Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:02 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viceprimarul Stan, audiat intr-un proces de coruptie

ro

29 Feb, 2008 00:00 1366 Marime text
1204229854.jpg

Declaratia lui a durat numai sapte minute

Dupa Nicusor Constantinescu, viceprimarul Gabi Stan si-a facut si el aparitia la Tribunalul Constanta, ca martor in aparare pentru Ionel Pilat in procesul in care acesta, impreuna cu Constantin Babus si Marius Tarcatu sunt acuzati de fapte de coruptie. Spre deosebire, insa, de colegul sau de partid, care a vorbit in fata magistratilor mai bine de o ora, viceprimarul si-a limitat depozitia la aproximativ sapte minute. Iar asta nu pentru ca l-ar fi grabit instanta sau avocatii, dar cele sapte minute i-au fost suficiente sa mentioneze constiincios faptul ca nu au existat controale neobisnuite efectuate de Primarie la firma administrata de Dumitru Burcin, denuntatorul celor trei. Stan si-a inceput declaratia prin a preciza ca in perioada 2000 - 2004 a fost directorul Corpului de Control al Primariei Constanta, iar in subordinea sa se aflau 78 de inspectori. "Nu am chemat in mod deosebit inspectori sa opereze controale la SC Marybur SRL. Este adevarat ca firma a fost sanctionata, dar asta s-a intamplat in 2002 si nu are legatura cu prezenta cauza", a afirmat Gabi Stan. Acesta a afirmat ca a mai fost facuta o verificare la societatea lui Burcin, insa, firma nu a fost sanctionata. De asemenea, viceprimarul a negat ca ar fi avut vreo discutie cu inspectorul Adrian Cosereanu despre SC Marybur sau ca Pilat i-ar fi indicat in mod special sa trimita inspectorii la aceasta firma. Dupa aceasta depozitie scurta, dar cuprinzatoare, viceprimarul a parasit zambind sala de judecata.

Afirmatii incendiare despre DNA

Tot la termenul de ieri, a fost audiata si Ruxandra Luminita Darie, ca martor in apararea lui Babus. Aceasta a relatat faptul ca il cunoaste atat pe Babus, cat si pe Burcin, pentru ca a fost notarul celui din urma si al familiei sale, in perioada 2004 - 2005. La solicitarea aparatorului lui Constantin Babus, notarul a povestit instantei despre o discutie pe care a avut-o in toamna anului 2005 cu Burcin. "In timpul discutiei, mi s-a parut putin confuz si derutat. L-am intrebat despre ce este vorba, iar el mi-a spus ", a declarat Darie. Afirmatii mai mult sau mai putin incendiare la adresa procurorilor DNA au fost facute si la termenul trecut, cand a fost audiat Nicusor Constantinescu. Totusi, daca atunci Beatrice Sisman, procurorul DNA prezent in sala, nu a gasit de cuviinta sa puna intrebari suplimentare cu privire la acest aspect, de data aceasta, acelasi procuror a insistat pe subiect. Notarul a refuzat sa comenteze spusele lui Burcin si a sustinut ca doar a relatat ceea ce auzise de la acesta, in cadrul unei conversatii personale care, dupa spusele sale, o impiedica sa ceara mai multe detalii. Procurorul a intrebat atunci care a fost contextul in care a fost propusa ca martora, dar instanta a respins intrebarea, la solicitarea aparatorului lui Babus. Un alt aspect foarte interesant care a ramas, insa, neelucidat a fost subliniat de acelasi procuror, care a intrebat "de unde a aflat Babus despre discutia personala avuta cu Burcin, astfel incat notarul sa fie propus ca martor". Din pacate, intrebarea nu a primit raspuns.

Alti martori in aparare

Instanta a hotarat ca la termenul din 10 martie sa fie audiati trei martori, doi pentru Pilat si unul pentru Tarcatu. Constantin Babus, directorul Directiei Administrarea Domeniului Public si Privat din Primaria Constanta, este acuzat de luare de mita, in timp ce Marius Tarcatu, seful Compartimentului de Urbanism si Amenajari Teritoriale, din cadrul CJC, este acuzat, la randul sau, de complicitate la luare de mita. Alaturi de cei doi este cercetat si Ionel Pilat, directorul Directiei Servicii Publice din Primarie, dar in sarcina lui se retine infractiunea de santaj. Cei trei au ajuns in atentia procurorilor dupa ce Dumitru Burcin, patronul restaurantului Pelican, a formulat un denunt in care afirma ca, in toamna anului 2002, Babus i-a cerut 20.000 de dolari. Acesta i-ar fi solicitat suma respectiva pentru a-i facilita intrarea la o negociere pentru cumpararea terenului aferent restaurantului Pelican. Oamenii legii au stabilit ca banii i-ar fi parvenit lui Babus prin intermediul lui Tarcatu. In acelasi dosar, Pilat, director adjunct in cadrul Primariei la vremea respectiva, este cercetat pentru santaj.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii