Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Șeful RADET Constanţa, condamnat pentru abuz în serviciu şi luare de mită Dosarul lui Ilie Rachieru a ajuns la Înalta Curte

ro

04 Feb, 2014 00:00 2361 Marime text
Dosarul în care Ilie Rachieru, directorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Constanţa, a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru presupusa săvârşire a unor fapte de corupţie a ajuns pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. În aceeaşi cauză, Liviu Gheorghiu s-a ales cu 5 luni de închisoare, tot cu suspendare condiţionată, pentru dare de mită în formă continuată. După cum menţionam şi în ediţiile trecute, Consiliul Local Municipal Constanţa nu s-a constituit parte civilă în dosar.
 
Conform minutei întocmite de judecătorii din Bucureşti, şeful RADET Constanţa a fost găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi de luare de mită în formă continuată. După cum arătam şi mai sus, Liviu Gheorghiu a fost pedepsit pentru dare de mită în formă continuată. Dosarul a fost înregistrat, zilele trecute, pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, după ce Rachieru şi Gheorghiu au atacat cu recurs propriile condamnări. Primul termen a fost stabilit pentru data de 23 mai. Amintim că, în 2008, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au anunţat trimiterea în judecată a lui Ilie Rachieru, director general al RADET Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită, şi a lui Liviu Gheorghiu, director general şi acţionar al SC Multigama Tech SRL Bucureşti, acesta fiind acuzat de dare de mită. În rechizitoriul întocmit, procurorii spun că, „la data de 16 decembrie 2005, a fost semnat între RADET Constanţa, în calitate de achizitor, şi SC Multigama Tech SRL, un contract care viza modernizarea reţelei de termoficare a oraşului, având ca obiect «Achiziţia de pompe de termoficare cu convertizoare de frecvenţă încorporate, pentru de 132 puncte termice şi 2 centrale cu funcţionare pe gaze naturale»”.
 
„Reducere”
 
„În calitatea sa de director general al RADET Constanţa, inculpatul Rachieru Ilie şi-a îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu, acceptând ca, pe parcursul derulării contractului, să fie livrate produse necorespunzătoare, ce nu îndeplineau criteriile minime stabilite prin caietul de sarcini. De asemenea, inculpatul Rachieru Ilie nu a renegociat preţul contractului conform clauzelor stabilite iniţial, cauzând astfel un prejudiciu total în sumă de 4.931.880,05 RON (echivalentul a peste 1,3 milioane de euro). Suma reprezintă produsele necorespunzătoare calitativ, la care se adaugă suma de 142.442,72 RON cu care s-ar fi putut diminua cheltuielile bugetare ale instituţiei dacă Rachieru Ilie ar fi renegociat preţul contractului, întrucât contractul prevedea o reducere a acestor cheltuieli, iar inculpatul a ignorat voit această prevedere”, conform DNA. Procurorii mai spun că, „prin activitatea desfăşurată, inculpatul Rachieru Ilie a favorizat SC Multigama Tech SRL, care a obţinut în acest fel, prin livrarea unor produse necorespunzătoare, altele decât cele ofertate, un avantaj patrimonial echivalent cu prejudiciul înregistrat de RADET Constanţa. „Prin livrarea unor pompe de termoficare neadecvate din punct de vedere tehnic, obiectivul final, şi anume modernizarea şi automatizarea reţelei de termoficare a municipiului Constanţa, a fost afectat. Pe parcursul derulării acestui contract, inculpatul Rachieru Ilie a primit de la inculpatul Gheorghiu Liviu, directorul firmei furnizoare, foloase care nu i se cuveneau, în cuantum total de 1.500 de euro, constând în plata unor cheltuieli de călătorie în scop turistic în Germania şi Olanda, efectuate la puţin timp după semnarea contractului şi pe parcursul derulării acestuia. În schimbul acestor servicii, Rachieru Ilie a acceptat livrarea către RADET Constanţa a pompelor de termoficare necorespunzătoare. Deranjat de refuzul constant al directoarei Direcţiei tehnice din cadrul RADET Constanţa de a accepta livrarea produselor necorespunzătoare, Rachieru Ilie a dispus revocarea acesteia din funcţie, ulterior fiind repusă în funcţie prin hotărâre judecătorească”, au conchis procurorii DNA.
 
Mazăre: „O să discutăm”
 
În altă ordine de idei, precizăm că, în şedinţa de ieri a Consiliului Local Municipal Constanţa, a fost ridicată problema lui Ilie Rachieru. În acest sens, consilierul local democrat-liberal Iustin Fabian Roman a ţinut să precizeze: „Ştiu că el (n.r. Ilie Rachieru) a fost şi cercetat de DNA. A fost şi condamnat cu suspendare. Nu cred că este bine, nu este normal să-l menţinem în funcţie”. Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a declarat însă că situaţia lui Rachieru va fi ridicată în viitoarea şedinţă a CLM: „O să discutăm. Trebuie să luăm o decizie cu toţii şi am să port şi eu o discuţie în acest sens cu domnul director. Este chestiunea anchetei şi a condamnării pe care o are dumnealui. Dacă este definitivă, nu este definitivă, dacă mai poate fi atacată, nu mai poate fi atacată, ce presupune acest lucru şi dacă acest lucru are sau considerăm şi apreciem cu toţii, mai ales dumneavoastră, că votaţi, că trebuie să aibă o influenţă asupra funcţiei pe care o deţine, dacă da sau nu. Dacă doriţi, în viitoarea şedinţă de Consiliu Local facem o analiză asupra lor”, a specificat şeful administraţiei locale constănţene.
Nu mai puţin important, Ilie Rachieru a declarat ieri, la finalul şedinţei CLM Constanţa, că dacă instanţa supremă va menţine decizia de închisoare cu suspendare, va demisiona din funcţia de director al RADET.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii