Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şefa Curţii de Apel i-a liniştit pe toţi Constantinescu rămâne în arest la domiciliu, în ciuda opoziţiei procurorului Bodean (rechizitoriu+galerie foto)

ro

04 Mar, 2015 00:00 1468 Marime text
Rămâne de văzut dacă magistraţii vor analiza cele declarate de preşedintele suspendat al CJC în faţa Palatului de Justiţie şi dacă susţinerile acestuia sunt contrare deciziei Tribunalului Constanţa din data de 26 februarie

Procurorul Andrei Bodean, de la Serviciul Teritorial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a cerut, ieri, arestarea preventivă a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa. De partea cealaltă, şeful suspendat al CJC a solicitat respingerea cererii DNA şi înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar. Adriana Ispas, preşedintele Curţii de Apel Constanţa, a respins atât cererea procurorului Bodean, cât şi pe cea a lui Nicuşor Constantinescu, pe care l-a menţinut în arest la domiciliu. De menţionat că preşedintele suspendat al CJC mai are un mandat de arestare la domiciliu, această măsură preventivă fiind emisă în dosarul în care Andrei Bodean îl cercetează într-un alt dosar.
 
Şedinţa de judecată a început aproape de ora 10.30, iar la sosire, în faţa Palatului de Justiţie, Nicuşor Daniel Constantinescu a declarat: „Astăzi (n.r. ieri) este vorba despre procesul privind Centrul Militar Zonal... privind control judiciar. Nu există nicio probă că aş fi încălcat controlul judiciar. Am cerut înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, care mi-a fost dată după ce am venit din Statele Unite ale Americii. Am contestat şi arestul la domiciliu emis în alt dosar. (...) Sunt mai mulţi preşedinţi de consilii judeţene din ţară încadraţi penal că au iniţiat proiecte de hotărâri de consiliu judeţean care privesc existenţa şi funcţionarea judeţelor respective, pentru că au dus la îndeplinire acele hotărâri de consiliu judeţean, conform obligaţiilor legale. Pentru aceste lucruri, pentru că ne-am făcut obligaţiile legale, suntem încadraţi penal în România anului 2015“. În acest context, amintim că, pe data de 26 februarie, judecătoarea Iulia Cezara Suciu, din Tribunalul Constanţa, a luat faţă de Constantinescu măsura arestului preventiv şi l-a obligat, printre altele, să nu divulge sau să redea în presă sau pe reţelele sociale, direct sau indirect, informaţii din cauza penală în care este judecat pentru subfinanţarea CMZ.
 
Dosarul va fi redeschis, azi, de judecătoarea Iulia Cezara Suciu. 
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa


Rămâne de văzut dacă magistraţii vor analiza cele declarate de preşedintele suspendat al CJC în faţa Palatului de Justiţie şi dacă susţinerile sunt contrare deciziei Tribunalului Constanţa din data de 26 februarie.
 
Ajuns în sala de judecată, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa a precizat că este nevinovat, că nu a încălcat nicio prevedere a controlului judiciar, că toate plăţile au fost efectuate în mod legal. Nicuşor Constantinescu este cercetat de procurorul Andrei Bodean, de la Serviciul Teritorial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru abuz în serviciu (trei infracţiuni, dintre care două în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor (două infracţiuni), conflict de interese (zece infracţiuni, dintre care cinci în formă continuată) şi tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată. 

 „100.000 de lei către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret“

     Conform datelor din dosar, DNA îl acuză pe şeful suspendat al CJC că, „în perioada 2009 - 2015, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu şi în scopul obţinerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul, a efectuat următoarele acţiuni:
- a aprobat virarea sumei de 100.000 de lei către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa la solicitarea acestei instituţii, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condiţiile în care acesta este deţinut de o societate la care inculpatul deţine 25% din părţile sociale
- a finanţat echipa de handbal a municipiului Constanţa, în mod ilegal, de la bugetul judeţean, cu suma de 3.750.000 de lei, iar din această sumă, clubul sportiv, al cărui preşedinte era tot el, a achitat societăţii la care inculpatul deţinea 25% din părţile sociale suma de 113.032 de lei
- a încheiat şase contracte de prestări servicii, cu două firme, la care asociat este o persoană aflată în relaţii comerciale cu inculpatul şi a efectuat plăţi din fonduri publice în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de 10.304.729,52 de lei (aproximativ 2,3 milioane de euro);
- a efectuat plăţi către două firme, la care asociat este aceeaşi persoană, aflată în relaţii comerciale cu inculpatul, în sumă totală de 340.543,90 de lei“.
 
„La data de 12.02.2015, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a introdus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Constanţa mai multe proiecte de hotărâri privind finanţarea de la bugetul local, cu încălcarea Legii nr. 350/2005, a mai multor cluburi şi asociaţii sportive din judeţul Constanţa, urmărind prejudicierea bugetului unităţii administrativ-teritoriale cu sumele respective şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru cluburile respective, urmări care însă nu s-au mai produs deoarece proiectele au fost retrase“, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

Citeşte şi
Acuzaţiile care i se aduc lui Nicuşor Constantinescu

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii