Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Se întâmplă în România. Incendiu la Palatul Episcopal. Zeci de pompieri sunt la dezastru. Oamenii sunt îngroziţi

ro

26 Aug, 2018 00:03 7187 Marime text
Sediul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, din Piaţa Unirii a fost cuprins, sâmbătă seara, de un incendiu de proporţii catastrofale! Întregul aceoperiş al superbei clădiri este învăluit de flăcări gigantice.

Intervenţia celor peste cincizeci de pompieri care încearcă să stingă incendiul izbucnit la clădirea Palatului Episcopiei Greco-Catolice din centrul municipiului Oradea este deosebit de dificilă din cauza flăcărilor mari, a înălţimii la care arde, precum şi a fumului dens degajat, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă Oradea (IGSU).

 

”Arderea se manifestă la acoperiş, pe circa 300 de metri pătraţi, Intervenţia este deosebit de dificilă din cauza flăcărilor mari, a înălţimii la care arde, precum şi a fumului dens degajat", au precizat reprezentanţii IGSU.


Unul dintre turnurile clădirii s-a prăbuşit pe strada Episcop Mihai Pavel! Nu se ştie încă dacă sunt victime omeneşti.
 
Sute de orădeni s-au strâns în Piaţa Unirii şi filmează cu telefoanele mobile incendiul, fiind ţinuţi la distanţă de mai multe echipaje de Poliţie.
 

Oamenii sunt îngroziţi de ceea ce văd şi cuprinşi de mâhnire pentru soarta clădirii, una dintre cele mai frumoase bijuterii arhitectonice ale Oradiei, scrie bihoreanul.ro.

 
Potrivit maiorului Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana, la faţa locului acţionează 50 de pompieri militari. Focul se manifestă pe aproximativ 200 metri pătraţi şi a cuprins tot acoperişul clădirii.

UPDATE

Incendiul care a cuprins sâmbătă seară Palatul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a fost stins, peste o sută de pompieri participând la intervenţie, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, Camelia Roşca.

"Rămânem pentru supravegherea zonei, înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, după care vom proceda la cercetarea cauzei de izbucnire a incendiului", a spus reprezentanta ISU Crişana.

Peste o sută de pompieri au acţionat în interiorul Palatului Episcopiei Greco-Catolice, fiind afectată o suprafaţă de aproximativ 1.300 de metri pătraţi, acoperişul şi tavanul etajului întâi.

"Cei peste o sută de pompieri militari au acţionat cu zece autospeciale, cu apă şi cu spumă şi două scări. Din fericire, nu există persoane rănite", a declarat Camelia Roşca.

Mii de oameni au ajuns sâmbătă seară în Piaţa Unirii din Oradea. Foarte mulţi dintre ei au transmis live cele petrecute, pe reţele de socializare.
 

Un moment emoţionant a avut loc în Piaţa Unirii.

În timp ce acoperişul Palatului Episcopiei Greco-Catolice ardea, Biserica cu Lună - de rit ortodox, situată în imediata apropiere a acestuia, şi-a deschis porţile la această oră târzie din noapte.

Doi preoţi au început să oficieze o slujbă religioasă, invocând-o pe Sfânta Fecioară Maria să vină în ajutorul pompierilor.

Foarte mulţi oameni au intrat în catedrala ortodoxă pentru a se ruga împreună pentru ajutor divin.


Palatul Episcopiei Greco-Catolice este o clădire de patrimoniu a oraşului, considerată o bijuterie arhitectonică şi o clădire simbol pentru românii ardeleni. Faţada şi acoperişul clădirii au fost recent renovate cu milioane de euro, fiind un imobil ce dădea prestanţă Pieţei Unirii din Oradea. După intervenţia pompierilor, o mare parte a faţadei a rămas în picioare. 
 
 Sursa foto: Capturi video IGSU
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii