Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Trafic de influenţă“ Curtea Supremă a dictat - 11 ani de închisoare pentru Ghiaţă şi Măzăreanu

ro

18 Oct, 2014 00:00 2404 Marime text
Judecătorii Anca Mădălina Alexandrescu, Ioana Bogdan şi Ioana Alina Ilie, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, i-au condamnat definitiv, ieri, pe Mihai Ghiaţă şi pe Mălin George Măzăreanu. Cei doi au fost trimişi în judecată, la începutul lunii ianuarie 2013, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.
 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada aprilie - mai 2011, inculpaţii Ghiață şi Măzăreanu au pretins şi primit de la o persoană denunţătoare suma de 20.000 euro, pentru a interveni pe lângă magistraţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, faţă de care au lăsat să se creadă că au influenţă, în scopul de a-i determina să dispună punerea în libertate a unui alt denunţător, arestat preventiv pentru fraude informatice“. „În aceeaşi cauză penală, inculpatul Ghiaţă Mihai fusese arestat preventiv alături de denunţător, însă instanţa de judecată a dispus punerea în libertate doar a inculpatului Ghiaţă Mihai, nu şi a denunţătorului“, se mai arată în documentele celor de la DNA.

Primele pedepse

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Constanţa, instanţă care, pe data de 5 iunie 2013, l-a condamnat pe Ghiaţă la pedeapsa de cinci ani de închisoare, pentru trafic de influenţă. Tribunalul a dispus revocarea unei alte pedepse, care s-a adăugat celor cinci ani, astfel că, în final, inculpatul a primit opt ani de închisoare. De asemenea, Tribunalul l-a condamnat pe Măzăreanu la pedeapsa de trei ani de închisoare, pentru trafic de influenţă. Judecătorii i-au obligat pe cei doi inculpaţi, în solidar, la plata sumei de 20.000 de euro sau în echivalent în lei la data efectuării plăţii către denunţătoarea Cristina Constantinescu.

Bun de plată, doar Ghiaţă

Condamnările inculpaţilor au fost atacate la Curtea de Apel Constanţa, care, pe data de 16 octombrie 2013, a menţinut pedepsele, însă l-a obligat doar pe Ghiaţă să restituie denunţătoarei suma de 20.000 de euro, în echivalent în lei la data plăţii, conform cursului oficial BNR.

Câte 10.000 de euro

Decizia Curţii de Apel a fost atacată, cu drept de recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Ieri, şi judecătorii Curţii Supreme Anca Mădălina Alexandrescu, Ioana Bogdan şi Ioana Alina Ilie au menţinut pedepsele aplicate de Tribunalul Constanţa, însă i-au obligat pe cei doi inculpaţi să restituie denunţătoarei câte 10.000 euro fiecare, în echivalent în lei la data plăţii, conform cursului BNR. Prin decizia Înaltei Curţi, dosarul a fost închis definitiv.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii