Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:39 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sentinţă atacată la Curtea de Apel Bucureşti Inculpat judecat în dosarul Portul, condamnat pentru dare de mită

ro

29 Aug, 2013 00:00 2598 Marime text
Conform DNA, la data de 19 aprilie, „la solicitarea lui Yuksek Şahin, asociat unic al SC Yuksek International Fruct SRL, Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman ar fi oferit unui înalt funcţionar din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (denunţător în cauză) suma de 40.000 de euro”
 
Cetăţeanul iordanian Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman, trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul denumit generic „Portul”, în care este acuzat de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup, de două infracţiuni de dare de mită, în formă continuată, dar şi de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, a fost condamnat într-o altă cauză penală. În opinia magistraţilor din capitală, bărbatul ar fi săvârşit infracţiunea de dare de mită.
 
Tribunalul Bucureşti a decis osândirea bărbatului la trei luni de închisoare pentru dare de mită. Instanţa de judecată a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei pe durata unui termen de încercare de trei ani, perioadă în care bărbatul va trebui să se prezinte la Serviciul de Protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor de pe lângă Tribunalul Bucureşti, conform programului stabilit de acesta, să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea şi să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă. Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman a mai fost obligat la plata sumei de 7.800 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat (7.500 de lei în cursul urmăririi penale şi 300 de lei în cursul judecăţii).

Decizia nu este definitivă, ea fiind atacată la Curtea de Apel Bucureşti. Primul termen a fost stabilit pentru data de 2 septembrie. În acest dosar, Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman a fost trimis în judecată alături de cetăţeanu turc Şahin Yuksek. Conform DNA, la data de 19 aprilie, „la solicitarea lui Yuksek Şahin, asociat unic al SC Yuksek International Fruct SRL, Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman ar fi oferit unui înalt funcţionar din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (denunţător în cauză) suma de 40.000 de euro. În schimbul banilor, susţin anchetatorii, cel de la ANAF ar fi trebuit să îşi exercite în mod abuziv atribuţiile de serviciu în dublu scop, respectiv: să declanşeze o acţiune de control la societăţi comerciale concurente firmei lui Yuksek Şahin şi să favorizeze aceeaşi firmă a lui Yuksek Şahin prin încheierea unui raport de inspecţie fiscală care să conţină date nereale referitoare la activitatea acestei societăţi comerciale.
 
„A refuzat oferta”

„În principal, prin respectivul raport de inspecţie fiscală, funcţionarii ANAF stabiliseră că SC Yuksek International Fruct SRL ar datora bugetului de stat suma de 32.486.352 lei, procedura de inspecţie în acest caz nefiind la acel moment finalizată. Având în vedere că funcţionarul a refuzat oferta, inculpatul Yuksek Șahin a revenit, în aceeaşi zi, cu o altă ofertă, de 30.000 de euro, pe care a făcut-o în mod direct aceluiaşi înalt funcţionar din cadrul ANAF, în schimbul favorizării societăţii SC Yuksek International Fruct SRL”, conform DNA. După cum arătam şi mai sus, Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman este judecat, din luna aprilie 2012, şi în dosarul „Portul”, în care procurorii vorbesc de un „grup ce controla activităţile de import-export din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Constanţa, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit”.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii