Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sentinţă unică în România, dată la Constanţa Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte al ţării, şi Marian Căpăţână, la închisoare (galerie foto)

ro

17 Jun, 2016 00:00 2333 Marime text


Magistraţii Ciprian Coadă şi Damian Mitea, din cadrul Curţii de Apel Constanţa, au decis, ieri, ca Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, condamnat în primă instanţă la patru ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, să îşi ispăşească pedeapsa. Judecătorii au dispus ca şi Marian Căpăţână să îşi execute condamnarea, în acelaşi dosar, de trei ani de detenţie, pentru complicitate la trafic de influenţă.
 
De asemenea, instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 265.000 de euro de la Marian Căpăţână, dar şi ridicarea sechestrului instituit pe bunurile lui Mircea Băsescu. Judecătorii din Constanţa au mai dispus în cazul celor doi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi aleşi în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa funcţii care implică exerciţiul autorităţii de stat.
 
Totodată, magistraţii au respins ca nefondată cererea formulată de Florin Anghel de restituire a sumei de 600.000 de euro pe care membrii familiei acestuia susţineau că i-ar fi dat-o drept mită lui Mircea Băsescu pentru a interveni în vederea obţinerii unei decizii favorabile într-un dosar al lui Bercea Mondial.
 
Decizia magistraţilor Ciprian Coadă şi Damian Mitea, din cadrul Curţii de Apel Constanţa, este definitivă.

De acasă, la penitenciar



Mircea Băsescu a fost acasă, în jurul orei 12.00, unde a declarat că este o decizie nedreaptă. La scurt timp, la locuinţa acestuia s-a prezentat şi avocatul său, care a susţinut că Băsescu spune că este o dezamăgire această decizie a magistraţilor şi că i se pare nedreaptă. Avocatul a mai spus că aşteaptă motivarea, „deşi este puţin contradictorie latura civilă cu latura penală“.
 
După aproximativ o oră, Mircea Băsescu a plecat la IPJ Constanţa cu avocatul său. Ajuns în faţa sediului instituţiei, fratele fostului preşedinte a declarat: „Nu, nu mă aşteptam!“, cu privire la decizia magistraţilor.
 
Mircea Băsescu a fost dus de către poliţiştii Biroului Urmăriri Constanţa direct la Penitenciarul Poarta Albă. El ar putea scăpa însă de o treime din pedeapsă, ceea ce înseamnă că ar mai avea de făcut doar patru luni de închisoare.
 
Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost arestaţi preventiv şi la domiciliu din 19 iulie 2014 până în 24 iunie 2015.

Mesajul lui Traian Băsescu

Fostul şef al statului, Traian Băsescu, a publicat, imediat după decizia magistraţilor, un mesaj pe pagina sa de Facebook în care a vorbit despre condamnarea fratelui său.
 

„În privinţa condamnării fratelui meu, nu am de făcut niciun comentariu, fiind o hotărâre definitivă a instanţei, indiferent ce cred eu. Este o hotărâre definitivă, prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare, dar măcar Curtea de Apel Constanţa nu a mai reţinut obligaţii de plată, din câte înţeleg“, a scris Traian Băsescu pe pagina oficială de Facebook.

 
Şi Izaura Anghel a transmis un mesaj după aflarea condamnării lui Mircea Băsescu. Ea a afirmat, într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune, că decizia Curţii de Apel în cazul lui Mircea Băsescu este prea blândă.
 

„Îmi pare rău că am ajuns ca el să fie condamnat definitiv, dar nu pot să nu mă gândesc că el are o condamnare mai mică decât cea primită de mine. Eu am patru ani şi cinci luni, pentru că m-am dus să îmi iau banii, iar el a primit patru ani cu executare pentru că a luat banii“, a spus Izaura Anghel.

 
Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână sunt acuzaţi că ar fi luat bani de la familia lui Bercea Mondial, pentru a-l scoate pe acesta din spatele gratiilor.
 

Rechizitoriu - Trimitere în judecată Mircea Băsescu şi Marian Căpăţînă (document)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii