Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:19 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se pare că a găsit o goeletă eşuată Patronul unui restaurant din 2 Mai, cercetat penal pentru o piesă de artilerie (galerie foto)

ro

27 Jun, 2013 00:00 1214 Marime text
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, în apropierea plajei 2 Mai din judeţul Constanţa, un tun aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, pe care un cetăţean român îl deţinea în mod ilegal. În faţa organelor de anchetă, bărbatul a susţinut că recuperase tunul din Marea Neagră, în urma unor săpături prin scufundări.
Tunul a fost scos din apă încă din luna aprilie şi de atunci a fost expus pe terasa unui restaurant deţinut de bărbatul mai sus precizat. Lângă tun, oamenii legii au găsit lanţuri şi ancore, aproape toate scoase din mare.

În data de 25 iunie, în jurul orei 13.30, acţionând în baza unei informaţii, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului SCOMAR al Gărzii de Coastă s-au deplasat, împreună cu un expert al Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa, în zona plajei din staţiunea 2 Mai din judeţul Constanţa, ocazie cu care au descoperit un tun, care era deţinut de cetăţeanul român S.G., în vârstă de 49 ani.

Din primele evaluări, expertul care a însoţit poliţiştii de frontieră a avansat ipoteza că tunul respectiv, în lungime de 171 de centimetri şi având o greutate de aproximativ 300 de kilograme, aparţine unei goelete bizantine ce a navigat în apropierea ţărmului Mării Negre, fiind fabricat foarte probabil în perioada secolelor XVIII - XIX. Astfel, reprezentantul muzeului a precizat, în urma expertizei preliminare, că arma de artilerie face parte din Patrimoniul Cultural Naţional.
Cetăţeanul român asupra căruia a fost găsit tunul, domiciliat în judeţul Constanţa, a declarat că a intrat în posesia lui după ce l-a recuperat din Marea Neagră, în urma unor săpături prin scufundări neautorizate în zona plajei de la 2 Mai.

Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării tunul, urmând a-l preda serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Constanţa, în vederea continuării cercetărilor şi luării măsurilor legale ce se impun.
Lucrătorii Gărzii de Coastă au întocmit persoanei în cauză dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „efectuare de către persoane fizice sau juridice neautorizate a unor detecţii sau săpături în siturile arheologice”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii