 de jandarmi din Constanţa, Neptun, Medgidia şi Cernavodă, care evoluează, pe echipe, la fotbal în sală. Întrecerile, care au debutat luni, 12 martie, se vor încheia pe 30 martie, cu desfăşurarea finalelor şi cu premierea câştigătorilor. (Sala Hidrotehnica finala mică -Detaşamentul 1 Constanţa - Detaşamentul 8 Cernavodă, finala mare, ora 16.00, Detaşamentul 5 Neptun- Detaşamentul 6 Neptun).

După premiere, cadrele militare în rezervă care au activat la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa vor lua parte la Ziua Veteranului Unităţii. Începând cu ora 17.00, echipa de fotbal a IJJ Constanţa (militari trecuţi de 40 de ani) va înfrunta puternica selecţionată a rezerviştilor. La terminarea partidei de fotbal, echipele vor fi premiate cu diplome şi vor servi un pahar de suc.

Luni, 2 aprilie, cu începere de la ora 10.30, în prezenţa întregului personal de la reşedinţa inspectoratului, subunităţilor din judeţ şi în faţa invitaţilor se arborează Drapelul Naţional, în acordurile Imnului de Stat. Ceremonialul va continua cu citirea mesajelor conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Inspectoratului General al Jandarmeriei Române privind „Ziua Jandarmeriei Române". După această activitate vor fi înaintaţi, înainte de termen, în gradul următor, un ofiţer şi un subofiţer.

Cu începere de la ora 12.00, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa organizează Ziua Porţilor Deschise, acţiune la care şi-au anunţat participarea până la această oră 200 de elevi. Programul dedicat oaspeţilor cuprinde, la reşedinţa inspectoratului, exerciţii demonstrative, o expoziţie cu tehnică de luptă, vizionarea unui film de prezentare în clubul unităţii şi vizitarea Sălii Tradiţiilor, unde a fost pregătită o colecţie cu arme de epocă, puse la dispoziţie de directorul filialei Constanţa a Muzeului Militar Naţional, Costin Scurtu.

Marţi, 3 aprilie, cu începere de la ora 08.00, conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa va depune o coroană de flori la Cimitirul Eroilor Revoluţiei, la mormântul sublocotenentului erou Napoleon Stroe, jandarm căzut în decembrie 1989. Garda de onoare va fi constituită dintr-o grupă a Detaşamentului Mobil, iar preotul militar Laurenţiu Cristinel Oprea va oficia o ceremonie religioasă.

Tot marţi, cu începere de la ora 09.00, conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa organizează un briefing, urmat de o deplasare într-un poligon special, la Mangalia, pentru un Concurs de Tir dedicat presei.

Ti-a placut articolul?

Comentarii