Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:39 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SMURD Constanţa a salvat circa 38.000 de persoane

ro

29 Aug, 2013 00:00 1819 Marime text
Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din Constanţa a împlinit cinci ani. Conform statisticilor, SMURD Constanţa a salvat aproximativ 38.000 de adulţi şi copii.

De la înfiinţarea SMURD-ului, în august 2008, şi până în prezent, echipajele au răspuns la peste 36.000 de solicitări pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Dacă în 2008, de la inaugurare până la sfârşitul anului echipele de intervenţii au avut doar 939 de solicitări, numărul acestora a crescut de la an la an, astfel încât în 2012 s-au înregistrat peste 8.700 de solicitări, iar în primele şapte luni ale acestui an sunt 5.100.

Pentru a se da o şansă în plus la viaţă pacienţilor care necesită transport pe distanţe mari, şi în judeţul Constanţa s-a înfiinţat un punct de salvare aeriană. Inaugurarea acestui punct de salvare aeriană s-a efectuat la data de 3 mai, pe Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu”, în prezenţa secretarului de stat al Ministerului Afacerilor Interne Constantin Cătălin Chiper, a secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat şi a mai multor oficialităţi locale.

Elicopterul SMURD este deservit de medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Constanţa şi operat de piloţii Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul MAI. Până la construirea unei baze aeriene corespunzătoare, elicopterul staţionează pe heliportul Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa, unitate aflată în apropierea Spitalului Judeţean Constanţa, asigurând intervenţiile din judeţul Constanţa, Delta Dunării, autostrada A2, dar şi din judeţele aflate în regiunea de sud-est. În trei luni, elicopterul are deja 76 de misiuni primare şi secundare la activ.

„Am pierdut pacienţi tineri şi copii”

„În toţi aceşti ani, la Constanţa am avut şi avem multe cazuri complexe - accidente rutiere, unele foarte grave, cu victime multiple, în stare critică. Am trăit momente grele când am fost solicitaţi să ne resuscităm rudele, prietenii, colegii, sau când am pierdut pacienţi tineri şi copii. Nu a fost şi nu este uşor, dar dincolo de toate acestea avem satisfacţia de a fi salvat vieţi acolo, la locul evenimentului. Acum avem şi elicopter, iar intervenţia acestuia la cazurile foarte grave înjumătăţeşte timpul de răspuns. În tot acest timp, cadrele SMURD Constanţa au devenit o echipă cu experienţă şi care poate face faţă situaţiilor dificile”, a declarat medicul coordonator SMURD Constanţa, dr. Rodica Tudoran.

„În aceşti 5 ani de activitate, paramedicii au fost şi sunt alături de cetăţenii acestui judeţ, fiind permanent pregătite să intervină cu profesionalism şi curaj pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, şi pun mai presus de propria viaţă pe cele ale victimelor ce trebuie salvate”, a precizat prim-adjunctul ISU Constanţa, maior Vlăduţ Ion.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii