Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Constanţa se pronunţă azi în dosarul lui Mircea Băsescu (rechizitoriu)

ro

05 Oct, 2015 00:00 1940 Marime text


Judecătoarea Emilia Ganera, din Tribunalul Constanţa, se va pronunţa, azi, în dosarul în care Mircea Băsescu, fratele lui Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a fost deferit Justiţiei alături de Marian Căpăţînă, fostul preşedinte al PDL Drăgăneşti - Olt.
 
Cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei. Băsescu este suspectat de trafic de influenţă, în timp ce în sarcina lui Căpăţînă s-a reţinut infracţiunea de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.
 
Băsescu şi Căpăţînă sunt acuzaţi de procurorii DNA că ar fi luat bani de la familia lui Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial, pentru a-l scoate pe bărbat din spatele gratiilor.  
 
Azi, Tribunalul Constanţa trebuie să decidă dacă Mircea Băsescu şi fostul preşedinte al PDL Drăgăneşti - Olt vor rămâne sub control judiciar. Oricare va fi decizia instanţei, ea va putea fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 


În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA arată că, „la începutul anului 2011, după ce faţă de tatăl denunţătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunţătorul i-a remis inculpatului Băsescu Mircea suma de 250.000 de euro, prin intermediul inculpatului Căpăţînă Marian Adrian, în schimbul promisiunii inculpatului Băsescu Mircea că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului şi a altor cereri incidente în respectiva cauză“.
 
„Inculpatul Băsescu Mircea a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor şi poate obţine o situaţie favorabilă pentru tatăl denunţătorului: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate. Ulterior, pentru că tatăl denunţătorului nu a fost pus în libertate, denunţătorul i-a remis şi suma de 350.000 de euro inculpatului Căpăţînă Marian Adrian în acelaşi scop. Intervalul de timp în care denunţătorul a remis sumele de bani inculpatului Căpăţînă Marian Adrian este cuprins între datele de 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive faţă de tatăl denunţătorului) şi 22.02.2012 (data pronunţării hotărârii de condamnare la instanţa de fond)“, conform DNA.
 
Tot din rechizitoriu mai reiese că „din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunţător inculpatului Căpăţînă Marian Adrian, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro“.
 
„Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, inculpatul Căpăţînă Marian Adrian şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiţi de la denunţător. După pronunţarea hotărârii de condamnare din data de 22.02.2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de inculpatul Băsescu Mircea, denunţătorul şi membrii familiei sale au pretins restituirea banilor daţi inculpaţilor. În acest sens, până la data de 26.02.2012, inculpatul Băsescu Mircea a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de către inculpatul Căpăţînă Marian Adrian. Deşi cei doi inculpaţi au restituit o parte din banii primiţi, aceştia l-au asigurat în continuare pe denunţător că vor continua demersurile pentru care au primit banii, respectiv folosirea influenţei în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova“, se mai arată în actul de sesizare a instanţei de judecată.   
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Mircea Băsescu şi Marian Căpăţînă (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii